Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Προσφυγή ΑΠΟΕΛ κατά της ΚΟΠ: Ο Νόμος «πάσχει» λέει η ΑΔΕΑ

Ευκαιρία να δηλώσει την αντίθεσή της προς τους Νόμους με τους οποίους εξετάζεται μία υπόθεση βρήκε η ΑΔΕΑ με αφορμή την προσφυγή –με ημερομηνία 3 Ιανουαρίου– του σωματείου ΑΠΟΕΛ εναντίον της ΚΟΠ. Ο ΑΠΟΕΛ αποτάθηκε στην ΑΔΕΑ ζητώντας «την ακύρωση της απόφασης της ΚΟΠ ή/και του Επικεφαλής Πειθαρχικού Εισαγγελέα να παραπέμψει τον ΑΠΟΕΛ ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής».

Σημειώνουμε ότι η παραπομπή και εν τέλει τιμωρία του σωματείου με πέντε χιλιάδες ευρώ από τη Δικαστική Επιτροπή, αφορούσε ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του σωματείου στις 14.12.2012 η οποία κατά την ΚΟΠ παραβίαζε σειρά κανονισμών και άρθρων. Στην απόφασή της η ΑΔΕΑ, την οποία εξασφάλισε η ιστοσελίδα μας, αφού παρουσιάζει τα γεγονότα της ένστασης, απορρίπτει την προσφυγή του ΑΠΟΕΛ, αφήνοντας σημειώσεις για τον τρόπο που απονέμεται η αθλητική δικαιοσύνη σε αυτές τις περιπτώσεις.

«Τα πιο πάνω (σ.σ. εννοεί τα όσα αναλύονται στην ανακοίνωση), αποτελούν καθαρά παρατηρήσεις, οι οποίες όμως, θα πρέπει να προβληματίσουν τόσο τις αρμόδιες ομοσπονδίες όσο και τον ΚΟΑ, σε ό,τι αφορά την αθλητική δικαιοσύνη και πώς αυτή κατά την άποψή μας πρέπει να απονέμεται» καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι θέσεις των δύο πλευρών
Η πλευρά του σωματείου, που εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο Μίλτο Βιολάρη, υποστήριξε ότι «η Δικαστική Επιτροπή εσφαλμένα και πεπλανημένα έκρινε ότι κέκτηται εξουσίας να επιληφθεί της παραπομπής, ενώ από την πλευρά του ο δικηγόρος της ΚΟΠ, Αριστοτέλης Βρυωνίδης «ήγειρε προδικαστική ένσταση προωθώντας τη θέση ότι η ΑΔΕΑ δεν έχει δικαιοδοσία να εκδικάσει την παρούσα προσφυγή και να παραχωρήσει οποιαδήποτε θεραπεία προς τον ΑΠΟΕΛ».

Πάντως, από τον ΑΠΟΕΛ σημειώνουν ότι εξ αρχής γνώρισαν ότι η ΑΔΕΑ σαν σώμα δεν έχει την ευχέρεια να ακυρώσει την ποινή που τους είχε επιβληθεί από την Δικαστική Επιτροπή, όμως ήθελαν να διεκδικήσουν ότι αντικανονικά η ΚΟΠ παραπέμπει στη Δικαστική για ανακοινώσεις που εκδίδονται εναντίον της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν πολιτικό δικαστήριο. Το έκαναν δηλαδή περισσότερο για ηθική ικανοποίηση.

Δεν το εξέτασε η ΑΔΕΑ
Τη Δευτέρα (29/07) η ΑΔΕΑ πήρε την απόφαση και τη γνωστοποίησε την επόμενη μέρα, ενημερώνοντας ότι η προσφυγή του ΑΠΟΕΛ απορρίπτεται. Διαβάζοντας την απόφαση που πήρε, ο λόγος δεν έχει να κάνει με την ουσία του θέματος, αλλά κυρίως με το γεγονός ότι βάσει του νόμου δεν δίνεται το δικαίωμα στην Ανώτατη Δικαστική Επιτροπή Αθλητισμού να αναιρέσει απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής της ΚΟΠ.

Ουσιαστικά, η ΑΔΕΑ δεν εξέτασε εάν ορθά τιμωρήθηκε ο ΑΠΟΕΛ, αφού όπως αναφέρει κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το κάνει. Η σημείωση στην απόφαση είναι χαρακτηριστική: «δυστυχώς για τον ΑΠΟΕΛ στα πλαίσια της παρούσας προσφυγής δεν παρέχεται η δυνατότητα ακύρωσης της ίδιας της Πρωτόδικης Δικαστικής Επιτροπής της ΚΟΠ». Αξίζει να σημειωθεί ότι το παράβολο επιστράφηκε λόγω «των ιδιάζουσων περιστατικών της υπόθεσης».

Συνοψίζοντας τα δεδομένα
Με την απόφαση αυτή, η ΑΔΕΑ αναρωτιέται τι σημαίνει αθλητική δικαστική υπόθεση, κάνοντας ανάλυση περί αυτού, και λέει στην ΚΟΠ ότι δεν μπορεί να παραπέμπει στον Πειθαρχικό Εισαγγελέα θέματα που αφορούν την ίδια, αφού αυτός «αποτελεί καθαρό και αναπόσπαστο μέρος της ΚΟΠ σε αντιδιαστολή με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο οποίος αποτελεί την κατ’ εξοχή ανεξάρτητη και αμερόληπτη αρχή του τόπου».

Είναι κάτι που ουσιαστικά υποστηρίζει και ο ΑΠΟΕΛ. Επιπρόσθετα, ακόμη και έφεση να έκανε στην απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής ο ΑΠΟΕΛ, και πάλι η ετυμηγορία της ΑΔΕΑ θα ήταν η ίδια. Φυσικά, η ΑΔΕΑ δεν κρίνει εάν η απόφαση που πάρθηκε είναι ορθή, αλλά υποστηρίζει ότι δεν έπρεπε να ήταν στις αρμοδιότητες της Δικαστικής Επιτροπής να το εξετάσει. Πάντως, παρά τις σημειώσεις που υπάρχουν στην απόφαση της υπόθεσης και την ικανοποίηση που έχουν στον ΑΠΟΕΛ, η απόφαση δεν αποτελεί δέσμευση για τη Δικαστική Επιτροπή της ΚΟΠ, που στηριζόμενη στον Νόμο μπορεί να ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο σε παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον.
Source: http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου