Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Δε θα συμμετάσχει σε επέμβαση στη Συρία η Βρετανία

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν διαβουλεύσεις με την Βρετανία, ενώ η Κίνα ζητεί ανεξάρτητη και αντικειμενική έρευνα στη Συρία. 

Καταψηφίστηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων η πρόταση της κυβέρνησης Κάμερον για «ισχυρή ανθρωπιστική απάντηση στη Συρία, που ίσως περιλαμβάνει στρατιωτική δράση».

Με 285 ψήφους κατά, έναντι 272 υπέρ, οι Βρετανοί Βουλευτές απέρριψαν μετά από μαραθώνια συνεδρίαση τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού υπέρ της επέμβασης εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του απρόσμενου αποτελέσματος, ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώσει ότι δε θα κάνει χρήση του βασιλικού προνομίου διατάσσοντας επίθεση κατά της Συρίας χωρίς να ξανασυμβουλευθεί τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο κ. Κάμερον παρέσχε τη διαβεβαίωση προσθέτοντας: «Είναι σαφές ότι η Βουλή δε θέλει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας. Το “πιάνω”. Η κυβέρνηση θα ενεργήσει αναλόγως».

Λίγο αργότερα ο υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ απέκλεισε το ενδεχόμενο βρετανικής στρατιωτικής δράσης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις πολιτικών σχολιαστών ότι δε θα υπάρξει καν νέα ψηφοφορία για συμμετοχή της Βρετανίας στη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας, ακόμα και μετά την αναφορά των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών, όπως είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση. Οι αναλυτές τονίζουν επίσης ότι το αποτέλεσμα αποτελεί σημαντικό πολιτικό πλήγμα για τον πρωθυπουργό, υπονομεύοντας το κύρος του μέσα στο κόμμα.

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας το BBC προέβαλλε στο δελτίο του αποκλειστικές εικόνες με τα αποελέσματα επίθεσης με εμπρηστικές βόμβες σε αυλή σχολείου στη βόρεια Συρία. Η κάμερα της εκπομπής Panorama κατέγραψε νεκρούς και τραυματίες με πολλαπλά σοβαρά εγκαύματα, μεταξύ των οποίων πάρα πολλά παιδιά.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν διαβουλεύσεις με την Βρετανία, ενώ η Κίνα ζητεί ανεξάρτητη και αντικειμενική έρευνα στη Συρία


Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, θα λάβει μια απόφαση σχετικά με την πορεία δράσης των ΗΠΑ στις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία βασιζόμενος στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις της με τη Βρετανία παρά το γεγονός ότι το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε κατά μιας ανάμειξης του Ηνωμένου Βασιλείου στις ενδεχόμενες επιθέσεις, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

"Είμαστε ενήμεροι για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του βρετανικού κοινοβουλίου. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση της Βρετανίας - μία χώρα που αποτελεί έναν από τους στενότερούς φίλους και συμμάχους μας", δήλωσε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κέιτλιν Χέιντεν. "Η απόφαση του προέδρου Ομπάμα θα παρθεί βάσει του τι είναι καλύτερο για τις ΗΠΑ. Πιστεύει ότι χώρες που παραβιάζουν τα διεθνή πρότυπα σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων πρέπει να λογοδοτούν", είπε.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα ανακοίνωσαν στους Βουλευτές, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ότι δεν έχουν "καμία αμφιβολία" πως έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία και ότι για αυτό ευθύνεται η κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ.

Οι αξιωματούχοι επικαλέστηκαν αποδεικτικά στοιχεία, όπως "τις επικοινωνίες υψηλόβαθμων Σύρων αξιωματούχων" και είπαν ότι είχαν παρατηρήσει τη μετακίνηση προσωπικού γύρω από τη Δαμασκό, κάτι που υποδεικνύει ότι "προετοιμάζονταν για κάτι μεγάλο, όπως μια επίθεση με χημικά", είπε ο Ενγκελ.

Εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, δήλωσε την Παρασκευή ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν θα πρέπει να αναλάβει οποιαδήποτε δράση στη Συρία, προτού οι επιθεωρητές ολοκληρώσουν την έρευνά τους σχετικά με τους ισχυρισμούς για χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γουάνγκ Γι είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης και αντικειμενικής έρευνας, χωρίς εξωτερικές πιέσεις και παρεμβολές, ενώ τόνισε ότι καμία πλευρά δεν πρέπει να σπεύσει να προδικάσει τα αποτελέσματα οποιασδήποτε έρευνας.

Υπέρ μιας "περιορισμένης κλίμακας" επέμβαση στη Συρία οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν μια περιορισμένης κλίμακας "απάντηση" στη χρήση χημικών όπλων εκ μέρους της Συρίας και όχι μια επέμβαση όπως εκείνη στο Ιράκ, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, απορρίπτοντας οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ των ενεργειών του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και εκείνων του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους, που είχε δικαιολογήσει την εισβολή με τον ισχυρισμό ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ.

"Συζητάμε για κάτι πολύ ξεχωριστό και περιορισμένο" και όχι για μια ανοιχτή σύγκρουση με στόχο την αλλαγή του καθεστώτος, είπε ο Έρνεστ κατά την ενημέρωση της δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον.

Ερωτώμενος για τη συμβολή άλλων κρατών και οργανισμών σε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι πολλοί ηγέτες και οργανισμοί, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος, έχουν εκφράσει τον αποτροπιασμό τους για τη χρήση χημικών όπλων εκ μέρους της Συρίας. "Η γνώμη των άλλων ηγετών στο θέμα αυτό μετράει", τόνισε.

Σημείωσε επίσης ότι όταν ο πρόεδρος Ομπάμα αποφασίσει ποιες είναι οι κατάλληλες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, τότε οι ΗΠΑ θα παράσχουν το δικό τους νομικό έρεισμα, εφόσον χρειαστεί. "Εάν απαιτείται ένα νομικό έρεισμα για να στηριχθεί η απόφαση του προέδρου, θα το παρουσιάσουμε", πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, με την οποία συζήτησε το θέμα της Συρίας, καθώς η Ουάσινγκτον επιδιώκει να βρει συμμάχους και να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση ενόψει μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επιχείρησης σε απάντηση για τη ρίψη χημικών όπλων από το καθεστώς της Δαμασκού.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τη συζήτηση που είχαν οι δύο ηγέτες

Σύρος πρώην Στρατηγός: 48 ώρες χρειάζονται για να πέσει το καθεστώς

Αν υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή της Δύσης στη Συρία που θα διαρκέσει τουλάχιστον 48 ώρες, το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ θα πέσει, εκτίμησε σήμερα σε συνέντευξη που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Παρίσι ο Μουχάμαντ Χουσέιν αλ Χατζ Άλι, ένας σύρος πρώην στρατηγός που διοικούσε την Εθνική Ακαδημία Άμυνας στη Δαμασκό.

Ο πρώην στρατηγός, 59 ετών, αποσκίρτησε τον Αύγουστο του 2012 και συντάχθηκε με την αντιπολίτευση.

Όταν ρωτήθηκε αν τάσσεται υπέρ μιας στρατιωτικής επέμβασης των δυτικών χωρών εναντίον του συριακού καθεστώτος σε αντίποινα για την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου, ο αλ Χατζ Άλι απάντησε: «Τα αισθήματά μου είναι ανάμικτα: θα θέλατε να βομβαρδιστεί ο λαός σας; (…) Όμως ως στρατιωτικός και αξιωματικός επιθυμώ αυτή τη δράση. Φτάσαμε στο σημείο χωρίς επιστροφή. Το Ιράν, η Ρωσία, η Χεζμπολάχ υποστηρίζουν ευρέως το καθεστώς. Μια καταστροφή εκτυλίσσεται στη Συρία. 300.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε αυτόν τον πόλεμο. Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 100.000 όμως, δυστυχώς, δεν έχει τα μέσα τους μετρήσει όλους. Οι τάφοι είναι πλέον αμέτρητοι. Κάθε ημέρα περισσότεροι από 100 άνθρωποι πεθαίνουν στις φυλακές (…) Το καθεστώς έχει τρελαθεί, πρέπει να σταματήσουμε τη σφαγή. Χωρίς τη διεθνή υποστήριξη είμαστε ανήμποροι. Είναι μια άνιση μάχη (…). Το καθεστώς διαθέτει ένα οπλοστάσιο χημικών όπλων πολύ επικίνδυνων το οποίο είναι και πολύ μεγάλο».

Όσον αφορά τους στόχους που θα πρέπει να πλήξουν οι Δυτικοί, εφόσον αποφασίσουν να επέμβουν, ο πρώην στρατηγός επεσήμανε: «Οι βασικοί στόχοι θα πρέπει να είναι ράμπες εκτόξευσης των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, τα ραντάρ, τα αμυντικά αντιαεροπορικά συστήματα, τα κέντρα διοίκησης, τα κέντρα πληροφοριών, τα αεροδρόμια. Όμως δεν πιστεύω ότι οι Δυτικοί θα επιτεθούν σε όλες αυτές τις θέσεις. (Η επέμβαση) δεν θα είναι τόσο εκτεταμένη. Το σενάριο των συνεχών και εκτεταμένων επιθέσεων δεν είναι πιθανό. Δεν υπάρχει η διεθνής βούληση γι’ αυτό, όμως μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αν υπάρξουν βομβαρδισμοί και διαρκέσουν 48 ώρες χωρίς διακοπή, το καθεστώς θα πέσει.

Είμαστε ενώπιον ενός παρηκμασμένου καθεστώτος, που εμπλέκεται σε έναν εμφύλιο πόλεμο εδώ και δυόμισι χρόνια και έχει κινητοποιήσει όλες τις στρατιωτικές του δυνάμεις».

«Θεωρώ ότι είναι πιθανή αυτή η επέμβαση. Όλη η αξιοπιστία του ελεύθερου κόσμου εξαρτάται από αυτήν», κατέληξε ο αλ Χατζ Άλι.

Ο συριακός στρατός προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο

Ο συριακός στρατός προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο στην περίπτωση πληγμάτων από τις δυτικές δυνάμεις στη χώρα, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

Πηγή: http://www.ant1iwo.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου