Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Obama: Η διαίρεση της Κύπρου κράτησε πάρα πολύ...

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν προσπάθειες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση της νήσου σε μία διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσινγκτον, Γιώργου Σιακαλλή.

Στη σύντομη τελετή που έλαβε χώρα χθες βράδυ στο Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Ομπάμα καλωσόρισε τον Κύπριο πρέσβη, αναφέροντας ότι προσβλέπει σε συνεργασία μαζί του για την εμβάθυνση των ήδη στενών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα καθήκοντά του.


Στις γραπτές ομιλίες που αντηλλάγησαν, ο Πρόεδρος Ομπάμα αναφέρει ότι η διαίρεση της νήσου έχει διαρκέσει πάρα πολύ.

«Αναγνωρίζουμε της ελπίδες σας για τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου μέσω μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης. Πιστεύουμε σθεναρά, συνέχισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, πως μία αμοιβαίως αποδεκτή διευθέτηση είναι προς το καλύτερο συμφέρον του λαού της Κύπρου και ελπίζουμε πως τα μέρη θα δώσουν τελικά τέρμα στην τραγική διαίρεση της νήσου. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παράσχουν βοήθεια που και οι δύο πλευρές θα βρουν χρήσιμη για την επίτευξη λύση».

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, ο Πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε ότι «η Κύπρος και οι ΗΠΑ μοιράζονται μία μακρά ιστορία φιλίας, βασισμένης στις κοινές αξίες, στους κοινούς στόχους και μία αμοιβαία δέσμευση στη δημοκρατία και την ελευθερία».

«Μαζί, συμπλήρωσε, μπορούμε να προωθήσουμε προσπάθειες για προώθηση βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προσβλέπω στην ενδυνάμωση του συνεταιρισμού και της συνεργασίας μας σε πολλές περιοχές αμοιβαίου συμφέροντας», είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα.

Στην ομιλία που συνόδευε τα διαπιστευτήριά του, ο πρέσβης Γιώργος Σιακαλλής μετέφερε τους χαιρετισμούς και τις ευχές του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και αναφέρθηκε στους πολυετείς στενούς δεσμούς, αρχές, ιδανικά και αξίες που συνδέουν τις δύο χώρες. Και διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει πλήρως δεσμευμένη για περαιτέρω ενδυνάμωση στο μέλλον των δεσμών αυτών φιλίας και συνεργασίας».

Πηγή:  http://24news.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου