Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΑΣΜΟ ΤΟΥ 23ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΓΩΝΟΥΝ

Λευκωσία: Νέα υπόθεση συγκλονίζει τις Κεντρικές Φυλακές και προκαλεί τουλάχιστον ερωτηματικά για την κατάσταση που επικρατεί. Νεαρός κατάδικος φέρεται να βιάστηκε το τελευταίο διάστημα από τέσσερις συγκρατούμενούς του, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να νοσηλευτεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Το νέο περιστατικό, ακολουθεί τις τρεις διαδοχικές αυτοκτονίες κρατουμένων τους τελευταίους τρεις μήνες, δημιουργώντας μια άσχημη κατάσταση για το ποιος έχει τον έλεγχο και πού οδηγούνται τα πράγματα. Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνά Νικολάου, ο οποίος αφού έλαβε γνώση της υπόθεσης, ζήτησε αμέσως έκθεση γεγονότων από τον αναπληρωτή διευθυντή και ήδη κινήθηκαν οι διαδικασίες για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο υπεύθυνος των πτερύγων. 

Μετά από διοικητική έρευνα και έκθεση γεγονότων, ένας ανώτερος λειτουργός των Φυλακών πήρε αναγκαστική άδεια μέχρι η ΕΔΥ να μελετήσει την έκθεση του διευθυντή Φυλακών και αποφασίσει στο αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης για να τεθεί σε διαθεσιμότητα. Εκτός από το περιστατικό των αλλεπάλληλων βιασμών, στις συγκεκριμένες πτέρυγες στις οποίες ήταν υπεύθυνος ο εν λόγω λειτουργός, είχαν συμβεί και οι τελευταίες αυτοκτονίες κρατουμένων, οπόταν το κλίμα ήταν πολύ βαρύ για τον αξιωματικό. 
 
Η καταγγελία για τους βιασμούς σε βάρος ενός νεαρού Ρουμάνου κατάδικου έγινε προχθές και αμέσως ο νεαρός ηλικίας 23 ετών, μεταφέρθηκε σε ειδικό δωμάτιο στο Νοσοκομείο, στο οποίο κρατούνται κατάδικοι για ιατρικές εξετάσεις. Κρατήθηκε για νοσηλεία αλλά και για άλλους λόγους. Σύμφωνα με την καταγγελία του νεαρού προς το ΤΑΕ Λευκωσίας, το τελευταίο διάστημα βιαζόταν τακτικά από τέσσερις ομοεθνείς του κρατούμενους. 

Η σοκαριστική καταγγελία τάραξε για άλλη μια φορά τις Φυλακές, η Διεύθυνση της οποίας κινήθηκε αστραπιαία και έθεσε τέσσερα πρόσωπα στην απομόνωση. Εναντίον τους διερευνώνται υποθέσεις βιασμού, ενώ αναμένεται ότι θα αρχίσει και πειθαρχική έρευνα για τυχόν ευθύνες άλλων στις Φυλακές.Όπως αναφέρθηκε χθες στον «Φ» αρμοδίως, δεν γίνεται να συμβαίνουν βιασμοί σε ένα κελί σε βάρος του ίδιου κρατούμενου και οι δεσμοφύλακες να μην έχουν πάρει είδηση. 

Οι ανακριτές του ΤΑΕ Λευκωσίας αναμένεται να μπουν στις Φυλακές και να λάβουν καταθέσεις τόσο από το προσωπικό της πτέρυγας όπου κρατείται ο αλλοδαπός, όσο και το υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες από τους διαδρόμους της συγκεκριμένης πτέρυγας για να διαφανεί κατά πόσον τα τέσσερα πρόσωπα ήρθαν σε επαφή μαζί του. Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται καταγγελία για βιασμό κρατουμένου στις Φυλακές. Πέρσι νεαρός κρατούμενος είχε καταγγείλει άλλο κατάδικο ότι τον βίασε, ωστόσο δεν αποδείχθηκε οτιδήποτε, παρόλο που διενεργήθηκε έρευνα και από το γραφείο της Επιτρόπου Διοίκησης που κατέγραψε σημαντικά ευρήματα.


Source : http://showtime-cy.blogspot.com/

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου