Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται αύριο Πέμπτη 22 Αυγούστου στις 10:00 το πρωί η κατάθεση του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία.

Όπως έγινε γνωστό, το αίτημα του κ. Χριστόφια για αναβολή της ημερομηνίας της κατάθεσης του, ώστε να έχει περισσότερο χρόνο προετοιμασίας, δεν έγινε αποδεκτό από την Ερευνητική Επιτροπή, η οποία επικαλέστηκε την πίεση χρόνου, αφού το πόρισμά της πρέπει να είναι έτοιμο εντός Σεπτεμβρίου. 

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας με επιστολή του διαμαρτυρήθηκε επίσης και για το γεγονός ότι θα καταθέσει ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής πριν από τον Αθανάσιο Ορφανίδη. Προφανώς η ένσταση του στηρίζεται στο ότι δεν θα μπορεί να απαντήσει στον κ. Ορφανίδη στα πλαίσια της κατάθεσής του ενώπιον της Επιτροπής. Οι ερωτήσεις που θα δεχθεί από την Ερευνητική Επιτροπή ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αναμένεται να καλύψουν μεταξύ άλλων την αρνητική πορεία που είχαν πάρει τα δημοσιονομικά του κράτους επί προεδρίας του και την μη λήψη μέτρων εκ μέρους του, παρά τις πολλές προειδοποιήσεις του τότε διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη.
 
Είναι αναμενόμενο ότι θα ερωτηθεί επίσης για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων και την μη εκτίμηση του μεγέθους των ζημιών, την έντονα αρνητική του στάση έναντι των κυπριακών τραπεζών, την μη έγκαιρη υποβολή αιτήματος στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Την ερχόμενη Παρασκευή, μια μέρα μετά την κατάθεση Δημήτρη Χριστόφια, θα καταθέσει ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης. Όπως είναι γνωστό, οι σχέσεις Χριστόφια και Ορφανίδη ήταν σε ένταση, σε σημείο που να μην μιλά ο ένας του άλλου.

 Ο Αθανάσιος Ορφανίδης, από την πλευρά του, αναμένεται να δεχθεί ερωτήσεις σε σχέση με τον εποπτικό ρόλο που άσκησε στις τράπεζες. Θα ερωτηθεί επίσης, όπως πιστεύεται, μεταξύ άλλων, και για την έγκριση του για την εξαγορά της ρωσικής τράπεζας «Γιουνιάστρουμ», από την Τράπεζα Κύπρου. Οι συνεδρίες της Ερευνητικής Επιτροπής αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν στις 27 Αυγούστου με την κατάθεση του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος αναμένεται να ερωτηθεί για τις συνεδρίες του «Γιούρογκρουπ» οι οποίες οδήγησαν στο κούρεμα των καταθέσεων.

 Ο κ. Αναστασιάδης αναμένεται να ερωτηθεί αν προέβαλε τις αρχές τις Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα για αποτροπή του κουρέματος των καταθέσεων. Οι δημόσιες ακροάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία υπό την προεδρία του Γεώργιου Πική και με μέλη τον Ανδρέα Κραμβή και την Ηλιάνα Νικολάου, καλύπτουν τρεις ενότητες: τα δημοσιονομικά του κράτους, τις τράπεζες και την Κεντρική Τράπεζα.

Πηγή: http://showtime-cy.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου