Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Αίγυπτος: Για 2.200 νεκρούς μιλούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι - Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κάιρο (pics & vid)

Η Αίγυπτος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενός μήνα, χιλιάδες οι νεκροί.

Έβαλαν φωτιά σε κυβερνητικό κτίριο στο Κάιρο


Εκατοντάδες υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου έβαλαν σήμερα στο Κάιρο φωτιά στην έδρα της διοίκησης μίας επαρχίας, την επομένη της αιματηρής διάλυσης από την αστυνομία και το στρατό των συγκεντρώσεων των οπαδών του Μοχάμεντ Μόρσι, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC έδειξε, επίσης, εικόνες από τη φλεγόμενη έδρα του κυβερνήτη της επαρχίας της Γκίζας.

Η επαρχία της Γκίζας αποτελεί τμήμα της μητρόπολης του Καΐρου. Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν εν τω μεταξύ σε δύο επαρχίες της Αιγύπτου από οπαδούς του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της ασφάλειας την επομένη της αιματηρής επίθεσης στο Κάιρο του στρατού και της αστυνομίας εναντίον των οπαδών του Μόρσι.

Ένας 21χρονος αστυνομικός σκοτώθηκε από σφαίρες σε επίθεση εναντίον μιας λέσχης της αστυνομίας στο Αλ-Αρίς, στη χερσόνησο του Σινά, "φέουδο" των ένοπλων ισλαμιστικών οργανώσεων που βάζουν τακτικά στόχο τις δυνάμεις της τάξης. Ένας άλλος σκοτώθηκε στην επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος στο Ασιούτ, στην κεντρική Αίγυπτο.



Νέα πορεία στην Αλεξάνδρεια

Χιλιάδες υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων πραγματοποίησαν σήμερα πορεία και στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, για να διαμαρτυρηθούν για τη βίαιη διάλυση των καταυλισμών διαμαρτυρίας που είχαν στήσει στο Κάιρο, η οποία προκάλεσε επεισόδια βίας σε όλη τη χώρα με αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

"Θα επιστρέψουμε ξανά για χάρη των μαρτύρων μας", φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στους σχεδόν 500 οπαδούς των Αδελφών Μουσουλμάνων που σκοτώθηκαν στα χθεσινά βίαια επεισόδια. Πολλοί κρατούσαν φωτογραφίες του ηγέτη τους και πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε τον περασμένο μήνα από το στρατό έπειτα από λαϊκές διαδηλώσεις.

Αφού τα βίαια επεισόδια επεκτάθηκαν γρήγορα σε όλη τη χώρα, κηρύχθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας στη διάρκεια της νύκτας της Τετάρτης στο ήμισυ της χώρας ενώ κηρύχθηκε επίσης για ένα μήνα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η άρση της οποίας ήταν ένα από τα κεκτημένα της λαϊκής εξέγερσης του 2011.



Η αιματηρή διάλυση από το στρατό και την αστυνομία των διαδηλωτών υπέρ του Μόρσι στο Κάιρο και τα βίαια επεισόδια που επεκτάθηκαν στη συνέχεια σε όλη τη χώρα στοίχισαν χθες Τετάρτη τη ζωή σε 525 ανθρώπους, οι 482 από τους οποίους ήταν πολίτες, ανακοίνωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Ο Χάλεντ αλ-Χάτιμπ, επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πρώτων βοηθειών, διευκρίνισε πως 202 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, το κύριο σημείο συγκέντρωσης που είχαν καταλάβει εδώ και ενάμισυ μήνα οι οπαδοί του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι ο οποίος καθαιρέθηκε και συνελήφθη από το στρατό στις 3 Ιουλίου.

Κανένα επεισόδιο δεν σημειώθηκε στη διάρκεια της νύκτας και η κυκλοφορία είχε αρχίσει σιγά-σιγά να αποκαθίσταται το πρωί-αν και απέχει πολύ από τη συνηθισμένη κίνηση της αιγυπτιακής μεγαλούπολης-, αλλά οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, από τους οποίους προέρχεται ο ανατραπείς ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, ζήτησαν να συνεχιστεί η κινητοποίηση με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για νέα αναζωπύρωση της βίας.

Οι προσωρινές αρχές, οι οποίες τοποθετήθηκαν από τους στρατιωτικούς μετά την καθαίρεση και τη σύλληψη στις 3 Ιουλίου του ισλαμιστή πρώην αρχηγού του κράτους, προειδοποίησαν πως δεν θα ανεχθουν καμιά νέα καθιστική διαμαρτυρία ή νέα βίαια επεισόδια, αφού χαιρέτισαν "την πολύ μεγάλη αυτοσυγκράτηση" της αστυνομίας.



Σε απόδειξη της αποφασιστικότητάς τους, εικόνες από ψηλά έδειξαν τον καταυλισμό των οπαδών του Μόρσι στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια να καίγεται-μια σκηνή εντυπωσιακή και πρωτοφανής στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Σήμερα το πρωί, το τέμενος Ραμπάα, επίκεντρο της αμφισβήτησης και γενικό επιτελείο των τελευταίων στελεχών των Αδελφών Μουσουλμάνων που δεν έχουν ακόμη συλληφθεί από τις αρχές, ήταν καμένο σε μεγάλο μέρος του, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η επέμβαση των δυνάμεων της τάξης προκάλεσε πάντως αγανάκτηση σε όλο τον κόσμο και η διεθνής κοινότητα, η οποία είχε επιχειρήσει μια μεσολάβηση για να αποφευχθεί αυτή η αιματοχυσία, την καταδίκασε κάνοντας λόγο για "σφαγή" και για μια "θλιβερή" προσφυγή στη βία.

Στον επίσημο απολογισμό αναφέρονται 525 και 3.572 τραυματίες σε όλη τη χώρα, αλλά ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος διότι μόνο στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, το κύριο σημείο συγκέντρωσης των οπαδών του Μόρσι στο Κάιρο, ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου καταμέτρησε 124 πτώματα, τα περισσότερα με τραύματα από σφαίρες. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κάνουν λόγο για 2.200 νεκρούς και περισσότερους από 10.000 τραυματίες.



Πάντως στη χώρα, όπου στα τέλη Ιουλίου οι Αιγύπτιοι είχαν κατέβει μαζικά στους δρόμουος για να "δώσουν εντολή" στον πανίσχυρο στρατό να τελειώνει με την "τρομοκρατία", αναφερόμενοι στους χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι που επί ενάμισυ μήνα είχαν καταλάβει δύο πλατείες του Καΐρου, πολλές σημαντικές φυσιογνωμίες αποστασιοποιήθηκαν από τη φονική επιχείρηση.

Ο αντιπρόεδρος Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, νομπελίστας της ειρήνης ο οποίος είχε εγκρίνει την επέμβαση των στρατιωτικών, παραιτήθηκε λέγοντας πως αρνείται "να υποστεί τις συνέπειες αποφάσεων με τις οποίες δεν συμφωνεί". Πριν απ' αυτόν, ο ιμάμης του Αλ-Άζχαρ, της ανώτατης αρχής του σουνιτικού ισλάμ, είχε καταδικάσει τις βιαιότητες εξηγώντας πως δεν γνώριζε τις μεθόδους που σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν οι δυνάμεις της τάξης.

Ο Τύπος, που σε μεγάλο βαθμό υποστηρίζει το στρατό, χαιρετίζει εντούτοις, όπως η κυβερνητική εφημερίδα "Αλ-Άκμπαρ", "Το τέλος του εφιάλτη Αδελφοί Μουσουλμάνοι", ενώ η ανεξάρτητη εφημερίδα "Αλ Σουρούκ" κάνει λόγο για την "τελευταία μάχη των Αδελφών", δίπλα σε φωτογραφίες που εικονίζουν ένοπλους διαδηλωτές.

Στο εξωτερικό, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει "γρήγορα" για να συζητήσει το ζήτημα της Αιγύπτου και επέκρινε την "υποκρισία" της Δύσης μπροστά σ' αυτή την "πολύ σοβαρή σφαγή". Στο Παρίσι ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τον αιγύπτιο πρεσβευτή.

Άλλο ζήτημα το οποίο προκαλεί ανησυχία στο εξωτερικό είναι οι επιθέσεις που έγιναν χθες Τετάρτη εναντίον πολλών εκκλησιών. Αντίπαλοι του Μόρσι κατηγορούν τους υποστηρικτές του ότι διεξάγουν "ένα πόλεμο αντιποίνων" εναντίον των κοπτών, ο πατριάρχης των οποίων είχε κι αυτός υποστηρίξει την απόφαση του στρατού να καθαιρέσει τον Μόρσι.

Την επομένη της διάλυσης των καταυλισμών των διαδηλωτών στο Κάιρο, οι αρχές ανακοίνωσαν εξάλλου ότι έκλεισαν επ' αόριστον το πέρασμα προς τη Γάζα.

Πάντως στη χώρα, όπου στα τέλη Ιουλίου οι Αιγύπτιοι είχαν κατέβει μαζικά στους δρόμουος για να "δώσουν εντολή" στον πανίσχυρο στρατό να τελειώνει με την "τρομοκρατία", αναφερόμενοι στους χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι που επί ενάμισυ μήνα είχαν καταλάβει δύο πλατείες του Καΐρου, πολλές σημαντικές φυσιογνωμίες αποστασιοποιήθηκαν από τη φονική επιχείρηση.

Ο αντιπρόεδρος Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, νομπελίστας της ειρήνης ο οποίος είχε εγκρίνει την επέμβαση των στρατιωτικών, παραιτήθηκε λέγοντας πως αρνείται "να υποστεί τις συνέπειες αποφάσεων με τις οποίες δεν συμφωνεί". Πριν απ' αυτόν, ο ιμάμης του Αλ-Άζχαρ, της ανώτατης αρχής του σουνιτικού ισλάμ, είχε καταδικάσει τις βιαιότητες εξηγώντας πως δεν γνώριζε τις μεθόδους που σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν οι δυνάμεις της τάξης.

Οι αιγυπτιακές αστυνομικές αρχές, υποστηριζόμενες από το στρατό, έκαναν έφοδο σε δύο "στρατόπεδα" καθιστικής διαμαρτυρίας υποστηρικτών του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι την Τετάρτη, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν σφοδρές συγκρούσεις όχι μόνο στο Κάιρο αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Οι αναφορές σχετικά με τον αριθμό των νεκρών εξαιτίας των αιματηρών συγκρούσεων είναι μέχρι στιγμής αντικρουόμενες, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων, dpa. Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας έκαναν λόγο για 278 νεκρούς σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και 43 αστυνομικών. Από την πλευρά της, ηΜουσουλμανική Αδελφότητα δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών που σκοτώθηκαν στο Κάιρο μόνο, ανέρχεται στους 300.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μοχάμεντ Ιμπραήμ, δήλωσε ότι 21 αστυνομικά τμήματα και 7 εκκλησίες λεηλατήθηκαν, ενώ το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στις νότιες επαρχίες του Καίρου.

Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, δεκάδες ισλαμιστές πέταξαν βόμβες μολότοφ στο υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα πολλά τμήματα του κτιρίου να τυλιχτούν στις φλόγες, ανέφερε η κρατική εφημερίδα Al-Ahram.

Οι βίαιες συγκρούσεις οδήγησαν τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης, Μοχάμεντ Ελ Μπραντέι, να παραιτηθεί από αντιπρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι υπήρχαν ειρηνικές εναλλακτικές. "Μου είναι δύσκολο να συνεχίσω να αναλαμβάνω την ευθύνη για αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνώ και τις συνέπειες των οποίων φοβάμαι. Δεν μπορώ να φέρω την ευθύνη ούτε για μια σταγόνα αίμα", έγραψε στην επιστολή παραίτησής του προς τον πρόεδρο Άντλι Μανσούρ. "Δυστυχώς αυτοί που επωφελούνται από όσα συνέβησαν σήμερα είναι αυτοί που επιζητούν τη βία και την τρομοκρατία, οι πιο ακραίες οργανώσεις", τόνισε.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Χαζάμ Μπεμπλάουι επέμεινε ότι οι αρχές δεν είχαν άλλη επιλογή από το να διασπάσουν τις καθιστικές διαμαρτυρίες, όπου οι υποστηρικτές του Μόρσι είχαν κατασκηνώσει για παραπάνω από ένα μήνα. "Το θέμα είχε φτάσει σε ένα σημείο το οποίο δεν θα ήταν αποδεκτό από οποιαδήποτε χώρα που σέβεται το κράτος και τους πολίτες της", είπε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας. "Το κράτος έπρεπε να παρέμβει για να διασφαλίσει την προστασία και την ηρεμία των πολιτών". Ο Μπεμπλάουι επαίνεσε την αστυνομία λέγοντας ότι 'ζητήσαμε από τις δυνάμεις ασφαλείας να ενεργήσουν με αυτοέλεγχο και θα ήθελα να επωφεληθώ της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω τις αρχές για την απαράμιλλη αυτοσυγκράτησή τους", είπε

Η ομιλία του μεταδόθηκε αφότου οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κηρύσσουν τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και παράλληλα την απαγόρευση κυκλοφορίας, για ένα μήνα (από τις 19:00 έως τις 06:00) στο Κάιρο και ακόμα 12 επαρχιακές πόλεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιτραπεί σε ισλαμιστές να δημιουργήσουν νέα στρατόπεδα διαμαρτυρίας. "Υπάρχει πλήρης συντονισμός με τις ένοπλες δυνάμεις και δεν θα επιτρέπονται πλέον οι καθιστικές διαμαρτυρίες σε κάθε γωνιά της Αιγύπτου", είπε.

Η 17χρονη κόρη του Μοχάμεντ ελ Μπελτάγκι, ηγετικού στελέχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σκοτώθηκε όταν δέχτηκε δύο σφαίρες, μία στο στήθος και μία στην πλάτη, τη στιγμή που η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια την οποία είχαν καταλάβει εδώ και ένα μήνα οι ισλαμιστές διαδηλωτές, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της αδελφότητας.

Η Αδελφότητα αρνείται να αναγνωρίσει ως νόμιμη τη μεταβατική κυβέρνηση, η οποία ανέβηκε στην εξουσία υποστηριζόμενη από το στρατό, αναφέρει το dpa.

Οι πρόσφατες προσπάθειες από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να μεσολαβήσουν ώστε να βρεθεί μια λύση για τον τερματισμό της κρίσης έχουν αποτύχει, ενώ οι διεθνείς επικρίσεις για τα πολύνεκρα επεισόδια της Τετάρτης ήταν άμεσες. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, χαρακτήρισε τα επεισόδια ως "ένα σοβαρό πλήγμα προς τη συμφιλίωση", ωστόσο τόνισε ότι μια πολιτική λύση είναι πιθανή. "Είμαι πεπεισμένος ότι ο δρόμος είναι ακόμα ανοιχτός αν και η κατάσταση έχει γίνει ιδιαίτερα περίπλοκη μετά τα σημερινά γεγονότα", είπε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, έκανε έκκληση για μια ειρηνική συμφιλίωση και εξέφρασε τη λύπη του που οι "αιγυπτιακές αρχές επέλεξαν αντ’ αυτού να χρησιμοποιήσουν βία ως μέσο αντιμετώπισης των διαδηλώσεων".




Πηγή: http://www.24h.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου