Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Ξεπέρασαν τους 500 οι νεκροί στην Αίγυπτο - Δραματικές εκκλήσεις για την αποφυγή εμφυλίου

- Επισήμως οι αρχές κάνουν λόγο για 525 νεκρούς μόνο σε 24 ώρες
- Οι 482 είναι πολίτες, ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας
- Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ζήτησαν να συνεχιστεί η κινητοποίηση
- Εκφράζονται φόβοι για νέα αναζωπύρωση της βίας
- ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Εικόνες χάους παντού. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται. Μια ολόκληρη χώρα πνίγεται στο αίμα.

Μόνο χθές, Τετάρτη, 525 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά την αιματηρή διάλυση από το στρατό και την αστυνομία των διαδηλωτών υπέρ του Μόρσι στο Κάιρο και τα βίαια επεισόδια που επεκτάθηκαν στη συνέχεια σε όλη τη χώρα. 482 πολίτες σκοτώθηκαν ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Μόνο σε μία πλατεία, την Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, το κύριο σημείο συγκέντρωσης που είχαν καταλάβει εδώ και 1,5 μήνα οι οπαδοί του Μόρσι σκοτώθηκαν 202 άνθρωποι, είπε ο επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πρώτων βοηθειών Χάλεντ αλ-Χάτιμπ.

Αφού τα βίαια επεισόδια επεκτάθηκαν γρήγορα σε όλη τη χώρα, κηρύχθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας στη διάρκεια της νύχτας στη μισή χώρα ενώ κηρύχθηκε επίσης για ένα μήνα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η άρση της οποίας ήταν ένα από τα κεκτημένα της λαϊκής εξέγερσης του 2011.

Εικόνες από ψηλά έδειξαν τον καταυλισμό των οπαδών του Μόρσι στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια να καίγεται -- μια πρωτοφανής στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Το πρωί, το τέμενος Ραμπάα, επίκεντρο της αμφισβήτησης και γενικό επιτελείο των τελευταίων στελεχών των Αδελφών Μουσουλμάνων που δεν έχουν ακόμη συλληφθεί από τις αρχές, ήταν καμένο σε μεγάλο μέρος του.

Η επέμβαση των δυνάμεων της τάξης προκάλεσε πάντως αγανάκτηση σε όλο τον κόσμο και η διεθνής κοινότητα, η οποία είχε επιχειρήσει μια μεσολάβηση για να αποφευχθεί αυτή η αιματοχυσία, την καταδίκασε κάνοντας λόγο για "σφαγή" και για μια "θλιβερή" προσφυγή στη βία.

Πάντως στη χώρα, όπου στα τέλη Ιουλίου οι Αιγύπτιοι είχαν κατέβει μαζικά στους δρόμουος για να "δώσουν εντολή" στον πανίσχυρο στρατό να τελειώνει με την "τρομοκρατία", αναφερόμενοι στους χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι που επί ενάμισυ μήνα είχαν καταλάβει δύο πλατείες του Καΐρου, πολλές σημαντικές φυσιογνωμίες αποστασιοποιήθηκαν από τη φονική επιχείρηση.

Ο αντιπρόεδρος Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, νομπελίστας της ειρήνης ο οποίος είχε εγκρίνει την επέμβαση των στρατιωτικών, παραιτήθηκε λέγοντας πως αρνείται "να υποστεί τις συνέπειες αποφάσεων με τις οποίες δεν συμφωνεί". Πριν απ' αυτόν, ο ιμάμης του Αλ-Άζχαρ, της ανώτατης αρχής του σουνιτικού ισλάμ, είχε καταδικάσει τις βιαιότητες εξηγώντας πως δεν γνώριζε τις μεθόδους που σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν οι δυνάμεις της τάξης.

Ο Τύπος, που σε μεγάλο βαθμό υποστηρίζει το στρατό, χαιρετίζει εντούτοις, όπως η κυβερνητική εφημερίδα "Αλ-Άκμπαρ", "Το τέλος του εφιάλτη Αδελφοί Μουσουλμάνοι", ενώ η ανεξάρτητη εφημερίδα "Αλ Σουρούκ" κάνει λόγο για την "τελευταία μάχη των Αδελφών", δίπλα σε φωτογραφίες που εικονίζουν ένοπλους διαδηλωτές.

Πηγή: newsit.com.cy

https://www.facebook.com/OlaTaNea

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου