Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Ρωσία: Αποφάσισε το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με το δάνειο που παραχώρησε στην Κύπρο

Ύστερα από πολύμηνες διαβουλεύσεις αλλά και συνεννοήσεις η Ρωσία κατέληξε σε νέους όρους αναδιάρθρωσης του δανείου που παραχωρήθηκε στην Κύπρο τον περασμένο Δεκέμβριο ύψους 2,5 δις.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Στορτσάκ στην τελευταία συνεδρίαση της κυβέρνησης ελήφθη θετική απόφαση και το δάνειο αρχίζει τη νέα ζωή του, κατά την οποία η αποπληρωμή του θα γίνει σε οκτώ ισόποσες δόσεις ανά εξάμηνο. Η αποπληρωμή των δόσεων θα ξεκινήσει από το 2016 και όχι από εφέτος και δεν θα γίνει πλέον με μία άπαξ δόση, όπως είχε αρχικώς συμφωνηθεί.

Θα παραταθεί έως τότε η προνομιακή περίοδος, κατά την οποία θα καταβάλλεται το επίσης προνομιακό επιτόκιο, που έχει ήδη μειωθεί στο 2,5% από 4,5% διευκρίνισε ο κ. Στορτσάκ.

Θυμίζουμε ότι το ρώσικο δάνειο χορηγήθηκε για 4,5 χρόνια ενώ στην πορεία και μετά από εκκλήσεις τις Λευκωσίας η Ρωσία δεν είχε ανταποκριθεί με νέο δάνειο αλλά με χαλάρωση των όρων του υφιστάμενου δανείου.

Το σχετικό κυπριακό αίτημα για 5ετή παράταση αλλά και αναδιάρθρωση του δανείου είχε υποβληθεί τον περασμένο από τον ΥΠΟΙΚ της Κύπρου χάρη Γεωργιάδη, τον περασμένο Μάιο.

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου