Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

ΑΝΟΡΘΩΣΗ - Η αναλυτική ταυτότητα του χρέους

Το 2011 ήταν η χρονιά που άφησε το μεγαλύτερο έλλειμμα στα ταμεία της Ανόρθωσης και εκτόξευσε το χρέος της ομάδας της Αμμοχώστου.

 Η ζημιά το συγκεκριμένο έτος ξεπέρασε τα 5,5 εκατ. ευρώ και άφησε ανοικτές μεγάλες πληγές που ταλαιπωρούν μέχρι σήμερα το σωματείο. Ο καταμερισμός του χρέος ανά έτος, ώστε ο κόσμος της Ανόρθωσης να γνωρίζει πώς εκτοξεύθηκε το χρέος της ομάδας, αποτελεί λαϊκή απαίτηση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», υπέρ της συγκεκριμένης έρευνας τάχθηκαν και μερικοί εκ των πρώην προέδρων από το 2009 και έπειτα.

Η «Κ» έψαξε ενδελεχώς το όλο θέμα και σας παρουσιάζει τα ευρήματα της έρευνας. Επειδή ο οικονομικός έλεγχος διεξάγεται ημερολογιακά ανά έτος και όχι κάθε αγωνιστική περίοδο, δεν μπορεί να γίνει ακριβής καταμερισμός ευθυνών σε όσους διοίκησαν το σωματείο, αφού σχεδόν πάντα στο διοικητικό θώκο ήταν δύο πρόεδροι κάθε χρονιά.

Το 2009 επί θητείας των Κρις Γεωργιάδης (Ιανουάριο 2009 με Ιούνιο 2009) και Αντώνη Δημητρίου (Ιούνιο 2009 με Μάιο 2010) το έλλειμμα της Ανόρθωσης ήταν 1.350.000 ευρώ. Το 2010 επί προεδρίας Αντώνη Δημητρίου (Ιούνιο 2009 με Μάιο 2010) και Κυριάκου Κούσιου (Ιούνιο 2010 με Νοέμβριο 2010) η ζημιά ήταν στο 1.500.000 ευρώ. Επομένως σε δύο έτη τη σκυτάλη πήραν τρία άτομα και κατά τη θητεία αυτών διαφοροποιήθηκαν τα δεδομένα. Ο Αντώνης Δημητρίου έχει ενώπιόν του έγγραφα που πιστοποιούν ότι παρέλαβε και παρέδωσε χρέη 2.500.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου και της Κτηματικής, ενώ ο Κυριάκους Κούσιος ήταν ο μόνος εκ των επτά προέδρων της τελευταίας πενταετίας που μείωσε τη ζημιά.

Το χρέος 2011, το οποίο έκλεισε με την Ανόρθωση να έχει έλλειμμα 5.600.000 ευρώ και συνολικό χρέος 8.450.000 ευρώ. Τις τύχες του σωματείου είχε η οικουμενική διοίκηση Κίκη Κωνσταντίνου (Δεκέμβριο 2010 με Αύγουστο 2011) και στο τέλος ανέλαβε τα ηνία ο Σάββας Κάκος (Αύγουστο 2011 με Αύγουστο 2013). Το 2012 άφησε τρύπα 2.400.000 ευρώ και το 2013 (επί προεδρίας Κάκου, Αχιλλέα Νικολάου και Χρίστου Πουλλαΐδη) έλλειμμα 1.250.000 ευρώ, ποσό που θα ήταν μεγαλύτερο αν ο Σάββας Κάκος δεν χάριζε ένα εκατομμύριο ευρώ στο σωματείο.
Από το 2011 και μετά η Ανόρθωση έχει τον βραχνά των οφειλών στο κράτος που δεν αντιμετώπιζε παλαιότερα, ενώ την τελευταία διετία με τον «Γολγοθά» των οικονομικών κριτηρίων να απειλεί, έχουν εκδικαστεί αρκετές παλιές αμαρτίες και τη νύφη πλήρωσαν οι Σάββας Κάκος και Χρίστος Πουλλαΐδης.

7 εκατομμύρια το χρέος

Το χρέος της «Κυρίας» σήμερα υπολογίζεται στα 12,1 εκατ. ευρώ και το έλλειμμα της φετινής σεζόν ανακοινώθηκε ότι θα ξεπεράσει τα 4 εκατ. ευρώ. Με απλά μαθηματικά αν η Ανόρθωση δεν καλύψει τις υποχρεώσεις της μέχρι τον Μάιο του 2014 θα έχει χρέος στα λογιστικά βιβλία πέραν των 16 εκατ. ευρώ. Περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ από το χρέος αυτό της «Κυρίας» αφορά προσωπικά δάνεια και εισφορές νυν και πρώην παραγόντων, αλλά και μελών του σωματείου. Στο επικρατέστερο σενάριο μετατροπής του ποδοσφαιρικού τμήματος σε εταιρεία οι εισφορές αυτές θα πάρουν τη μορφή μετοχών και το χρέος θα διαγραφεί.

Καθολικό «ναι» για εταιρία

Με ποσοστά που θα κυμαίνονται στο 85 με 90% θα περάσει η πρόταση για σύσταση ποδοσφαιρικής εταιρείας στην έκτακτη εκλογική συνέλευση της 17 Μαρτίου. Δεν πρέπει μάλιστα να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καθολικής έγκρισης του σχεδίου χωρίς τη διαδικασία εκλογών.

Το «ΚSports» από την περασμένη Κυριακή είχε προαναγγείλει την επαναφορά της συγκεκριμένης πρότασης και δικαιώθηκε πλήρως μία ημέρα αργότερα στη συνέλευση της Δευτέρας. Η διοίκηση Χρίστου Πουλλαΐδη είχε αποφασίσει να φέρει εκ νέου στο τραπέζι την πρόταση για μετατροπή του ποδοσφαιρικού τμήματος σε εταιρεία, λίγες μόνο ώρες μετά την απόρριψή της στη Γενική Συνέλευση της 20ής Φεβρουαρίου. Πλέον υπάρχει βεβαιότητα για υπερψήφιση της πρότασης, αφού φαίνεται πως έχουν καμφθεί οι τελευταίες σοβαρές αντιρρήσεις, ενώ η απαίτηση πολλών μελών για γερές ασφαλιστικές δικλίδες στη σχέση σωματείου-εταιρίας έχουν υλοποιηθεί.


Source : www.24sports.com.cy

---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου