Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

80 σελίδες με λάθη και παραβιάσεις της έκθεσης Pimco για τις τράπεζες

Την δική της έκθεση για την προκαταρτική έκθεση της Pimco, η οποία μελέτησε το χαρτοφυλάκιο των κυπριακών τραπεζών, συνέταξε η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. 

Κυριότερα προβλήματα που εντοπίζονται είναι η απουσία σημαντικών καταθέσεων από πρόσωπα που απουσιάζουν στο εξωτερικό, η μη συνδρομή τεχνοκρατών, ενώ αφήνονται σκιές γύρω από τις διαδικασίες επιλογής και το διορισμό της Pimco.


Σωρεία θεσμικών προβλημάτων, παραβιάσεις και λανθασμένους χειρισμούς, καταγράφει η έκθεση των μελών της Επιτροπής Θεσμών στη Βουλή για την προκαταρτική ενδιάμεση έκθεση που ετοίμασε η Pimco, για τα αίτια που οδήγησαν στην καταστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου.

Η έκθεση της επιτροπής που αριθμεί 80 σελίδες, καταγράφει τα γεγονότα για το θέμα των αξιόγραφων, της εκτίμησης των αξιών ακινήτων βάσει του διαγνωστικού ελέγχου της Pimco καθώς και την πώληση των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν τα μέλη της Επιτροπής, το έργο της Pimco δυσχέραναν τα διάφορα δημοσιεύματα των ΜΜΕ, το θέμα της ενδεχόμενης παραβίασης προσωπικών δεδομένων καθώς και η αδυναμία της να υποχρεώσει πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό να έρθουν στην Κύπρο για να καταθέσουν ενώπιον του κοινοβουλίου.

Όπως εκτιμά, τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα μπορούσαν να ρίξουν φως στα αίτια της οικονομικής καταστροφής, ωστόσο, σημειώνεται ότι ήταν αδύνατο να κληθούν.

Πάντως από τα γεγονότα φαίνεται ότι κατά την εξέταση του θέματος δεν υπήρξε η συνδρομή τεχνοκρατών.

Σε σχέση με τις εκτιμήσεις ακινήτων που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο του διαγνωστικού ελέγχου της Pimco, τονίζεται πως η επιτροπή μέχρι το στάδιο της ετοιμασίας της παρούσας έκθεσης, δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλίσει επαρκή πληροφόρηση γύρω από το θέμα των διαδικασιών επιλογής και το διορισμό της Pimco από τη συντονιστική επιτροπή.

Σημειώνεται ακόμη ότι τα μέλη της επιτροπής εξακολουθούν να διατηρούν αμφιβολίες για το κατά πόσο ακολουθήθηκαν οι πλέον ενδεδειγμένες διαδικασίες και επιφυλάχθηκαν να επανέλθουν.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της επιτροπής, οι εκτιμήσεις των αξιών των ακινήτων που αποτελούσαν εξασφαλίσεις στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών και ιδιαίτερα οι προβλέψεις αυτών για τα επόμενα χρόνια είχαν καθοριστικό ρόλο στον τελικό υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών και συναφώς στον καθορισμό του ποσού που η δημοκρατία θα έπρεπε να είχαν δανειστεί από τους διεθνείς εταίρους της.

Θεωρεί, επίσης ότι τα στοιχεία στα οποία βασίστηκαν οι υπολογισμοί της Pimcο και κυρίως αυτά που αφορούσαν στην αναμενόμενη πορεία των τιμών, των ακινήτων στην Κύπρο ενδεχομένως να μην αποτελούν ασφαλείς και επιστημονικά τεκμηριωμένες προβλέψεις για το σκοπό που χρησιμοποιήθηκαν.

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου