Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Έλλειμμα ύψους 650 χιλιάδων ευρώ στον Δήμο Αγίας Νάπας... που πήγανε;

Ελλειμματικός «κατά 650 χιλιάδες ευρώ είναι ο τακτικός προϋπολογισμός του Δήμου Αγίας Νάπας για το 2014», δήλωσε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος, ενώ «έλλειμμα ύψους 115 περίπου χιλιάδες ευρώ έχει και ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός».

Όπως ανέφερε ο κ. Καρούσος, «ο προϋπολογισμός του 2014 δεν προνοεί αυξήσεις σε τέλη του Δήμου». Προνοεί, ωστόσο, “μειώσεις στους μισθούς του προσωπικού περίπου 6%, στις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού και σε όλα τα έξοδα του Δήμου για τα πολιτιστικά δρώμενα. Το μόνο κονδύλι που θα έχει αύξηση ύψους 20% είναι αυτό της τουριστικής προβολής της Αγίας Νάπας», είπε.

Με αυτή την ενέργεια, συνέχισε, «θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι όχι μόνο δεν πρέπει να μειώνονται προγράμματα που αποδίδουν χρήματα, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να αυξάνονται. Υπήρχαν σκέψεις το κονδύλι για την τουριστική προβολή να αυξηθεί περισσότερο, ωστόσο αυτό θα ενταχθεί στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του Δήμου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καρούσος είπε πως «στον προϋπολογισμό ανάπτυξης για το 2014 περιλαμβάνεται επιδιόρθωση πεζοδρομίων, αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, διάφορες εργασίες στη βόρεια πλευρά του Δήμου Αγίας Νάπας όπως π.χ. αντικατάσταση των πεζοδρομίων με πέτρα Καρύστου και η υλοποίηση διαφόρων μνημείων».

Ερωτηθείς κατά πόσον η μείωση στο κονδύλι των πολιτιστικών εκδηλώσεων θα «ζημιώσει» τον Δήμο Αγίας Νάπας ειδικά το καλοκαίρι με τις χιλιάδες των τουριστών που κατακλύζουν την περιοχή, ο κ. Καρούσος απάντησε πως «από το 2013 έγιναν μειώσεις στο συγκεκριμένο κονδύλι χωρίς ωστόσο να μειωθεί ή να επηρεαστεί η ποιότητα. Αυτό έγινε επειδή έχουμε βρει διαφορετικό τρόπο υλοποίησης των πολιτιστικών μας εκδηλώσεων, δηλαδή αντί να βγαίνουμε με εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για τις προτάσεις μας, αναφέρουμε το ποσό που διαθέτουμε και αναμένουμε τις προτάσεις, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά πολύ το κόστος».

Παρά το γεγονός, συνέχισε ότι «και φέτος θα επιδιώξουμε περαιτέρω μείωση του συγκεκριμένου κονδυλιού, εντούτοις θα πραγματοποιηθούν κανονικά όλες οι εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο χωρίς καμία έκπτωση. Απλούστατα, δίνουμε ένα διαφορετικό νόημα στην κοστολόγηση και στην υλοποίηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων που γίνονται».

Ανέφερε ακόμα ότι φέτος θα επιδιωχθεί να υπάρξουν χορηγοί για τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος, με την έννοια ότι «υπάρχουν διάφορες μεγάλες επιχειρήσεις που ενώ βγάζουν πολλά χρήματα από την Αγία Νάπα, εντούτοις δεν προσφέρουν τίποτε πίσω στο Δήμο”. Για παράδειγμα “υπάρχουν επιχειρήσεις στην Αγία Νάπα που βγάζουν περίπου 20 – 30 χιλιάδες ευρώ την ημέρα, αλλά δεν προσφέρουν τίποτε πίσω, ούτε σε κοινωνικό περιεχόμενο ούτε καμία οικονομική ενίσχυση» είπε και σημείωσε πως θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε αυτές οι επιχειρήσεις να δώσουν, από αυτά που βγάζουν, κάτι πίσω στο κοινωνικό σύνολο.

Αναφορικά με την πληρωμή στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων του λογαριασμού για το νερό ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ που οφείλει ο Δήμος Αγίας Νάπας και δεν έχει πληρωθεί, ο Δήμαρχος είπε ότι «τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Δήμος υπέγραψε με το ΤΑΥ συμφωνία η οποία προνοεί καταβολή ελάχιστου ποσού ύψους 700 χιλιάδων ευρώ ετησίως, αρχής γενομένης από το 2014, μέχρις ότου αποπληρωθεί το χρέος των 12 εκατομμυρίων ευρώ».

Όπως ανέφερε ο κ. Καρούσος, «ο Δήμος θα εξοφλήσει κανονικά τους λογαριασμούς του νερού για το 2012, το 2013 και το 2014 και αναλόγως των οικονομικών μας, ενδεχομένως να αυξήσουμε το ποσό των 700 χιλιάδων ευρώ, προκειμένου το χρωστούμενο ποσό προς το ΤΑΥ να εξοφληθεί συντομότερα».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου