Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Απόψε ανάβουμε μπλε φώτα για τον Αυτισμό

Στη διεθνή προσπάθεια για ευαισθητοποίηση του κοινού για τον Αυτισμό θα συμμετάσχει, για τέταρτη φόρα, και φέτος η Κύπρος. Σε όλο τον κόσμο, την Τετάρτη 2 Απριλίου, κτήρια θα φωταγωγηθούν μπλε, σύμφωνα με το σύνθημα της εκστρατείας «Light it up Blue». Τη διοργάνωση της φετινής εκδήλωσης ανέλαβε ο κυπριακός Σύνδεσμος για Άτομα με Αυτισμό. Η εκδήλωση της Τετάρτης τελεί υπό την υψηλή προστασία της πρώτης Κυρίας, Άντρης Αναστασιάδη.

Πορείες για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση
Σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο θα πραγματοποιηθούν πορείες, κατά τη διάρκεια των οποίων, θα τοποθετούνται ενημερωτικά πανό για τον Αυτισμό σε διάφορα κτήρια, στα οποία θα ανάβουν μπλε φώτα.

Στη Λευκωσία η πορεία θα αρχίσει στις 19:00, από το Δημαρχείο της πόλης και θα τερματίσει και πάλι στο Δημαρχείο στις 20:00, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάζτης και εκπρόσωπος του κυπριακού Συνδέσμου για Άτομα με Αυτισμό.

Εκκίνηση της πορείας θα δοθεί στη Λεμεσό στις 18:30, από το Κέντρο Παρέμβασης Λεμεσού (οδός Διστόμου 15), ενώ ο τερματισμός θα γίνει στο Δημαρχείο της πόλης στις 20:30. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, καθώς και εκπρόσωπος του Συνδέσμου.

Όσον αφορά στην Πάφο, η πορεία θα ξεκινήσει στις 18:30, από το Κέντρο Παρέμβασης Πάφου (Έβρου 4), και θα τερματίσει στο Δημαρχείο στις 20:00. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο δήμαρχος της πόλης, Σάββας Βέργας, αλλά και εκπρόσωπος του Συνδέσμου για Άτομα με Αυτισμό.

Μπλε φώτα θα κοσμούν αρκετά κτήρια σε ολόκληρη την Κύπρο. Η ειδική φωταγώγηση θα γίνει στα Δημαρχεία των μεγάλων δήμων (Λευκωσίας, Λεμεσού, Πάφου, Λατσιών, Στροβόλου, Κερύνειας), καθώς και σε δημόσια κτήρια, αρχαιολογικούς χώρους και άλλα κτήρια, ως εξής: Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λάρνακας, Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού, Μεσαιωνικό Κάστρο Λάρνακας, Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσίου, Μεσαιωνικό Κάστρο Πάφου, Μεσαιωνική Αγρέπαυλη Κουκλιών, Αρχαιολογικός Χώρος Χοιροκοιτίας, Κυπριακό Μουσείο Λευκωσίας, Ανώτατο Δικαστήριο Λευκωσία, Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο, Πανεπιστήμιο Κύπρου (Πύργος Ρολογιού στα Κεντρικά Κτήρια), Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Πανεπιστήμιο Frederick, Πανεπιστήμιο Νεάπολις (Πάφος), Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Tower 25 της Nice Day Developments, Royal Crown Insurance, G4S, King Avenue Mall Paphos και Κέντρο Παρέμβασης για Άτομα με Αυτισμό Λεμεσού. Επίσης με μπλε φωτισμό θα φωταγωγηθεί το Presse Cafe & το Κτήριο Πρυτανείας ΤΕΠΑΚ.

Ο Αυτισμός στην Κύπρο
Ο Αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένη συμπεριφορά, η οποία επαναλαμβάνεται συχνά. Παιδιά που συνηθίζουν να τοποθετούν αντικείμενα σε σειρά, ενδέχεται να είναι αυτιστικά. Πολλές φορές, τα άτομα με Αυτισμό δεν μπορούν να μιλήσουν, ούτε να αυτοεξυπηρετηθούν. Ο κυπριακός Σύνδεσμος για Άτομα με Αυτισμό λειτουργεί από το 1990 με σκοπό να προασπίσει τα δικαιώματα των παιδιών με Αυτισμό, να μεριμνήσει για την ένταξή τους στην κοινωνία και να τους προσφέρει μία όσο το δυνατόν ομαλή ζωή. Παράλληλα, ο Σύνδεσμος επιδιώκει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τα θέματα Αυτισμού, αλλά και να «ταρακουνήσει» την πολιτεία, η οποία δεν φαίνεται να συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες του, για την έκταση του φαινομένου και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Στην Κύπρο λειτουργούν Κέντρα Παρέμβασης του Συνδέσμου για Άτομα με Αυτισμό, στη Λευκωσία, στη Λεμεσό και στην Πάφο. Πρωινό και απογευματινό πρόγραμμα υπάρχει στη Λευκωσία και στη Λεμεσό, ενώ στην Πάφο λειτουργεί μόνο απογευματινό πρόγραμμα. Το πρωινό πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες και εφήβους, κατά τη διάρκεια του οποίου, με σταδιακή και ομαλή προσαρμογή, τα άτομα με Αυτισμό εντάσσονται σε ομάδες εργασίας και καταπιάνονται με ομαδικές και ατομικές δραστηριότητες. Στο απογευματινό πρόγραμμα, παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας δέχονται ατομικά θεραπεία (εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, μουσικοθεραπεία), και εκπαίδευση, ενώ απασχολούνται και με δραστηριότητες σε ομάδες εργασίας. Εξαιρετικά σημαντικό κρίνεται το έργο του Συνδέσμου, ο οποίος προσπαθεί να αντλήσει χρηματοδότηση για να καλύψει τα έξοδα των Κέντρων Παρέμβασης από άλλες πηγές, μιας και το κράτος δεν παρέχει την απαραίτητη στήριξη.

Το σύνδρομο του Αυτισμού υπάρχει και στην Κύπρο και χρήζει συμπαράστασης. Αν και μόνο 70 παιδιά, έφηβοι και ενήλικες παρακολουθούν πρωινό πρόγραμμα για αυτιστικά άτομα στα Κέντρα Παρέμβασης Λεμεσού, Λευκωσίας και Πάφου, εντούτοις άγνωστος αριθμός παιδιών με Αυτισμό φοιτούν στις μονάδες του Υπουργείου Παιδείας στις οποίες, όμως , μόνο σε μερικές υπάρχουν ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης Αυτιστικών παιδιών. Ο κυπριακός Σύνδεσμος τονίζει ότι τα αυτιστικά παιδιά και ενήλικες χρειάζονται, μεταξύ άλλων, σωστές διαγνωστικές αξιολογήσεις για τη σωστή αναγνώριση του συνδρόμου, σωστή ιατρική φροντίδα, σχολεία και αίθουσες που θα παρέχουν ειδική εκπαίδευση, τα κατάλληλα προγράμματα αποκατάστασης, αλλά και την απαραίτητη επαγγελματική εκπαίδευση. Παράλληλα, ο Σύνδεσμος σημειώνει την ανάγκη των Ατόμων με Αυτισμό για προστατευμένες θέσεις εργασίας σε εργαστήρια και επαγγελματικές ευκαιρίες, καθώς και ειδικά ημερήσια προγράμματα για αυτιστικούς ενήλικες που είναι ανίκανοι να εργασθούν. Η αξιοπρεπής διαβίωση, η ειδική εκπαίδευση και η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι και θα πρέπει να είναι δικαίωμα για τα Άτομα με Αυτισμό.


source: http://www.kathimerini.com.cy


---> ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΝΕ ΕΝΑ LIKE  ΕΔΩ ---ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου