Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Ιατρικό Μουσείο Κύπρου με λεπτομερείς προσομοιώσεις - Στεγάζεται σε αρχοντικό στα Πολεμίδια

Ιατρικό Μουσείο Κύπρου με λεπτομερείς προσομοιώσεις   Λεμεσός: Δεν αποτελεί καθόλου υπερβολή αν ειπωθεί ότι πρόκειται για μια πανελλήνια μοναδικότητα η οποία περικλείει μέσα σε κάποια τετραγωνικά όλη την ιστορία της ιατρικής, τουλάχιστον όπως αυτή ξεκίνησε και εξελίχθηκε τον τελευταίο αιώνα στην Κύπρο.


Όπως αναφέρεται στον «Φ» της Κυριακής, το Ιατρικό Μουσείο Κύπρου, που στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο αρχοντικό του 19ου αιώνα στην καρδιά των Πολεμιδιών και άρχισε τη λειτουργία του τον περασμένο Νοέμβριο, συνιστά αναμφίβολα εκτός των άλλων και μια σημαντική επιστημονική και πολιτιστική σελίδα στην ιστορία της Κύπρου.

Η ίδρυσή του αποτελεί την υλοποίηση ενός ονείρου που ξεκίνησε πριν από 25 περίπου χρόνια στον Ιατρικό Σύλλογο Λεμεσού με πρωτοβουλία του δρα Χριστόδουλου Μέση.   Όπως πολύ σωστά επισημαίνουν οι συντελεστές αυτού του χώρου, πρόκειται για το μοναδικό στο είδος του ιατρικό μουσείο στον ευρύτερο ελληνικό χώρο και ενδεχομένως και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Βασικός στόχος της δημιουργίας του είναι η διατήρηση και η ανάδειξη της άσκησης της ιατρικής στην Κύπρο, μέσα από την πλούσια συλλογή εκθεμάτων που έγινε κατορθωτό να εξασφαλιστούν και αφορούν παλαιά ιατρικά εργαλεία, συσκευές και μηχανήματα μιας άλλης εποχής και βέβαια ένα πλούσιο βιβλιογραφικό υλικό.  

Την ιδιαιτερότητα του μουσείου διαπιστώνει ο επισκέπτης από την πρώτη στιγμή, μέσα από τις περίτεχνες αναπαραστάσεις των ιατρικών πρακτικών που εφαρμόζονταν στη διάρκεια του περασμένου αιώνα. Με τις λεπτομερείς προσομοιώσεις της παλαιάς ιατρικής καθημερινότητας και τη γενικότερη αισθητική που χαρακτηρίζει το στήσιμό του, το μουσείο σε ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή που αποδεικνύει τη διαχρονική αντίληψη ότι η υγεία αποτελούσε πάντα και εξακολουθεί να αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό.   Το μουσείο περιλαμβάνει 160 περίπου εκθέματα χωρισμένα σε 8 ενότητες ειδικοτήτων τα οποία αναδεικνύονται μέσα από την κατάλληλη τοποθέτηση τους σε πλατφόρμες με ανάλογο φωτισμό.

Η χρησιμοποίηση κούκλων με ιατρικές και νοσηλευτικές στολές σε συνδυασμό με το οπτικοακουστικό υλικό που καλύπτει την κάθε ενότητα, συμπληρώνουν το όλο κατατοπιστικό σκηνικό ανάμεσα στο οποίο περιλαμβάνεται και αναπαράσταση της διαδικασίας τοκετού αρκετών δεκαετιών πριν. Ο επισκέπτης μπορεί ακόμα να δει ένα χειρουργείο της δεκαετίας του 1950, τμήμα ωτορινολαρυγγολογίας του 1950, οφθαλμολογίας του 1940, ορθοπεδικής, ακτινολογίας, παθολογίας-καρδιολογίας και πολλά άλλα. Σε όλα τα εκθέματα περιγράφεται η χρήση τους, η περίοδος που χρησιμοποιήθηκαν και οι δωρητές τους οι οποίοι προέρχονται από όλη την Κύπρο.  

Μηχανήματα πρωτοποριακά για την εποχή που χρησιμοποιήθηκαν όπως η πρώτη θερμοκοιτίδα που ήρθε στη Λεμεσό το 1930, το πρώτο μηχάνημα αιμοκάθαρσης (1972), αλλά και τα πρώτα μικροβιολογικά μικροσκόπια (1960) είναι μερικά ακόμα από τα σπάνια εκθέματα του μουσείου που μεταφέρουν τον επισκέπτη σε πρακτικές που εξελίχθηκαν στον χρόνο.   Στον χώρο του μουσείου υπάρχει και μια πλούσια συλλογή βιβλίων που εξιστορούν την πορεία της κυπριακής ιατρικής, εξειδικευμένα συγγράμματα, πρακτικά συνεδριάσεων αλλά και βιογραφίες γιατρών. Στο πίσω εξωτερικό μέρος του μουσείου υπάρχει βοτανικός κήπος με παραδοσιακά φυτά που χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα για θεραπευτικούς σκοπούς.  

Οι οργανωμένες επισκέψεις στο Ιατρικό Μουσείο είναι σχεδόν καθημερινές, κυρίως από σχολεία, στα πλαίσια εκπαιδευτικών εκδρομών των διαφόρων ομίλων. Οι μαθητές, όπως αναφέρει ο λειτουργός του μουσείου Σταύρος Ηρακλέους, μένουν ενθουσιασμένοι από την ξενάγησή τους στον χώρο και εκφράζουν την έκπληξή τους αφού δεν είχαν υπόψη τους και δεν περίμεναν να δουν όλα αυτά τα αντικείμενα που είναι συγκεντρωμένα στον χώρο.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι νέοι άνθρωποι τα μέσα αλλά και τις δυσκολίες που υπήρχαν στον τομέα της ιατρικής κάποιων άλλων εποχών», επισημαίνει ο κ. Ηρακλέους, «έτσι ώστε να μην ξεχνούν τον τρόπο ζωής αλλά και τις δυσχέρειες που υπήρχαν τα παλιά χρόνια.

Πηγή: philelelftheros

--> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου