Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Έρχονται τον Φεβρουάριο οι στρατηγικοί επενδυτές για τις ΚΑ

Αρχές Φεβρουαρίου οι Κυπριακές Αερογραμμές (ΚΑ) αρχίζουν την διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, αναμένοντας τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου της 22ας Ιανουαρίου, η οποία θα λάβει αποφάσεις για τη σύνθεση της επιτροπής, που θα διεξάγει τις τελικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΚΑ και στρατηγικού επενδυτή, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των ΚΑ Τώνης Αντωνίου.
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη και απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Αντωνίου είπε ότι «από τις αρχές Φεβρουαρίου ευελπιστούμε ότι θα καλέσουμε τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να μπούμε σε μια διαπραγμάτευση, η οποία θα πρέπει να βασίζεται στις ανάγκες των επενδυτών και όχι πάνω σε τι εμείς ζητούμε».

Ο Πρόεδρος των ΚΑ είπε ότι «εμείς δεν ζητούμε τίποτε, εμείς ζητούμε ένα καλό συνεργάτη να έρθει με τους όρους τους δικούς του, διότι ο καθένας έχει τους δικούς του όρους, να δούμε αν αυτοί οι όροι μπορούν να ικανοποιηθούν από τις ΚΑ και την Κυπριακή Δημοκρατία για να μπορέσουμε να έχουμε αυτή τη συνεργασία για να μας δώσει κερδοφορία».

Εξήγησε ότι αναφερόμενος σε κερδοφορία δεν εννοεί κέρδη «μόνο 1 με 2 εκατομμύρια διότι αυτά τα χρήματα δεν επιτρέπουν ανάπτυξη και, όπως οι ΚΑ έχουν μείνει με έξι αεροσκάφη και τις προοπτικές που υπάρχουν, θα ήταν κρίμα να μην μπορούν να μεγαλώσουν».

Ο κ. Αντωνίου διερωτήθηκε «πώς μπορεί να μεγαλώσεις μόνο με κεφάλαια, τα οποία οι ΚΑ δεν τα έχουν, και το κράτος δεν τα έχει και δεν θα τα έχει τα επόμενα λίγα χρόνια, ποιος θα βάλει τα χρήματα», λέγοντας ότι αυτό θα το πράξουν οι επενδυτές, «άρα μιλούμε για μια σωστή πολιτική, την οποία η Κυβέρνηση ακολουθεί και εμείς υποστηρίζουμε, για την προσέλκυση σωστών επενδυτών για να έχουμε και τις προοπτικές για να αναπτυχθούμε».

Ανέφερε πως «το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ικανοποιητικό και το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν σοβαροί οργανισμοί, οι οποίοι αναμένουν και τους κρατούμε, διότι δεν θα μπαίναμε σε καμία διαπραγμάτευση εάν δεν αποδεικνύαμε ότι οι ΚΑ δεν θα κλείσουν, διότι άμα φτάσουν και κλείσουν δεν θα ενδιαφερθεί κανένας».

Ο Πρόεδρος των ΚΑ είπε ότι «η προσπάθεια θα ήταν να μείνουν ανοικτές οι ΚΑ και είναι ο όγδοος μήνας που είναι ανοικτές οι ΚΑ εκεί που όλοι έλεγαν ότι θα κλείσουν», ενώ «μπαίνουμε με το δεξί στο 2014, με οικονομικά αποτελέσματα τα οποία θα ανακοινώσουμε αρχές Ιανουαρίου και θα δείτε πόσο καλά πήγαμε».

Πρόσθεσε ότι τα καλά αυτά αποτελέσματα είναι απόρροια «της νούσιμης πολιτικής, του συσταρίσματος, της διαπραγμάτευσης πολλών συμβολαίων που δεν ήταν προς όφελος των ΚΑ».

Ο κ. Αντωνίου είπε ότι «φτάσαμε σε ένα σημείο να μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας», με το ΔΣ των ΚΑ να μην «έχει απολαύσει και να μην έχει πάρει ούτε ένα ευρώ σαν ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό».

«Η εταιρεία των ΚΑ ζει με δικά της λεφτά και ως εκ τούτου δεν επιβαρύνει τον Κύπριο πολίτη και φορολογούμενο, απεναντίας εξυπηρετεί τους πολίτες και τους ταξιδιώτες της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο κ. Αντωνίου.

Σωστά βήματα...

Για τους επενδυτές που επέδειξαν ενδιαφέρον για τις ΚΑ, ο κ. Αντωνίου είπε ότι «θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν ένα ελκυστικό πακέτο μιας εταιρείας, η οποία είναι μεν ζημιογόνα διαχρονικά γιατί έχει συσσωρευμένα πάρα πολλές ζημιές, ωστόσο αποδεικνύει ότι έχει προοπτικές και βιωσιμότητας και κερδοφορίας, με ένα σχέδιο, το οποίο έχουμε καταθέσει στην ΕΕ και το έχουμε ολοκληρώσει κατά 80% πριν ακόμα ξεκινήσουμε να πούμε κατά πόσον θα μας το εγκρίνουν ή όχι».

Σημείωσε ότι «αυτά τα βήματα είναι σημεία σωστά για ένα μεγάλο στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα επενδύσει για τους δικούς του σκοπούς και τα οφέλη δεν είναι τα οικονομικά ή η ευρωστία των ΚΑ, αλλά ούτε και η κεφαλαιουχική της βάση, η οποία είναι πολύ φτωχή, όμως υπάρχουν άλλα προτερήματα που ο επενδυτής θα λάβει υπόψη, όπως το γεγονός ότι είναι μια ευρωπαϊκή εταιρεία, το όνομά της, ο χώρος που κινείται, η μοναδικότητα της εταιρείας και το άριστο πτητικό προσωπικό και πιλότοι και αεροσυνοδοί». Ο Πρόεδρος των ΚΑ είπε ότι «οι επενδυτές αυτοί είναι σοβαροί οργανισμοί» για αυτό και απαιτείται «μια ωριμότητα».

«Είτε αφορά τη χρονοθυρίδα είτε τους επενδυτές έχουμε υπογράψει συμφωνίες εμπιστευτικότητας και αυτοί οι οργανισμοί είναι πολύ αυστηροί πάνω σε πληροφόρηση εμπιστευτικότητας την οποία αυτοί αντιλαμβάνονται και πρέπει να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους μέχρι να επιτευχθούν αυτές οι δύο συμφωνίες», είπε ο κ. Αντωνίου.

Πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση, το Υπουργικό Συμβούλιο στις 22 Ιανουαρίου θα ολοκληρώσει την προσπάθεια της επιτροπής, η οποία θα διεξάγει τις τελικές διαπραγματεύσεις».

"Δεν θα μείνει ορφανό" το Χίθροου

Ο Πρόεδρος των ΚΑ αναφέρθηκε και στην απόφαση για πώληση της μίας από τις δύο χρονοθυρίδες που κατέχει η εταιρεία στο Αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου και είπε ότι «δεν θα μείνει ορφανό» το συγκεκριμένο αεροδρόμιο, «όπως κάποιοι λέγουν», διευκρινίζοντας  ότι «η μία χρονοθυρίδα είναι ημερήσια και η άλλη είναι νυχτερινή, άρα μειώνουμε τις δύο πτήσεις σε μία και αυτή είναι η πρόθεσή μας».

Σημείωσε παράλληλα ότι αντικρίζοντας το ζήτημα «με επιχειρηματικά κριτήρια, μια χρονοθυρίδα, η οποία αποφέρει ζημιές πέντε εκατομμύρια, όπως ήταν αυτή τον προηγούμενο χρόνο, λόγω των υψηλών κόστων που έχει το Αεροδρόμιο Χίθροου, το οποίο είναι το πιο ακριβό της Ευρώπης, θα ήταν λάθος επιχειρηματικά να συνεχίσει κάποιος να πετά και να επωμίζεται τις ζημιές».

«Δεν είναι μόνο το οικονομικό όφελος, αλλά και η ζημιά από την οποία θα απαλλαγεί η εταιρεία των ΚΑ», συνέχισε.

Ο κ. Αντωνίου είπε ότι οι ΚΑ πωλούν την χρονοθυρίδα διότι «υπάρχει απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς επίσης υπάρχει και ρήτρα στο σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΕΕ που λέει ότι πρέπει να πωληθεί».

Πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση έχει δώσει την άδειά της για πώληση της χρονοθυρίδας και εμείς ως ΚΑ που ανήκουμε στην Κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσουμε τον μεγαλομέτοχό μας, ασχέτως εάν συμφωνούμε ή όχι, που συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνει».

Για την πώληση της χρονοθυρίδας, κάλεσε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, «να περιμένετε, να κάνετε υπομονή και εάν και εφόσον συμπληρωθεί θα το ανακοινώσουμε επίσημα».

Ο Πρόεδρος των ΚΑ είπε ότι «γίνονται μελέτες ούτως ώστε με την απόσυρση της μίας πτήσης από το Χίθροου να συμπληρωθούν κάποιες επιπρόσθετες πτήσεις είτε σε ένα από τα γειτονικά στο Λονδίνο αεροδρόμια όπως είναι το Γκάτγουϊτ, Λούτον, Στάνστετ, με παράλληλο συνδυασμό με το Μάντσεστερ, όπου έχουμε 12 περίπου χιλιάδες φοιτητές, καθώς και πάρα πολλούς τουρίστες από την περιοχή, οι οποίοι θέλουν να έρχονται στην Κύπρο».

Ανέφερε, επίσης, ότι «μελετάται και η πτήση προς τις Βρυξέλλες, που θα συμπληρώσει και κάποιες ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτως ώστε να έχουμε ένα καλύτερο πτητικό πρόγραμμα που να μην είναι ζημιογόνο».

Ο κ. Αντωνίου απαντώντας σε ερώτηση για την στάση που τηρεί η Παγκύπρια Συντεχνία Πιλότων (ΠΑΣΥΠΙ) για την πώληση της χρονοθυρίδας στο Αεροδρόμιο Χίθροου, είπε ότι «έχουμε πιλότους, οι οποίοι είναι οι καλύτεροι στον κόσμο όσον αφορά την ειδικότητά τους», ωστόσο, αυτοί θα πρέπει «να αφήσουν τα άλλα στο Διοικητικό Συμβούλιο και τους τεχνοκράτες».

«Νομίζω ορισμένα πράγματα δεν τα αντιλαμβάνονται λόγω γνώσεων και τα αντιλαμβάνονται κάποιοι καλύτερα για αυτό ας παραμείνουν εκεί που πρέπει», είπε ο κ. Αντωνίου προσθέτοντας ότι οι πιλότοι «δικαιούνται να έχουν την δική τους άποψη, κανένας δεν τους το στερεί αυτό».

Ανέφερε ότι οι πιλότοι «είναι ενήμεροι από την πρώτη στιγμή και πάντα υπάρχει πληροφόρηση απευθείας όχι μόνο προς την ΠΑΣΥΠΙ, αλλά και προς τις άλλες συντεχνίες στις ΚΑ άρα είναι κάτι το γνωστό». Ο κ. Αντωνίου διερωτήθηκε «εάν κάποιος δεν έχει άλλη επιλογή πέραν των επιχειρημάτων τα οποία είπαμε, από το να πωλήσει κάτι για να επιβιώσει παρακάτω, τι θα προτιμούσαν οι πιλότοι, να μείνουν χωρίς δουλειά» και σημείωσε ότι «μεταξύ των δύο αντιλαμβάνεστε ότι η επιλογή είναι να προχωρήσει η εταιρεία μπροστά».

«Με την πώληση αυτής της χρονοθυρίδας θα προχωρήσει η εταιρεία των ΚΑ για το 2014 χωρίς προβλήματα ρευστότητας ή οτιδήποτε άλλο, για να έχουμε μια περίοδο άνετη και να μπορούμε να διαπραγματευτούμε μαζί με τους επενδυτές που είναι και ο τελικός στόχος», είπε ο Πρόεδρος των ΚΑ.

Πηγή: sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου