Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Ξύπνησε ο εφιάλτης της εκποίησης ακινήτων

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία, προκαλούν πρόνοιες του μνημονίου για μείωση του χρόνου εκποίησης περιουσίας.  Προτάσεις νόμου της ΕΔΕΚ για αναστολή της εκποίησης της πρώτης κατοικίας, συζητήθηκαν στην επιτροπή Νομικών της Βουλής.
Τον εφιάλτη της εκποίησης ακινήτων, ξυπνά μνημονιακή οδηγία, που επεξεργάζεται η Κεντρική Τράπεζα και υιοθετεί αυστηρότερα κριτήρια στον καθορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το μνημόνιο, προνοεί την ψήφιση νομοθεσίας το 2014, βάσει της οποίας οι κατοικίες θα εκποιούνται σε 2,5 χρόνια και τα ακίνητα επιχειρήσεων σε 1,5 χρόνο από την ημέρα που θα καταχωρείται υπόθεση στο Δικαστήριο. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. «αν εφαρμοστούν οι σχετικές πρόνοιες του μνημονίου για τη σύμπτυξη του χρόνου εκποίησης περιουσίας, ακόμη και στις περιπτώσεις ιδιωτικής κατοικίας, τότε κινδυνεύουμε να βιώσουμε στη Κύπρο ασύλληπτες εικόνες κοινωνικής εξαθλίωσης».

Η ΕΔΕΚ, κατέθεσε προτάσεις νόμου, οι οποίες προνοούν αναστολή της εκποίησης πρώτης κατοικίας για δάνειο που δεν υπερβαίνει τις 300 χιλιάδες ευρώ, ακινήτων βιώσιμων επιχειρήσεων και για εφαρμογή αυστηρών προϋποθέσεων στη διαδικασία πτώχευσης προσώπου στις περιπτώσεις που το χρέος είναι εξασφαλισμένο. «Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή να μην αποσυρθούν οι προτάσεις νόμου», ανέφερε ο Βουλευτής τηςς ΕΔΕΚ, Νίκος Νικολαΐδης, προσθέτοντας πως «δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι από πρόνοιες του μνημονίου θα εκδιωχθούν οικογένειες από τα σπίτια τους και θα αρχίσουμε να βλέπουμε στην Κύπρο άστεγους»

«Κλήθηκαν οι αρμόδιοι να καταθέσουν έγγραφα και στοιχεία για να καταστεί εφικτή η εφαρμογή των προτάσεων για να μη συγκρούονται με το μνημόνιο», τόνισε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σωτήρης Σαμψών,

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι «το ζητούμενο είναι να προωθηθούν αυτές οι προτάσεις μέσα από μια φόρμουλα ώστε να μην παραβιάζουν δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία αφενός και αφετέρου να βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση πολιτών σε πολύ σημαντικά ζητήματα ιδιαίτερα όπως η πρώτη κατοικία».

 Η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής, ανέφερε στην επιτροπή ότι η οδηγία που θα σταλεί στις τράπεζες, προβλέπει την αναδιάρθρωση των δανείων και τη διαδικασία λήψης συγκεκριμένων μέτρων από τις τράπεζες προτού αυτές προχωρήσουν στη λήψη νομικών μέτρων.

«Θα πρέπει να εξεταστούν και να υιοθετηθούν προγράμματα αναδιάρθρωσης δανείων, όπως αυτά που έχουν εφαρμοστεί στην Ισπανία και στην Ιρλανδία, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση και απάμβλυνση δυσμενών κοινωνικών παρενεργειών του Μνημονίου», επεσήμανε πάντως, ο Πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Όσον αφορά στις προτάσεις νόμου της ΕΔΕΚ, η Κεντρική Τράπεζα ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η άποψη της Τρόικας.



Source: http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου