Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές λόγω Ουκρανίας - Αύξηση του επιτοκίου εκτάκτως από την Κ.Τ. της Ρωσίας

Αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές λόγω ΟυκρανίαςΜε σοβαρές απώλειες ξεκίνησαν χθες οι συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο κλίμα που διαμορφώνουν οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ξεκίνησε χθες με υποχώρηση 1,75% και ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, Euro Stoxx 50, με υποχώρηση 2,13%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρούσε χθες το πρωί 1,44%, ο γερμανικός DAX 30 σημείωνε απώλειες 2,41%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 παρουσίαζε απώλειες 2,01%.

Ο ιταλικός FTSE MIB σημείωνε απώλειες 1,59%, ο ισπανικός IBEX υποχωρούσε κατά 1,78%, ενώ ο ελβετικός SMI βρισκόταν χθες στο -1,45% και στην Τουρκία ο δείκτης ISE 100 υποχωρούσε 1,48%. Σε κάθετη πτώση υποχρεώνονται οι ρωσικοί χρηματιστηριακοί δείκτες. Οι ρωσικοί δείκτες RTS και Micex σημειώνουν απώλειες 11,64% και 10,17% αντίστοιχα. Νωρίτερα χθες υποχωρούσαν 12,51% και 11,15% αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, μεμονωμένες ευρωπαϊκές μετοχές με συσχέτιση/αυξημένη έκθεση στη Ρωσία και/ή την Ουκρανία επίσης υποχρεώνονται σε μεγάλες απώλειες. Η Oriflame σημείωνε υποχώρηση 3%, η Nokian Rankaat 6,5%, η Carlsberg βρισκόταν στο -4,4% ενώ η Fortum υποχωρούσε 2%.

Σύμφωνα με την Citi, οι ρωσικές εισηγμένες με την υψηλότερη έκθεση στην Ουκρανία (σε επίπεδο κερδοφορίας) είναι οι Gazprom, Mobile TeleSystems, VTB Bank και Sberbank, οι μετοχές των οποίων στο Λονδίνο υποχωρούν όλες μεταξύ 10% και 14%, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Σε ιστορικό χαμηλό βρέθηκε τη Δευτέρα το ρούβλι έναντι δολαρίου και ευρώ. Συγκεκριμένα, το ρωσικό νόμισμα υποχωρούσε 1,42% έναντι του δολαρίου στα 36,5154 ρούβλια ανά δολάριο ενώ την ίδια στιγμή διαπραγματεύεται στα 50,366 ρούβλια/ευρώ έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος, με απώλειες 1,21%. Σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου προχώρησε εκτάκτως η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, καθώς οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία οδήγησαν το ρωσικό νόμισμα σε μεγάλες απώλειες. «Η απόφαση στοχεύει στο να αποτρέψει κινδύνους πληθωρισμού και οικονομικής αστάθειας, οι οποίοι συνδέονται με την πρόσφατα αυξημένη μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ρωσική Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Οι Ρώσοι ιθύνοντες αύξησαν το βασικό επιτόκιο κατά 150 μονάδες βάσης, στο 7%, από 5,5% προηγουμένως. Ανοδικά κινήθηκαν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου παγκοσμίως και η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός υγρών καυσίμων.

Προς τα 1.350 δολάρια κινήθηκε τη Δευτέρα το προθεσμιακό συμβόλαιο του χρυσού, καθώς οι επενδυτές αναζητούν επενδυτικά «καταφύγια», εν μέσω της αβεβαιότητας που δημιουργεί η κρίση στην Ουκρανία.

Πηγή: Φιλελεύθερος

---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου