Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Υπερπλήρες το κοιμητήριο Πάφου - Θάβουν νεκρούς στους διαδρόμους

Μετά τις κατηγορίες για τη γραφειοκρατία, τα πυρά για τις καθυστερήσεις στην προώθηση δημιουργίας του νέου Περιφερειακού Κοιμητηρίου της Πάφου, χτυπούν πλέον και στελέχη της δημοτικής μηχανής Πάφου.

 Παράγοντες του Δήμου Πάφου που μίλησαν στον «Φ» με αφορμή τη δυστοκία στην εξεύρεση ταφικού χώρου για τον Νίκο Πιττοκοπίτη, παρατήρησαν ότι πέραν των κρατικών υπηρεσιών και η δημοτική μηχανή δεν κάνει επίσης και ιδιαίτερα βήματα προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος.

«Κάποιοι παράγοντες της Πάφου προχώρησαν τον σχεδιασμό ενόσω υπήρχαν οικονομικά συμφέροντα από την εκπόνηση των αρχιτεκτονικών και άλλων σχεδίων», παρατήρησαν. «Τώρα όμως, που οι διαδικασίες θα έπρεπε να κινηθούν μέσα στα αρμόδια κρατικά τμήματα, όλοι αυτοί άφησαν το θέμα στο έλεος της τύχης, αδιαφορώντας για το πότε και πώς θα προωθηθεί».

Οι καταγγελίες αυτές, τις οποίες φέρνει στο φως σήμερα ο «Φ», ακούγονται ολοένα και πιο δυνατά εντός του Δημοτικού Μεγάρου Πάφου. Και αυτό, αφού με τις διαδικασίες στο υπό σχεδιασμό νέο Περιφερειακό Κοιμητήριο Πάφου, στην Αχέλεια, να είναι ουσιαστικά σκαλωμένες στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, η κατάσταση στο υφιστάμενο κοιμητήριο της Πάφου αγγίζει πλέον τα όρια του τραγελαφικού. 

Ταφές στους... διαδρόμους, προτροπές προς συγγενείς τεθνεόντων να πάρουν τους οικείους τους για ταφή σε κοινότητες της επαρχίας και σήκωμα των χεριών ψηλά, συναποτελούν την απίστευτη εικόνα για ένα τόσο ιερό και ευαίσθητο θέμα. Τις διαστάσεις του προβλήματος αναγνωρίζει ο μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος, ο οποίος δηλώνει στον «Φ» ότι πλέον το Κοιμητήριο της Πάφου είναι ουσιαστικά ανίκανο να δεχθεί νέες ταφές.

«Δεν υπάρχει ούτε ένας ταφικός χώρος», τονίζει, «και ο μόνος λόγος για τον οποίο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται είναι η αδυναμία των αρμοδίων να εξεύρουν νέο χώρο. Αναγκαζόμαστε να τελούμε ταφές στους διαδρόμους, αφού δεν υπάρχει σε κανένα άλλο σημείο χώρος για να ταφούν οι νεκροί μας».

Ο Πάφου Γεώργιος τονίζει ότι η Εκκλησία είναι αναγκασμένη πλέον να απευθύνει προτροπές προς τους οικείους των νεκρών να αναλαμβάνουν, μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία στους ναούς, τη μεταφορά των νεκρών σε γειτονικές κοινότητες της πόλης της Πάφου όπου υπάρχει χώρος στα κοιμητήρια για την ταφή νεκρών.

«Δυστυχώς, φτάσαμε σε αυτό το στάδιο», τόνισε, «αφού στο κοιμητήριο της Πάφου δεν υπάρχει χώρος. Αν κάποιοι δεν επιθυμούν να συρθούν σε τόσο θλιβερές καταστάσεις, να διευθετούν ταφές σε διαδρόμους και να προσπαθούν ματαίως να συνεννοηθούν για τα διαδικαστικά σε έναν χώρο υπερπλήρη, εμείς ως Εκκλησία μόνο να τους προτρέψουμε να θάψουν τους ανθρώπους τους σε ένα κανονικό κοιμητήριο κοινότητας μπορούμε».

- Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου