Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Πράσινο φως για το ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου

Νέοι κανονισμοί, κοινές διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα, σε σχέση με τις αιτήσεις για πολιτικό άσυλο θα ισχύουν από το 2015 στις χώρες κράτη μέλη της ΕΕ. Το Ενιαίο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, το οποίο εγκρίθηκε την Τετάρτη από το Ευρωκοινοβούλιο, θα σταματήσει επίσης την μεταφορά των αιτητών ασύλου από χώρες οι οποίες δεν προσφέρουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Κοινές διαδικασίες

Ο μέχρι σήμερα ισχύον νόμος, δεν επιβάλλει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα προς τα κράτη μέλη προκειμένου να αποφασίσουν σχετικά με της αιτήσεις. Οι νέοι κανονισμοί προϋποθέτουν για όλα τα κράτη μέλη κοινά χρονοδιαγράμματα προκειμένου να υποβληθούν οι αιτήσεις, δηλαδή 6 μήνες, αυστηρότερους κανονισμούς σε ότι αφορά την εκπαίδευση προσωπικού που ασχολείται με τους αιτητές ασύλου καθώς και νέες πρόνοιες για την μεταχείριση ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλων ευάλωτων ατόμων.

Ελάχιστες συνθήκες υποδοχής

Προϋποθέτει επίσης μια λίστα λόγων κράτησης των αιτούντων για άσυλο, αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης και διαβίωσης, έγκαιρη αξιολόγηση των ιατρικών και ψυχολογικών αναγκών των αιτητών, και ταχύτερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας (9 μήνες μετά την υποβολή αίτησης). Επίσης προνείται κατά γενικό κανόνα η τοποθέτηση τους σε ειδικές εγκαταστάσεις κράτησης.

Όχι στις μεταγραφές σε χώρες που δεν μπορούν να συνεργαστούν

Μέχρι σήμερα, με βάση τους κανονισμούς του Δουβλίνου, υπεύθυνη χώρα για να χειριστεί ένα αιτητή ήταν το κράτος-μέλος στο οποία εισερχόταν σε πρώτο στάδιο. Με βάση τους νέους κανονισμούς, οι αιτητές πολιτικού ασύλου δεν θα μεταφέρονται σε κράτη μέλη στα οποία υπάρχει το ρίσκο της κακομεταχείρισης τους.

Τέλος, η Αστυνομία του κάθε κράτους-μέλους, καθώς και η Europol, θα έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των αιτητών όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα, προκειμένου να καταστεί πιο εύκολος ο εντοπισμός τρομοκρατών ή εγκληματιών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι 330.000 αιτητές πολιτικού ασύλου εισήλθαν στις χώρες της ΕΕ το 2012. Το ενιαίο σύστημα ασύλου θα τεθεί σε ισχύ το δεύτερο μισό του 2015.

Source: http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου