Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Σε στείρο... έδαφος πέφτουν οι γεννήσεις - Σημαντική η μείωση στους τοκετούς

Σε στείρο... έδαφος πέφτουν οι γεννήσειςΣημαντική μείωση κατέγραψε το Γυναικολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Λεμεσού στους τοκετούς αλλά και στον αριθμό των νέων εγκύων που απευθύνονται στον δημόσιο τομέα για την παρακολούθησή τους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Τμήματος, ενώ από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι και τον Ιούνιο καταγραφόταν αύξηση στον αριθμό των τοκετών που διενεργούνταν στο τμήμα, στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του χρόνου η μείωση σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2012 ήταν αισθητή.

Αυτό αποδεικνύεται και από το σύνολο των γεννήσεων που κατέγραψε το τμήμα το 2013 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.  Συγκεκριμένα, το 2012 είχαν καταγραφεί 932 τοκετοί. Το 2013 ο αριθμός έπεσε στους 877.  Η διαφορά φαίνεται πιο καθαρά στην ανάλυση του αριθμού των τοκετών ανά μήνα.

 Τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο Μάιο και Ιούνιο, το γυναικολογικό τμήμα Λεμεσού κατέγραψε 447 τοκετούς έναντι 409 τους αντίστοιχους μήνες του 2012. Ωστόσο, ενώ τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβρη, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2012 είχαν καταγραφεί 523 τοκετοί, το ίδιο χρονικό διάστημα το 2013 ο αριθμός των τοκετών έπεσε στους 430.

Η μείωση αυτή, όπως εκτιμούν οι γυναικολόγοι, οφείλεται σε δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες. Πρώτον η κρίση που χτύπησε τη χώρα τον Μάρτιο του 2013, απέτρεψε τις νέες εγκυμοσύνες και παράλληλα ένας μεγάλος αριθμός αλλοδαπών γυναικών εξαιτίας της οικονομικής αστάθειας της χώρας εγκατέλειψε την Κύπρο. Δεύτερο, τα τέλη που επιβλήθηκαν από τον Αύγουστο του 2013, λειτούργησαν αποτρεπτικά, φαινόμενο που παρατηρείται γενικά στα κρατικά νοσηλευτήρια μετά την εφαρμογή της νέας μνημονιακής νομοθεσίας.  Αναφέρεται ότι από το 2009 μέχρι και το 2012, το γυναικολογικό τμήμα του νοσοκομείου Λεμεσού κατέγραφε σταθερά αύξηση στις γεννήσεις η οποία στο σύνολό της έφθασε το 29,29%. Το 2013 καταγράφηκε η πρώτη μείωση η οποία ήταν της τάξης του 5,9%.

Η μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των τοκετών είχε καταγραφεί μεταξύ των ετών 2011-2012. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2011 είχαν διενεργηθεί 809 τοκετοί και το 2012 932, δηλαδή καταγράφηκαν 123 περισσότερες γέννες.

Περαιτέρω μείωση των τοκετών προβλέπουν οι γυναικολόγοι για το 2014. Ήδη, με το κλείσιμο του 2013 στο βιβλίο πρώτης εγγραφής εγκύων, είχε καταγραφεί μείωση στον αριθμό των εγκύων. Η μείωση μάλιστα έφθασε τις 180 γυναίκες σε σχέση πάντα με το 2012.

Φρένο στις «υπερωριακές» επεμβάσεις

Στο μεταξύ οι γυναικολόγοι του Νοσοκομείου Λεμεσού έχουν σταματήσει πλέον τις προγραμματισμένες καισαρικές κατά τις μη εργάσιμες ώρες.

Τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Αυτό, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν σε επιστολή τους προς το Υπουργείο Υγείας, θα οδηγήσει σε σοβαρή εξοικονόμηση χρημάτων αφού δεν θα πληρώνονται υπερωριακά, οι ίδιοι, οι αναισθησιολόγοι και οι παιδίατροι.
Οι γυναικολόγοι της Λεμεσού είχαν ενημερώσει εδώ και χρόνια το Υπουργείο Υγείας για τη διενέργεια καισαρικών σε μη εργάσιμο χρόνο εξηγώντας ότι αυτό ήταν αναγκαίο αφού τις καθημερινές δεν είχαν στη διάθεσή τους χειρουργική αίθουσα.


Τελικά τους παραχωρήθηκε μια ακόμα ημέρα στα χειρουργεία του νοσηλευτηρίου και πλέον ο αριθμός των προγραμματισμένων καισαρικών που διενεργούνται Σαββατοκύριακα και αργίες είναι πολύ περιορισμένος.

Πηγή: www.philenews.com

---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου