Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Πρόεδρος: Διορίστηκαν οι άριστοι των αρίστων στα ΔΣ ημικρατικών

Η σύνθεση των νέων Διοικητικών Συμβουλίων (ΔΣ) των Ημικρατικών Οργανισμών ανταποκρίνεται στις προγραμματικές μου δεσμεύσεις για ριζική ανανέωση και επιλογή των αρίστων και αυτό έπραξε η Κυβέρνηση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος συναντήθηκε απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο, με τους Προέδρους και τα μέλη των ΔΣ των νεοδιορισθέντων ημικρατικών οργανισμών.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε "τη Βουλή να περάσει τέτοιους περιορισμούς ή προϋποθέσεις για το διορισμό των μελών της Δημόσιας Υπηρεσίας, ώστε επιτέλους να δώσουμε στην ευρύτερη κοινωνία των πολιτών την εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς, αλλά και να εμπεδώσουμε τους κανόνες της αξιοκρατίας".

"Στη Βουλή εναπόκειται να περάσουν τέτοιους κανονισμούς, ώστε να μην επιτρέπεται σε κανένα και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο να διορίζουν εκείνους που ευνοούν για να διορίζουν τους ευνοούμενους", πρόσθεσε.

«Έχετε επιλεγεί ως άριστοι των αρίστων»
Μιλώντας στα νέα μέλη των ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχήθηκε καλή επιτυχία "στο σημαντικό έργο" που έχουν να επιτελέσουν και σημείωσε ότι αδιαφορεί για το τι λέγεται και τον ενδιαφέρει ότι "έχουν επιλεγεί οι άριστοι των αρίστων, με βάση την ακαδημαϊκή γνώση, με βάση την επιστημοσύνη, με βάση την εμπειρία στη διοίκηση επιχειρήσεων, με βάση γενικότερα την παρουσία και τη φήμη που έχετε αποκτήσει μέσα από τη δράση σας είτε στις επαγγελματικές σας δραστηριότητες είτε γενικότερα από την κοινωνική σας δράση και αυτό είναι το σημαντικότερο".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι "ο μέσος όρος ηλικίας για πρώτη φορά δεν υπερβαίνει το 47ο έτος ηλικίας", ενώ "δεν υπερέχουν οι δικηγόροι όπως άλλοτε", οι οποίοι "περιορίζονται μόνο στους 15-20".

Ανέφερε ότι "την ίδια ώρα υπάρχει η ενεργός συμμετοχή σημαντικού αριθμού τεχνοκρατών, ελευθέρων επαγγελματιών από ελεγκτές, λογιστές και σωρεία άλλων επαγγελμάτων" και πρόσθεσε ότι "αυτό που ήταν επιδίωξη να ανταποκριθούμε στην προσδοκία της κοινωνίας των πολιτών επιτυγχάνεται απόλυτα".

"Δεν έχετε επιλεγεί διότι έχετε κομματική ταυτότητα και θέλω να το ξεκαθαρίσω. Δεν έχετε επιλεγεί διότι ανήκετε στον α’ ή στο β’ ιδεολογικό χώρο. Έχετε επιλεγεί διότι είστε οι άριστοι μεταξύ των αρίστων", είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ανέφερε ότι "η πολιτεία και η κοινωνία αναμένει τώρα από εσάς να ικανοποιήσετε τις προσδοκίες της: Πρώτο για χρηστή διοίκηση και αξιοκρατία και δεύτερο μέσα από τη γνώση στη διοίκηση επιχειρήσεων, να εκσυγχρονίσετε και να εισηγηθείτε για εκσυγχρονισμό τους διάφορους ημικρατικούς οργανισμούς που καλείστε να διοικήσετε προκειμένου να δώσετε τα καλύτερα δυνατά και να αποφύγουμε τα όσα μέχρι σήμερα βιώσαμε από τη λειτουργία ημικρατικών οργανισμών".

Γνώμονας, συνέχισε, πρέπει να είναι το συμφέρον των πολλών και όχι η διατήρηση των κεκτημένων, των προνομίων και βεβαίως της διάκρισης των ολίγων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η σημερινή συνάντηση "ήταν αναγκαία για να δοθούν και κάποια μηνύματα, να ληφθούν και κάποιες εικόνες, και να συνειδητοποιήσει η πολιτεία, αλλά και όσοι θεώρησαν ότι πριν καν διοριστούν (τα Συμβούλια) θα μπορούσαν να ασκούν κριτική" ότι διορίστηκαν οι άριστοι των αρίστων.

Διαβεβαίωσε τα νέα μέλη των ΔΣ ότι θα είναι μαζί τους "στην προσπάθεια για εφαρμογή των μέτρων εκσυγχρονισμού και διαφάνειας", ενώ δεν θα ανεχθεί να υπάρξουν παρεκτροπές από τους στόχους που έχει θέσει.

"Για να γίνουν οι διακηρύξεις πράξεις, αλλά και για δική σας προστασία, θα πρέπει να αλλάξουν οι διαδικασίες προσλήψεων και προαγωγών καθώς και αξιολόγησης και επικύρωσης προσφορών", ανέφερε και πρόσθεσε ότι "η θέση της Κυβέρνησης είναι όπως οι προσλήψεις και οι προαγωγές περάσουν στην αρμοδιότητα της ΕΔΥ, όπως το Σύνταγμα του 1960 ορίζει".

Αναφέροντας ότι σε δύο περιπτώσεις ο λαός απέδειξε ότι εννοεί ή και αντιλαμβάνεται ή και αποδέχεται κανόνες αξιοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι "στις εισαγωγικές εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο, λόγω του αξιόπιστου συστήματος εισδοχής ουδείς παρενοχλεί είτε βουλευτές είτε πολιτευτές είτε τους όποιας μορφής πολιτικούς, για να γίνουν αποδεκτά τα παιδιά τους στην πανεπιστημιακή κοινότητα", αλλά και "στην επιλογή των δοκίμων αξιωματικών του στρατεύματος επειδή υπάρχει εξίσου αξιόπιστο σύστημα θα δείτε τα ανάλογα".

Εμπιστεύονται, συνέχισε, ότι το σύστημα όπως είναι δεν επιτρέπει την παρέμβαση και αυτό φαίνεται και αυτό επιδιώκουμε.

"Αυτό ήθελα και είναι ένας από τους λόγους που μας οδήγησε, θέλοντας να επιβάλουμε τη χρηστή διοίκηση στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, στο να διοριστεί μια καταξιωμένη δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στο διορισμό της Εφης Παπαδοπούλου.

"Δεν θα κάμω σχόλια για όσους σχολίασαν. Το πρόβλημα είναι δικό τους. Και συγκεκριμενοποιώ τις αναφορές μου. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να αισθάνομαι ήσυχος ότι επιλεγήκατε διότι το αξίζετε", πρόσθεσε.

Πρέπει να νοικοκυρευτούμε
Οσον αφορά το θέμα των προσφορών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι "η θέση της Κυβέρνησης είναι όπως διευρυνθούν οι Επιτροπές Προσφορών των ημικρατικών οργανισμών με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Γενικού Λογιστηρίου, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και της Νομικής Υπηρεσίας, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα φαινόμενα που καταγράφηκαν είτε διασφαλίζοντας τα χρήματα ταμείων συντάξεων είτε άλλως πως".

"Θα πρέπει επιτέλους να νοικοκυρευτούμε και να μάθουμε να ζούμε με τις άλλες νοοτροπίες και τις ευρωπαϊκές αρχές, νόρμες, οδηγίες και αξίες", πρόσθεσε.

Χρονιά μεταρρυθμίσεων η φετινή
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, το 2014 είναι το έτος των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών σε όλο το δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα και τα ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών έχουν το σημαντικότερο ρόλο ίσως να διαδραματίσουν στο πλαίσιο των υποχρεώσεων μας προς τους δανειστές μας αλλά και στο τι χρωστούμε στους πολίτες και ατό είναι να εκσυγχρονίσουμε και να βοηθήσουμε έτσι πολλά να αλλάξουν στους ημικρατικούς οργανισμούς.

"Υπάρχουν οργανισμοί που βρίσκονται σε μια πορεία ιδιωτικοποιήσεων- μετοχοποιήσεων. Άλλοι έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους και θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν και για κάποιους από αυτούς ήδη έχουν ληφθεί αποφάσεις. Όλοι όμως ανεξαίρετα οι ημικρατικοί οργανισμοί θα πρέπει μέσα από ένα νομοθετικό πλαίσιο να αλλάξουν μορφή, να αλλάξουν τρόπο λειτουργίας, να καταστούν όπως και οι επιχειρήσεις των πλείστων από εσάς", σημείωσε.

"Για να βγούμε από την κρίση και να περάσουμε στην ανάπτυξη πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων", ανέφερε και πρόσθεσε ότι σε τούτο τον αγώνα θέλει τα ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών "συνεργούς και συνοδοιπόρους".

"Είναι δικαίωμα η άλλη άποψη και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι, πρέπει να γίνεται σεβαστή. Το θέμα είναι ότι σεβαστή βεβαίως πρέπει να είναι και η άποψη και η απόφαση της πλειοψηφίας", σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από τα μέλη των ΔΣ να εξαντλήσουν την τεχνογνωσία, την επιστημοσύνη και την εμπειρία τους στη διαχείριση των οργανισμών, ώστε να γίνεται, όπως είπε, με την προσφορά σας οι πρωταγωνιστές στον εκσυγχρονισμό του ημιδημόσιου τομέα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

"Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια μαζικότερη συμμετοχή γυναικών σε αυτή την προσπάθεια. Τρεις από τις προεδρίες ανήκουν σε κυρίες και αυτό με κάνει περήφανο. Πιστεύω ότι κάναμε το πρώτο βήμα και θα είναι υπάρξουν ακόμη περισσότερες", πρόσθεσε.

Source : www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου