Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

ΠτΔ: Η ενέργεια καταλύτης για επίλυση διαφορών

Η Κύπρος θ’ αρθεί στο ύψος της ιστορικής ευθύνης, ώστε να παράσχει ένα πιο σταθερό μέλλον στην περιοχή, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε ομιλία στο London School of Economics, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη βρετανική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέδειξε το γεωπολιτικό ρόλο, που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ιδιαίτερα, μετά την ανεύρεση υδρογονανθράκων.

Στον ενεργειακό τομέα, η Λευκωσία, είπε, επιδιώκει, μέσω διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας, τη δημιουργία ευκαιριών και την απομάκρυνση τυχόν απειλών για πιθανούς επενδυτές. Ο ενεργειακός τομέας, πρόσθεσε, μπορεί να καταστεί καταλύτης για την επίλυση διαφορών και όχι πηγή διένεξης.

Ανέφερε, επίσης, ότι θ’ αρχίσουν οι διαδικασίες ένταξης της Κύπρου στο Πρόγραμμα Συνεταιρισμού για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ. Η Κύπρος, εξήγησε, είναι η μόνη χώρα της ΕΕ, που δε συμμετέχει στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, γεγονός, που ισοδυναμεί με ανωμαλία, η οποία πρέπει να διορθωθεί.

Για την οικονομική κατάσταση στο νησί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε πως η Κύπρος είναι γνωστή για την ανθεκτικότητα και την ικανότητα προσαρμογής της σε δεινές συνθήκες, που αποδείχθηκε το 1974.

Δήλωσε περήφανος, που και αυτή τη φορά η χώρα έχει σταθεί στο ύψος της, αποφασισμένη να ακολουθήσει το πρόγραμμα ανάκαμψης. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη βοήθεια από τη βρετανική κυβέρνηση.

Λιντιγκτον: "Στην ευημερία και ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου μπορεί να οδηγήση η συνεργασία στην ενέργεια"

Η συνεργασία στην εκμετάλλευση ενεργειακών αποθεμάτων μπορεί να οδηγήσει στη ευημερία και ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου τόνισε ο Υπουργός Ευρώπης της Βρετανίας, Ντέηβιντ Λίντιγκτον, προλογίζοντας την ομιλία του Προέδρου της δημοκρατίας.

Ο Βρετανός αξιωματούχος εξήρε μάλιστα  το ρόλο της Κύπρου, τονίζοντας ότι έχει να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην ευημερία και ασφάλεια της περιοχής. Η Κύπρος, είπε, αποτελεί μία σταθερή ευρωπαϊκή δημοκρατία που βρίσκεται μοναδικά τοποθετημένη σε μία ταραγμένη περιοχή και ήδη συνεργαζόμαστε σε θέματα κλειδιά της εξωτερικής πολιτικής, τα οποία είναι σημαντικά και για τις δύο χώρες.

Πηγή: sigmalive.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σημαντική Συμφωνία Απελευθέρωσης Γης Στις Βάσεις - Υπογράφεται Το Μεσημέρι Στο Λονδίνο Απο Τους ΥΠΕΞ Βρετανίας Και Κύπρου

---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου