Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Δημητριάδης προς τράπεζες: Δείξτε ευαισθησία στα στεγαστικά - Ο κεντρικός τραπεζίτης τάχθηκε υπέρ αποφασιστικών μέτρων σε μη συνεργάσιμους δανειολήπτες

Ο διοικητής στηλίτευσε τον τρόπο με τον οποίο
χορηγούνταν τα δάνεια στην Κύπρο στο παρελθόν.
Ως μονόδρομο περιέγραψε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, τη διαδικασία εξυγίανσης του προβληματικού χαρτοφυλακίου των κυπριακών τραπεζών, αλλά έθεσε διαχωριστική γραμμή σε ότι αφορά την πρώτη κατοικία.

«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτή την κρίσιμη φάση και ενώ το τραπεζικό σύστημα προσπαθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και να αφήσει τις κακές πρακτικές του παρελθόντος πίσω, η εστίαση στον ανθρώπινο παράγοντα, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των ιδιοκτητών σπιτιού, θα πρέπει να παραμείνει», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης μιλώντας σε στελέχη κυπριακών τραπεζών στο πλαίσιο σεμιναρίου για τη διαχείριση των καθυστερημένων δανείων και την αναδιάρθρωση δανείων.

Ο κ. Δημητριάδης έκανε ειδική αναφορά στις οδηγίες που έχει εκδώσει η Κεντρική και ζήτησε να δοθεί έμφαση στην αναδιάρθρωση των δανείων βάσει μιας δίκαιης τιμολόγησης , προκειμένου να επιτευχθεί ένα βιώσιμο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, γεγονός που θα βοηθήσει επιχειρήσεις, δανειολήπτες, θα συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη και στη διαφύλαξη των συμφερόντων των τραπεζών .

Επιπλέον τόνισε ότι η διευθέτηση πρέπει να τηρεί τον κώδικα δεοντολογίας, ενώ διάκριση πρέπει να γίνει από τις τράπεζες μεταξύ εκείνων των οφειλετών που είναι συνεργάσιμοι και πρόθυμοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες και σε όσους είναι σε θέση να πληρώσουν αλλά δεν το πράττουν. Ο διοικητής τάχτηκε υπέρ των αποφασιστικών μέτρων στους απρόθυμους πελάτες.

Ο κ. Δημητριάδης εξήγησε ότι η αποτελεσματική διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα οδηγήσει τις τράπεζες σε υγιείς ισολογισμούς, στη βελτίωση της ρευστότητας τους, της κερδοφορίας  και των κεφαλαίων της, ενώ θα έχει καθοριστικό ρόλο στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τον τραπεζικό τομέα και προς την οικονομία. Τελικό αποτέλεσμα της παραπάνω αλυσίδας θα είναι η μείωση των επιτοκίων.

Σε ότι αφορά το γιατί έχει εκτιναχτεί ο αριθμός των μη εξυπηρετουμένων δανείων, ο κεντρικός τραπεζίτης απέδωσε την αύξηση περισσότερο στον τρόπο χορήγησης δανείων στο παρελθόν κα λιγότερο στην οικονομική κρίση.

«Δυστυχώς , για πολλά χρόνια ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο, όπως και σε ορισμένες άλλες χώρες, η έγκριση των δανείων στηρίζονταν στα περιουσιακά στοιχεία. Οι συνέπειες τέτοιων πρακτικών μπορεί να είναι κρύβονται σε περιόδους επέκτασης και άνθησης της οικονομίας, ακόμη και να εμφανίζονται ως επιτυχημένη, και ενώ οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται , η ζήτηση παραμένει ισχυρή και οι στόχοι αύξησης των εισοδημάτων αντικαθιστούν τις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν κάθε πιστοδότηση, την η ικανότητα των δανειοληπτών να αποπληρώσουν τα χρέη τους .

Αν και οι αριθμοί είναι υψηλοί, ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί και να εκτονωθεί λαμβάνοντας κάθε φορά κατάλληλα και στοχοθετημένα μέτρα, όπως η στοχευμένη  -κατά περίπτωση- προσέγγιση για την αναδιάρθρωση δανείων.

Πηγή: kathimerini.com.cy

---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου