Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Αυξάνονται οι χρήστες ναρκωτικών στην Κύπρο!

Σοκάρουν τα στοιχεία για την χρήση ναρκωτικών και εξαρτησιογόνων ουσιών σε Ευρώπη και Κύπρο.

Αυξάνονται χρόνο με το χρόνο οι χρήστες παράνομων ουσιών που αιτούνται θεραπείας απεξάρτησης με την κάνναβη να παραμένει η πιο διαδεδομένη ουσία σε Ευρώπη και Κύπρο.  Στη χώρα μας κατά το έτος 2011 αποτάθηκαν για θεραπεία 1057 χρήστες σε σχέση με 884 το προηγούμενο έτος.

ΚΑΝΝΑΒΗ

Είναι η πιο διαδεδομένη ουσία σε Ευρώπη αλλά και Κύπρο.

77 εκατομμύρια οι χρήστες στη Ευρώπη, πέντε στους δέκα χρήστες ανάφεραν την Κάνναβη ως κύρια ουσίας χρήσης κατά το 2011.
ΗΡΩΙΝΗ

Δεύτερη ουσία κατάχρηση μετά την κάνναβη είναι η ηρωίνη με ποσοστό 34% η οποία είναι και η κύρια αιτία θανάτου στη Κύπρο.

ΚΟΚΑΪNΗ

 Η ευρύτερα διαδεδομένη παράνομη διεγερτική ουσία στην Ευρώπη τη τελευταία δεκαετία.

14,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνουν χρήση τουλάχιστο μια φορα.

Στην Κύπρο περίπου το 10% των ατόμων που αιτήθηκαν θεραπείας κατά το έτος 2011, ανέφεραν ως κύρια ουσία κατάχρησης την κοκαΐνη.

 Όσο αφορά την καταγραφή στοιχείων για τις νόμιμες ουσίες το 3% του πληθυσμού είναι εξαρτημένο στο αλκοόλ.

Επίσης παρατηρήθηκε αύξηση της υπέρμετρης κατάνάλωσης ανάμεσα στους νέους ηλικίας 15-16 ετών ενώ η πρόσβαση των εφήβων στο αλκοόλ υπερβαίνει το μέσο όρο των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.  Τέλος τα στοιχεία για το κάπνισμα κατά το 2012 δείχνουν σχετική μείωση 6 ποσοστιαίων μονάδων των νέων σε σύγκριση με το 2009 ενώ πέρσι το 4% του πληθυσμού έκανε χρήση ηρεμιστικών με το προφίλ του χρήστη να είναι γυναίκα ηλικίας 55-64 ετών, χαμηλού μορφωτικού επιπέδου.

Source: http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου