Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Λήδρας : Σαν πέσει ο ήλιος, έλα και δώσε μου ζωή!

Του Γιώργου Νικολάου
«Φίλε, η Λήδρας  γέμισε και πάλι κόσμο!» Αυτή την ατάκα ακούσαμε παντού τον τελευταίο καιρό, και τρέξαμε για να δούμε τι γίνεται τελικά με το… φαινόμενο Λήδρας!










Και το βράδυ το βραδάκι, στάθμευση…για πες μου που θα βρείς; 

Κατεβαίνοντας στην ομολογουμένως ,όμορφη  παλιά  πόλη, γύρω στις 7 το βράδυ μιας  απλής καθημερινής μέρας, έχουμε ήδη παρατηρήσει  πως  η κατάσταση στους  γύρω  δρόμους  είναι εντελώς διαφορετική από τις  οδούς  Λήδρας- Ονασαγόρου. Οι γύρω  δρόμοι  δεν συνάδουν με την όμορφη αναπαλαιωμένη Λήδρας , αφού τώρα  μοιάζουν  περισσότερο με γκέτο αλλοδαπών από τριτοκοσμική χώρα, με δρόμους  που όσο τους θυμάμαι ,φτιάχνονται ξανά  και… ξανά. Αυτοκίνητα  παντού, αφού η απουσία επαρκών θέσεων στάθμευσης ήταν ολοφάνερη.








Το τριώροφο κτίριο που έγινε γι’αυτό το σκοπό , απαιτεί να το χρυσοπληρώσεις  για να αφήσεις εκεί το αυτοκίνητο σου, και έτσι όλοι καταφεύγουν στους  γύρω  δρόμους.  Κατεβαίνοντας  τελικά  στην Λήδρας μετά από πολλές μάχες, έμεινα άναυδος. Γεμάτη με καφετέριες, εστιατόρια, μπαράκια και όμορφα  στεκάκια  που κράτησαν  το  παλιό στοιχείο και έδωσαν ζωή στην παλιά  πόλη ελκύοντας και πάλι τους νέους. Ομολογουμένως  ήταν υπέροχη εμπειρία  με πολλές επιλογές , με την εικόνα  των  παλιών κτιρίων να δίνουν άλλη  πνοή στην διασκέδαση σου.


Καλημέρα! Ποια  Λήδρας;

Ενώ λοιπόν το βράδυ δεν είχαμε που να παρκάρουμε, το επόμενο πρωί όλα ήταν άδεια! Ωστόσο έπρεπε να δώσουμε τον… οβολό μας για να αφήσουμε εκεί το αυτοκίνητο. Κατεβήκαμε λοιπόν γρήγορα και ευθείς προσέξαμε την διαφορά στο κόσμο. Ελάχιστος! Μια εντελώς διαφορετική εικόνα από το προηγούμενο βράδυ. Μερικοί ηλικιωμένοι και λίγοι τουρκοκύπριοι έκαναν τον περίπατο τους. Οι τουρίστες μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού. Αναρωτιέσαι  αν αυτή τελικά είναι η νέα ζωή της δοξασμένης οδού.

Μιλώντας με ιδιοκτήτη καταστήματος, ο οποίος βρίσκεται εκεί για αρκετά χρόνια, μας δήλωσε πως τα ενοίκια, έχουν χαμηλώσει και δόθηκε η ευκαιρία να ανοιχτούν νέα καταστήματα , κυρίως κέντρα αναψυχής, που όμως ήταν όλα κλειστά εκείνη την ώρα. Μας είπε πως οι δικές του δουλειές πάνε καλά, αλλά τόνισε πως πρέπει να γίνει κάτι με το θέμα της στάθμευσης για να διευκολυνθούν οι διερχόμενοι. Ωστόσο μας τόνισε πως ο Δήμος Λευκωσίας, δεν ανάγκασε τα καταστήματα να πληρώνουν ενοίκιο για τους χώρους στάθμευσης και αυτό αφαίρεσε αρκετό βάρος από τους καταστηματάρχες.

Πιο κάτω όμως ένας ιδιοκτήτης περιπτέρου και μια ιδιοκτήτρια χρυσοχοείου, μας είπαν πως τα ενοίκια για τα δικά τους δεδομένα είναι αρκετά ψηλά και πως οι δουλειές τους δεν πάνε καθόλου καλά, αφού το πρωί η κίνηση είναι και πάλι πεσμένη. Μάλιστα ο  ιδ.περιπτέρου μας είπε σε έντονο ύφος, πως, το βράδυ όλοι βλέπουν κόσμο και νομίζουν πως όλα είναι καλά. Διαφώνησε με την νέα μορφή που παίρνει η Λήδρας, αφού ο ίδιος είναι εκεί πάνω από δύο δεκαετίες. Επίσης τόνισε την δυσαρέσκεια του για τα συνεχή έργα στην περιοχή, που όπως είπε « Δεν την αφήνουν να πνάσει!».

Πιο κάτω, ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος με σουβενίρ, μας είπε πως  είναι χαρούμενος με τις δουλειές του, θεωρεί ικανοποιητικό το ενοίκιο, ωστόσο τόνισε και αυτός την έλλειψη χώρων στάθμευσης, ενώ μας είπε πως δεν γίνεται να υπάρχει κόμιστρο στην στάθμευση και να θέλουν να δώσουν ζωή στην περιοχή.


Ακόμα η ιδιοκτήτρια καταστήματος με είδη προίκας, μας είπε πως το άνοιγμα των οδοφραγμάτων συνέβαλε στο να χάσουν αρκετή πελατεία, αφού στις κατεχόμενες περιοχές τα προϊόντα είναι αρκετά πιο φτηνά.

Και τώρα τι κάνουμε;

Συνοπτικά λοιπόν, τα πρωινά,  η Λήδρας παραμένει η ίδια, με ελάχιστο κόσμο. Οι απόψεις για το ύψος των ενοικίων είναι διχασμένες, όπως επίσης και για την κίνηση στην περιοχή.

Το βράδυ όμως είναι άλλη…. χώρα, με αρκετό κόσμο, όλο ζωή, διασκέδαση και ωραία γραφική ταυτότητα θα λέγαμε.  Το πρόβλημα με τα έργα όμως και τους χώρους στάθμευσης, είναι εμφανές και το βράδυ και το πρωί.

Πιστώνουμε στο Δήμο Λευκωσίας την προσπάθεια για αναπαλαίωση της Λήδρας, ωστόσο όπως φαίνεται πρέπει να δοθεί σημασία και στους καταστηματάρχες του πρωινού. Πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές με τους χώρους στάθμευσης και τα κόμιστρα, αφού έτσι θα τονωθεί η περιοχή , ολοκληρώνοντας την αξιόλογη προσπάθεια που άρχισε ο Δήμος Λευκωσίας.

--> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου