Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Κούρεψαν 27 εκατομμύρια από το αποχετευτικό της Λεμεσού

Η αυξανόμενη ροή των οικιακών κι άλλων επιτρεπόμενων λυμάτων στον μοναδικό σταθμό επεξεργασίας τους στην Μονή, αυξάνει διαρκώς και τον κίνδυνο κορεσμού του σταθμού και την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων στην υφιστάμενη υποδομή του συστήματος. Ο Γ. Διευθυντής του ΣΑΛΑ κ. Ιάκωβος Παπαϊακώβου παραδέχεται την ύπαρξη του κινδύνου, αλλά εκφράζει την αισιοδοξία πως το συντομότερο δυνατόν θα προωθηθούν οι απαραίτητες λύσεις, που έχουν σχεδιαστεί με πρώτη αυτή της δημιουργίας του νέου σταθμού επεξεργασίας λυμάτων στην περιοχή Μονοβόλικου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο του ΣΑΛΑ υπέβαλε σχετική αίτηση για έκδοση άδειας οικοδομής για τον νέο σταθμό από τον Μάιο του 2010, αλλά λόγω των αντιδράσεων κατοίκων της περιοχής, όπου προγραμματίζεται η κατασκευή του σταθμού, το Δημοτικό Συμβούλιο Κάτω Πολεμιδιών δεν εξέδωσε μέχρι τώρα τη σχετική άδεια.

Οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι, που εκτιμούν πως θα επηρεαστεί η διαβίωσή τους από την λειτουργία του σχεδιαζόμενου σταθμού, ζητούν όπως εξυπηρετεί μόνο την περιοχή τους, δηλαδή να μην είναι δυνατότητας επεξεργασίας περισσότερων των 7 χιλιάδων κυβικών μέτρων λυμάτων ημερησίως.

Η εκκρεμότητα με το νέο σταθμό έχει ως συνέπεια τη καθυστέρηση υλοποίησης κι άλλων συναφών με το έργο συμβολαίων, κόστους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν την κατασκευή δύο νέων αντλιοστασίων και κυρίων αγωγών. Θα πρέπει να θεωρηθεί αδύνατη η μετατόπιση του νέου σταθμού επεξεργασίας λυμάτων σε άλλο χώρο, αφού ήδη έχουν τοποθετηθεί οι σωληνώσεις του δικτύου περιοχών της δυτικής Λεμεσού με κατάληξη το σημείο που προγραμματίστηκε η κατασκευή του σταθμού.

Ένα σοβαρότατο πρόβλημα που εμποδίζει το πρόγραμμα του ΣΑΛΑ, είναι το κούρεμα των αποθεματικών του που είχε σε τράπεζες για την αποπληρωμή των διεξαγόμενων ή των σχεδιαζόμενων έργων του. Σύμφωνα με τον Γ. Διευθυντή του, οι καταθέσεις του ΣΑΛΑ που δεν εξαιρέθηκαν από το κούρεμα, όπως έγινε με τους Δήμους, κουρεύτηκαν κατά 20 εκατομμύρια ευρώ από την Λαϊκή και βρίσκονται «παγωμένα» άλλα 7 εκατομμύρια στην Τράπεζα Κύπρου.

Source: http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου