Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Εξελίξεις στον τομέα της υγείας στην Κύπρο

Παρότι η οικονομική κρίση και οι δυσμενείς συνέπειές της στην κυπριακή πραγματικότητα αποτελούν ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός, καινοτόμες για τα κυπριακά δεδομένα παρεμβάσεις, όπως η χρήση του Μη Επεμβατικού Μηχανικού Αερισμού (ΜΕΜΑ), διαφαίνεται ότι αποτελούν τη γέφυρα που αφενός εναρμονίζει την ποιότητα στη φροντίδα των ασθενών κι αφετέρου συνεπικουρεί ως προς τη μείωση των οικονομικών δαπανών στον τόσο εύθραυστο τομέα της υγείας.

Το Οξύ Καρδιογενές Πνευμονικό Οίδημα συνδέται άρρηκτα με δραματική κλινική εικόνα αιφνίδιας έναρξης έντονης αναπνευστικής δυσχέρειας και υποξυγοναιμίας, καθώς και με δυσμενή ενδονοσοκομειακή έκβαση. Σύμφωνα με τους ανά το παγκόσμιο ειδικούς, η κλασσική αντιμετώπιση των ασθενών με Οξύ Καρδιογενές Πνευμονικό Οίδημα άπτεται στην άμεση χορήγηση υψηλής πυκνότητας οξυγόνου, μορφίνης, διουρητικών και νιτρωδών.

Στην περίπτωση που τα μέτρα αυτά αποδειχθούν αναποτελεσματικά, τότε οι επαγγελματίες υγείας θα καταφύγουν αναγκαστικά, στην παραδοσιακή διασωλήνωση της τραχείας και σύνδεση με τον αναπνευστήρα. Παρόλο που η παρέμβαση αυτή κρίνεται υπέρ του δέοντος ωφέλιμη ως προς τη βελτίωση της οξυγόνωσης του ασθενή, η εφαρμογή της ενέχει μια πληθώρα κινδύνων που είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη και μόνο του ενδοτραχειακού σωλήνα. Πέραν των δυσμενών επιπτώσεων στον άνθρωπο – ασθενή, σύμφωνα πάντοτε με τη διεθνή βιβλιογραφία, μεταξύ άλλων, παρατείνει τη διάρκεια της νοσηλείας, επιτείνει την αλόγιστη χρήση φαρμάκων, καταστάσεις που πλήττουν περαιτέρω τόσο την υγεία του ασθενή, όσο και την τόσο ευαίσθητη οικονομία της Κύπρου.

Εναλλακτικά, όπως επισυμβαίνει στην κατ’ εξοχήν Καρδιολογική Εντατική (ΜΕΘ Α’) του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, δύναται να εφαρμοσθεί ο ΜΕΜΑ, ο οποίος αναφέρεται στη χρήση του αναπνευστήρα με μάσκα, χωρίς την ύπαρξη του ενδοτραχειακού σωλήνα και των κινδύνων που ελλοχεύει η ύπαρξή του. Ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες δεκαετίες, ο ΜΕΜΑ αποτέλεσε το αντικείμενο ενδιαφέροντος για τη διαχείριση αυτής της φύσης ασθενών και πέραν του ότι τυγχάνει προοδευτικά συχνότερης αξιοποίησης, τα απότοκα οφέλη της χρήσης του αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο. O ΜΕΜΑ δύναται να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο ως προληπτική θεραπεία ή ως θεραπευτική αγωγή. Επιπρόσθετα, βελτιστοποιεί την έκβαση των ασθενών, με την προϋπόθεση η εν λόγω εφαρμογή να διενεργείται από εκπαιδευμένη κι έμπειρη ομάδα επαγγελματιών υγείας της εντατικής, η οποία βάσει των δεδομένων του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, απαρτίζεται από το νοσηλευτικό προσωπικό, τους καρδιολόγους και τους εντατικολόγους.

Βάσει της συναφούς διεθνούς βιβλιογραφίας, λόγοι που ενδεχομένως να αποτελούν τροχοπέδη στη συστηματική χρήση του, συνίστανται αφενός στην ανεπάρκεια της ιατρονοσηλευτικής γνώσης κι αφετέρου στην έλλειψη του συναφούς εξοπλισμού, γεγονός που δε συνάδει με τα δεδομένα του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού. Στην εν λόγω εντατική, προσφέρεται ο κατάλληλος τεχνολογικός εξοπλισμός, ο οποίος επιτρέπει την ορθή εφαρμογή του ΜΕΜΑ, ως σωτήρια παρέμβαση στους ταλαιπωρημένους ασθενείς που βιώνουν αυτές τις δραματικές καταστάσεις.

Οι επαγγελματίες υγείας που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των ασθενών αυτών, παρότι διαχειρίζονται ήδη με επάρκεια το ΜΕΜΑ, καταβάλλουν τώρα σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Νοσηλευτικής, προσπάθειες για τη δημιουργία ενός «εργαλείου» νοσηλευτικής διαχείρισης, με συγκεκριμένα βήματα, απότοκου Τεκμηριωμένης Κλινικής Πρακτικής, αποσκοπώντας στη βέλτιστη διαχείριση αυτών των ασθενών. Ως εκ τούτου, εφαρμόζοντας τις οδηγίες, χωρίς να χάνεται ο υπερπολύτιμος χρόνος, ο γιατρός θα μπορεί να συνταγογραφήσει τη θεραπεία ΜΕΜΑ κι ο νοσηλευτής ο οποίος είναι ευρέως παραδεκτό ότι υπερέχει στη συνέχεια της φροντίδας κι εμπλέκεται άμεσα στη θεραπεία αυτών των ασθενών, θα την εφαρμόζει, θα την τιτλοποιεί σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες του ασθενή κι επιπροσθέτως θα είναι σε θέση να προβαίνει σε απογαλακτισμό, με γνώμονα πάντα την ποιοτική φροντίδα.
Η καινοτομία του Νοσοκομείου Λεμεσού σε σχέση με τα υπόλοιπα κυπριακά νοσηλευτήρια, έγκειται στο ότι δια μέσου του εργαλείου αυτού, το οποίο θα εφαρμόζεται σε πρώτο χρόνο στις ασφαλείς συνθήκες της εντατικής, θα αναζητηθούν τρόποι γενίκευσης της εφαρμογής του ΜΕΜΑ, σε έτερα τμήματα, ούτως ώστε να βοηθηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό, η ολοένα αυξανόμενη ομάδα των συμπολιτών μας, που χρήζει άμεσης εφαρμογής ΜΕΜΑ.

Source: http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου