Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Ενάντια στην κατάθλιψη τα παιχνίδια στην άμμο

Το παιχνίδι με την άμμο λειτουργεί θεραπευτικά και έχει ευεργετικές επιδράσεις σε άτομα που αντιμετωπίζουν κρίσεις πανικού, προβλήματα στη δουλειά ή το σχολείο, μαθησιακές δυσκολίες, ακόμη και διατροφικές διαταραχές.

Μόνο που δεν πρόκειται για ένα απλό παιχνίδι αλλά για μία θεραπευτική μέθοδο τη «sandplay therapy» (θεραπεία, παίζοντας με την άμμο), η οποία είναι μία υποκατηγορία της εικαστικής θεραπείας. Τη μέθοδο αυτή χρησιμοποιούν ειδικευμένοι ψυχολόγοι προκειμένου να αναδυθούν ιδέες, φόβοι, ελπίδες ή συγκρούσεις που αντιμετωπίζει ο θεραπευόμενος, και έτσι να μπορέσει να τις συνειδητοποιήσει και να τις συζητήσει με τον θεραπευτή σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Στη μέθοδο sandplay, ο θεραπευόμενος έχει μπροστά του ένα κουτί με άμμο και ράφια με πολλές μινιατούρες, όπως π.χ. σπιτάκια , ανθρωπάκια, ζωάκια, δεντράκια, κλαδάκια, πέτρες, διαβολάκια, θρησκευτικά σύμβολα κ.λπ.. Ο θεραπευόμενος έρχεται για να χαλαρώσει και να χρησιμοποιήσει τις μινιατούρες που θέλει, παίζοντας με την άμμο, χωρίς να σκέφτεται κάτι συγκεκριμένο. Μπορεί πάλι να μην θέλει να κάνει κάτι και να παίζει με την ίδια την άμμο. Έτσι, αρχίζει να δουλεύει το ασυνείδητο και να κάνει ο θεραπευόμενος πράγματα που βγαίνουν από μέσα του και όλο αυτό να γίνεται σαν ένα όνειρο.

Η αποτελεσματικότητα της «sandplay therapy», έγκειται στο γεγονός ότι παρέχει τόσο στον θεραπευτή όσο και στον θεραπευόμενο κάτι τρισδιάστατο και χειροπιαστό πάνω στο οποίο μπορούν να εργαστούν και οι δύο.

Πηγή: http://www.newsbomb.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου