Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Τρεις εταιρίες στο δικαστήριο - ακατάλληλες συνθήκες εργασίας και θέματα υγείας οι λόγοι

- Τρείς εταιρίες καταδίκασε το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου.
- Μέχρι και €8000 το πρόστιμο

Την παράβαση της νομοθεσίας για κατάλληλες και υγιεινές συνθήκες εργασίας την έκρινε το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου για το 2012. Οι καταγγελίες προωθήθηκαν από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.


Καταγγέλθηκαν οι εταιρίες Forever Green & Flowers Ltd η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των γεωργικών εργασιών για παράλειψη παροχής και διασφάλισης ασφαλούς μεθόδου εργασίας κατά τη διάρκεια συναρμολόγησης θερμοκηπίου κάτω από εναέριες ηλεκτροφόρες γραμμές και παράλειψη κατοχής γραπτής εκτίμησης των κινδύνων που προκύπτουν από τις δραστηριότητες της εταιρείας.

Η παραβίαση της νομοθεσίας από πλευράς της εταιρίας προκάλεσε τον θάνατο από ηλεκτροπληξία δύο εργαζομένων της και έθεσε σε κίνδυνο άλλα πρόσωπα εν ώρα εργασίας.

Επίσης, η εταιρία MTN Cyprus Limited, εταιρία τηλεπικοινωνιών, η οποία παραβίασε τη σχετική νομοθεσία με την παράληψη της χρήσης απαραίτητων προστατευτικών και προληπτικών μέτρων στο χώρο κεραίας κινητής τηλεφωνίας καθώς επίσης και παράλειψη κατοχής γραπτής εκτίμησης των κινδύνων που προκύπτουν από τις δραστηριότητες της εταιρείας.

Καταδικάστηκε επίσης η εταιρεία «Huawei Technologies (Cyprus) Co. Ltd» που δραστηριοποιείται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, σε συνολικό πρόστιμο €4.800 για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων του 1996 έως 2003, των περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών του 2002 και των περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών του 2002 που προκάλεσαν τον θανάσιμο τραυματισμό προσώπου στην εργασία και έθεσαν σε κίνδυνο εργοδοτούμενά της πρόσωπα, άλλα πρόσωπα στην εργασία καθώς και τρίτα πρόσωπα:

- Παράλειψη λήψης των απαραίτητων προστατευτικών και προληπτικών μέτρων στον χώρο όπου ήταν τοποθετημένη κεραία κινητής τηλεφωνίας ώστε να διασφαλίζεται η προστασία προσώπων.

- Παράλειψη εφαρμογής κατάλληλου συστήματος ασφάλειας ή συστήματος διαχείρισης των κινδύνων, στο οποίο να περιγράφονται μεταξύ άλλων οι διευθετήσεις για τον αποτελεσματικό προγραμματισμό, την οργάνωση, τον έλεγχο καθώς και την παρακολούθηση και την αναθεώρηση των προληπτικών και προστατευτικών μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται για τις δραστηριότητές της εταιρείας στους χώρους εργασίας.

- Παράλειψη κατοχής γραπτής εκτίμησης των κινδύνων που προκύπτουν από τις δραστηριότητές της εταιρείας.

- Παράλειψη λήψης και τήρησης όλων των μέτρων ασφάλειας για την πραγματοποίηση εργασιών σε ύψος.



Πηγή: ΚΥΠΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου