Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Εντονο το ενδιαφέρον των ξένων για την Τρ. Κύπρου

Οι νέοι μεγαλομέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου από το εξωτερικό κάθε άλλο παρά αδιάφοροι είναι για τις εξελίξεις στην τράπεζα και είναι έτοιμοι να ενεργοποιήσουν τις διεθνείς γνωριμίες τους για τη στελέχωση του νέου διοικητικού συμβουλίου.

"Επιθυμούν να προσδώσουν αυξημένο κύρος στο διοικητικό συμβούλιο", αναφέρουν γνώστες των σκέψεων των ξένων μετόχων -ως επι το πλειστον Ρώσοι και Ουκρανοί.

Αν και το νέο μετοχολόγιο, μετά τη μετατροπή καταθέσεων σε μετοχές δεν έχει ακόμη καθοριστεί, σύμφωνα με πληροφορίες το 29% της τράπεζας ανήκει σε Κυπρίους, το 18% στην "κακή" Λαϊκή, το 41% σε ξένους και το 12% ανήκει επίσης σε ξένους, οι οποίοι εκπροσωπούνται από δικηγορικά γραφεία.

Στη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τρίτης ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης με τους εκπροσώπους δικηγορικών γραφείων που εκπροσωπούν των ξένων μεγάλων μετόχων της Τράπεζας Κύπρου η συζήτηση δεν μπήκε στα βαθιά, δηλαδή στην υποβολή ονομάτων. Το συγκεκριμένο κρίσιμο θέμα αναμένεται να ανοίξει στη επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών, την προσεχή Τρίτη, 27 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Σεπτεμβρίου εκπνέει η ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων.

Ωστόσο από τη συζήτηση προέκυψαν ορισμενά χρήσιμα συμπεράσματα:

1ον Τα δικηγορικά φαίνεται ότι βάζουν στην άκρη τις διαφορές τους, υπάρχει έδαφος για συννενόηση και όλοι συμφωνούν ότι στις 10 Σεπτεμβρίου πρέπει να εκλεγεί ένα διοικητικό συμβούλιο ικανό να επαναφέρει την Τρ. Κύπρου στην ομαλότητα.

2ον Στο νέο διοικητικό συμβούλιο πρέπει να εκπροσωπούνται, αντιπροσωπευτικά, όλοι οι μέτοχοι.

3ον Οι ξένοι μέτοχοι θέλουν να βάλουν την σφραγίδα τους, προτείνοντας ονόματα. Δεδομένου ότι ορισμένοι είναι μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας, τα ονόματα που έχουν υπόψη τους είναι διεθνούς εμβέλειας. Παράλληλα οι ξένοι μέτοχοι επισημάνουν την ανάγκη να συγκροτηθεί ένα διοικητικό συμβούλιο με κατάλληλα πρόσωπα, το οποπιο θα τηρεί τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και δεν θα δέχεται κανενός είδους πολιτική και κομματική επιρροή.

Source: http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου