Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Κυβέρνηση: "Τερματίστηκε η δυνατότητα ρουσφετιού στους Η.Ο"

Τερματίστηκε οριστικά και αμετάκλητα η δυνατότητα ρουσφετιού στους ημικρατικούς οργανισμούς, διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

"Οι διορισμοί Προέδρων και Μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών παρά τα όσα λέχθηκαν από μερικούς περί κομματοκρατίας ή κομματικής συναλλαγής, όχι μόνο δεν ευσταθούν αλλά κινούνται αυστηρώς στα όσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσδιόρισε προεκλογικώς και έκανε πράξη μετεκλογικά. Δηλαδή, σύμφωνα με τα υψηλά ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα και κατάρτιση των διορισθέντων", επεσήμανε.

Η κυβέρνηση, είπε, υλοποιώντας προεκλογική υπόσχεση του προέδρου Αναστασιάδη, έχει ήδη προωθήσει στη Βουλή νομοσχέδιο για την αφαίρεση από τις αρμοδιότητες των Διοικητικών Συμβουλίων, όλων των εξουσιών που αφορούν διορισμούς και προαγωγές, οι οποίες θα ανατεθούν στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας. Με τη ρύθμιση αυτή τερματίζεται οριστικά και αμετάκλητα το όποιο κομματικό ή άλλο ρουσφέτι εντός των ημικρατικών οργανισμών.

"Ως εκ τούτου δεν υφίσταται πλέον ζήτημα ρουσφετιού, ούτε και κίνητρο κομματικής συναλλαγής", επεσήμανε. Τα νέα Διοικητικά Συμβούλια, πρόσθεσε, θα επικεντρωθούν σε διοικητικές αρμοδιότητες και αυτά ήταν τα βασικά κριτήρια που λήφθηκαν υπόψη. Αν και υπήρξε διαβούλευση με τα κόμματα τουκυβερνητικού συνασπισμού, διότι η λειτουργία των ημικρατικών οργανισμών αποτελεί βασικό πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής, η διαβούλευση αυτή σε καμιά περίπτωση δεν προσέλαβε το χαρακτήρα κομματικής συναλλαγής.

Στους νέους διορισμούς, πρόσθεσε, αντανακλάται η ευρύτατη ανανέωση τόσο σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα όσο και ηλικιακά. "Τα άτομα που έχουν διοριστεί είναι επί το πλείστον νέα. Ο μέσος όρος ηλικίας των νέων μελών είναι κάτω των 50, γεγονός πρωτόγνωρο για τη χώρα μας. Οι διορισθέντες δεν είναι αυστηρά ταυτισμένα με αυτό που η κοινωνία αποκαλεί «κομματικό κατεστημένο» και καλύπτουν όλο το κοινωνικό-πολιτικό φάσμα".

Ο κ. Παπαδόπουλος, είπε ότι η συμμετοχή των γυναικών είναι πολύ αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο σε αριθμό, αλλά και ουσιαστικά, αφού σε τρεις από τους σημαντικότερους ημικρατικούς οργανισμούς θα προεδρεύουν καταξιωμένες γυναίκες. "Η συμμετοχή 25 γυναικών στα νέα διοικητικά συμβούλια είναι η μεγαλύτερη που υπήρξε ποτέ".

Η κυβέρνηση, διαβεβαίωσε τέλος, είναι βέβαιη ότι τα νέα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων ασκήσουν με επάρκεια και επαγγελματισμό τα καθήκοντα τους και θα ανταποκριθούν στις αυξημένες προσδοκίες της κοινωνίας για μια νέα αρχή στον τρόπο διοίκησης των δημοσίων οργανισμών.

- Source : http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου