Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

ΑΠΟΕΛ - Πού πήγαν τα λεφτά;

Το σοκ ήταν ισχυρό στην αναγγελία πως 78 εκατ. ευρώ «φαγώθηκαν» σε έξι ποδοσφαιρικές σεζόν, χωρίς έστω να δημιουργηθούν σοβαρά έργα υποδομής ή τουλάχιστον να υπάρχει ως παρακαταθήκη μία αξιόλογη ποδοσφαιρική ομάδα με εμπορική αξία. Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει πως στον ΑΠΟΕΛ έγιναν μεγάλες σπατάλες –ειδικά την τελευταία τριετία–, ωστόσο, μία δεύτερη ανάγνωση (ή ανάλυση, αν αυτό ταιριάζει καλύτερα), δεικνύει πως οι πρωταθλητές μπορεί στην καλύτερή τους εξαετία να ξόδεψαν πολλά ή πάρα πολλά χρήματα, αλλά όχι περισσότερα απ’ όσα οι άμεσοι ανταγωνιστές τους.

Τα καθαρά έξοδαΑπό τα 78 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν στην εξαετία 2008-2014 (οι φετινές δαπάνες έχουν υπολογιστεί), εκτιμάται πως στην ποδοσφαιρική ομάδα πήγαν 60 εκατ. ευρώ, δηλαδή 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο, κατά μέσο όρο. 

Το νούμερο αυτό προκύπτει, αν αφαιρεθούν από τα 78 εκατ. ευρώ τα 7,5 εκατ. που πληρώθηκαν σε Φόρους και Κοινωνικές Ασφαλίσεις, 5 εκατ. ευρώ που πληρώθηκαν για παλιά χρέη (πριν από το 2009), 2 εκατ. που χάθηκαν στο κούρεμα, 1,5 εκατ. ευρώ που δόθηκε στο Σωματείο (ως δικαιώματα χρήσης του σήματος), 1,5 εκατ. ευρώ που πήγαν σε τιμωρίες και 1 εκατ. ευρώ που επενδύθηκε σε έργα υποδομής (Αρχάγγελος, Orange Shop, Pascal, νέα γραφεία Εταιρείας).

 Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις είναι σταθερή υποχρέωση και αφορά όλες τις ομάδες, ο ΑΠΟΕΛ είχε αυξημένες δαπάνες προς τον Φόρο Εισοδήματος, καθώς σε δύο χρονιές παρουσίασε κέρδη.

Πού πάνε τα λεφτάΣημειώνεται πως το 68% των ετήσιων εξόδων του ΑΠΟΕΛ αφορούν σε Έξοδα Ποδοσφαιριστών, ενώ τα 54% των εσόδων είναι από τα Εισιτήρια (μεμονωμένα και διαρκείας) και το 19% από τα τηλεοπτικά και το 18% από χορηγούς.

 Σημειώνεται ότι το Orange Shop παρουσιάζει καθαρά κέρδη πέραν των 100.000 ευρώ ετησίως και οι ακαδημίες ζημιές ύψους 40.000 ευρώ. Η πλέον δαπανηρή σεζόν ήταν εκείνη της περιόδου 2011-12, όταν η ομάδα έφτασε στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ. Μπορεί τα έσοδα να ήταν 32 εκατ. ευρώ, όμως τα έξοδα έφτασαν τα 22 εκατ. ευρώ, καθώς τα πριμ ανήλθαν σε 9 εκατ. ευρώ. Σημειώνουμε πως τη σεζόν 2009-10, όταν η ομάδα μπήκε για πρώτη φορά στους Ομίλους, είχε 17 εκατ. ευρώ έσω και 14 εκατ. ευρώ έξοδα.

Ό,τι σώθηκε από το κούρεμαΤο 10ήμερο 15 έως 25 Μαρτίου 2013 ήταν εφιαλτικό για τους διοικούντες τον ΑΠΟΕΛ, ιδιαίτερα για τους υπεύθυνους της οικονομικής διαχείρισης στην απερχόμενη διοίκηση. Την εποχή εκείνη ο σύλλογος είχε 3,5 εκατ. ευρώ κατατεθειμένα σε λογαριασμούς στην Τράπεζα Κύπρου (3 εκατ.) και τη Λαϊκή Τράπεζα (500.000). 

Σώθηκαν οι ασφαλισμένες καταθέσεις (100.000) και στις δύο τράπεζες, μαζί με το 52,5% των χρημάτων που ήταν στην Τράπεζα Κύπρου. Μάλιστα, ο ΑΠΟΕΛ πέτυχε να αποδεσμεύσει ολόκληρο το ποσό που του απέμενε στην Τράπεζα Κύπρου, ενώ οι πλείστες εταιρείες έχουν ακόμα δεσμευμένο στο 42,5% των καταθέσεών τους. Για την ιστορία, το «κούρεμα» κόστισε στην Εταιρεία 1.843 εκατ. ευρώ, εξ υπαιτιότητας και όσων δεν έκαναν ορθή διασπορά των χρημάτων που έμειναν προίκα από το Τσάμπιονς Λιγκ.

Μικρή μείωσηΑπό τα 13 εκατ. ευρώ που ήταν το μπάτζετ κατά την περσινή (2012-13) περίοδο, φέτος ο ΑΠΟΕΛ υπολογίζει να ξοδέψει 12 εκατ. ευρώ. Το έλλειμμα υπολογίστηκε στα 4 εκατ. ευρώ, ενώ αν αφαιρεθούν οι οφειλές προς το κράτος, μιλάμε για 2,6 εκατ. ευρώ, λειτουργικό έλλειμμα. Περίπου τα μισά αφορούν στις οφειλές της LTV, η οποία δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της προς τον ΑΠΟΕΛ, το μπάτζετ αυξήθηκε κατά 300.000 ευρώ μετά τις προσθαφαιρέσεις του Ιανουαρίου, αρκετά χρήματα πληρώθηκαν για αποζημιώσεις (Κλουκόφσκι, Μπέκμαν, Πάουλο Σέρτζιο), ενώ σίγουρα οι μειώσεις στο μισθολόγιο δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο τις είχε φανταστεί η διοίκηση Ερωτοκρίτου.

Άνοιγμα στον κόσμοΚαθώς τραπεζικός δανεισμός δεν μπορεί να υπάρξει, ο ΑΠΟΕΛ είναι αναγκασμένος να αποταθεί στον κόσμο του για κάλυψη μέρους του ελλείμματος. Σύντομα θα υπάρξει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με τη διοίκηση Πετρίδη να δεσμεύεται πως θα καλύψει μέρος του ελλείμματος. Στον ΑΠΟΕΛ δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις πως με τους τρόπους αυτούς θα καλυφθεί το έλλειμμα. 

Πρώτα απ’ όλα ποντάρουν στους Ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, έτσι πήραν το ρίσκο να ανεβάσουν (ελεγχόμενα) το μπάτζετ για τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, ώστε να βελτιωθεί η ομάδα. Έξοδος από το πρόβλημα ίσως θα είναι μία προκαταβολή ενός νέου τηλεοπτικού συμβολαίου για την τριετία 2016-19 ή και μία λύση του ζητήματος που προκύπτει με τις οφειλές της LTV – ακόμα και ο τερματισμός της συνεργασίας και η μετακόμιση αποτελούν λύση.


--> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

Source : www.24sports.com.cy


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου