Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Ανάβουν οι μηχανές για τα stress tests

Στο «φουλ» ανάβουν οι μηχανές των τραπεζών, υπό την άγρυπνη εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι απαιτήσεις της Τρόικας και να πετύχουν τη μεγάλη «δοκιμασία» αποτίμησης των δανειακών χαρτοφυλακίων τους και τον έλεγχο της κεφαλαιακής επάρκειάς τους αλλά και τις αντοχές τους σε ακραίες συνθήκες.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα εξαντλητικοί για το χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς οι δανειστές απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειες, τα οποία θα διασφαλίσουν την ευρωστία του χρηματοπιστωτικού τομέα και την επαναφορά της εμπιστοσύνης. Το μεγαλύτερο στοίχημα εξακολουθεί να παραμένει η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων του ιδιωτικού τομέα, από την οποία θα κριθεί το αποτέλεσμα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test), που αποτυπώνει την ποιότητα του ενεργητικού και τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε ιδρύματος κάτω από συνθήκες μακροοικονομικού σεναρίου.

Τα μη εξυπηρετούμενα

Η άσκηση αυτή δεν είναι καθόλου εύκολη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά το «κούρεμα», λόγω της διαφοροποίησης του τρόπου υπολογισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία αυξάνει τον υπολογισμό των απαιτούμενων ζημιών στα δανειακά χαρτοφυλάκια και στην ικανότητα τής κάθε τράπεζας να απορροφά τις ζημιές της. Πέραν τούτων διαπιστώνεται μια απότομη επιδείνωση του κυπριακού μακροοικονομικού περιβάλλοντος όπως η σημαντική μείωση της οικονομικής παραγωγής και των τιμών των κατοικιών καθώς και της μείωσης του ΑΕΠ που επενεργεί αρνητικά στην προσπάθεια για εξυπηρέτηση των δανείων.

Σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση, οι Εποπτικές Αρχές είναι υποχρεωμένες να πραγματοποιούν ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress - tests) ετησίως. Η πρώτη άσκηση θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, πράγμα που υποχρεώνει τις τράπεζες να βάλουν μπροστά τις μηχανές τους για να την περάσουν με επιτυχία, εργαζόμενες μεθοδικά, πέραν των άλλων υποχρεώσεών τους, που αυξάνονται καθημερινά εξαιτίας της υλοποίησης των στόχων του Μνημονίου. 

Τα σενάρια που χρησιμοποίησε η Pimco και τα οποία λήφθηκαν υπόψη για τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, υπολογίζουν το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών εντός τριετίας. Οι ανεξάρτητοι εξωτερικοί σύμβουλοι Pimco σε συνεργασία με τη Deloitte εκτίμησαν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις κάθε ιδρύματος που συμμετείχε μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015, με ελάχιστο δείκτη βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων το 9% των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού για το βασικό σενάριο και το 6% για το ακραίο σενάριο.

Ο οίκος υπολόγισε τις αναμενόμενες ζημιές σε επίπεδο δανείου για υφιστάμενες και νέες εκταμιεύσεις και την προ προβλέψεων κερδοφορία σε επίπεδο πιστωτικού ιδρύματος στο πλαίσιο του βασικού και του ακραίου σεναρίου. Μέρος των αναμενόμενων ζημιών καλύπτονται από υφιστάμενες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις.

Οι μεγάλες προκλήσεις

ΠΟΙΕΣ μεγάλες προκλήσεις έχουν μπροστά τους οι τράπεζες αλλά και τα 18 νέα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία θα ολοκληρώσουν τη μεταξύ τους συγχώνευση μέχρι τον Μάρτιο; Ποιες είναι οι υποχρεώσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για να επιτύχει το «πείραμα» που επιχειρήθηκε στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου, ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη πρώτα και η επιστροφή στις αγορές αργότερα;

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου υποχρεώνεται μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου να μελετήσει τις συνθήκες της αγοράς, ώστε να διασφαλιστεί ότι η άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, όπως προτείνεται στο δεύτερο στάδιο του οδικού χάρτη για το θέμα, δεν διαφοροποιεί το τοπίο σε σχέση με τη σταθερότητα του συστήματος. Ταυτόχρονα, επιβάλλεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, ώστε να υπάρχει συνεχής ροή ρευστότητας στο σύστημα με τις ανάλογες κυβερνητικές εγγυήσεις, εάν χρειαστεί, για να «κλειδωθεί» η χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Επίσης, έχει δεσμευτεί να καλέσει τις τράπεζες να παρουσιάσουν τους σχεδιασμούς δανειοδότησής τους και τα επιχειρηματικά τους πλάνα τα οποία να αντικατοπτρίζουν τη μείωση του δανεισμού τους από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Τα πλάνα θα προωθηθούν στην ΕΚΤ, την Ε.Ε., τον Μηχανισμό ESM και το ΔΝΤ. Ο Συνεργατισμός και η Τράπεζα Κύπρου θα παρουσιάσουν τα πρώτα πλάνα τους, ταυτόχρονα με αυτά της αναδιάρθρωσής τους.

Όλες οι προσπάθειες θα αναλωθούν για να καλυφθούν οι στόχοι για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν, στις περιπτώσεις που δεν εξυπηρετούνται (1.5 χρόνια και 2.5 χρόνια) και προς τον σκοπό αυτό θα κατατεθεί σχετική νομοθεσία στη Βουλή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες θα αποφασιστεί η εφαρμογή τους μέχρι το τέλος του 2014.

Εποπτεία - εσωτερικός έλεγχος

Τα «πόδια» των τραπεζών και της Κεντρικής Τράπεζας μπαίνουν σε ένα... παπούτσι, καθώς τους προσεχείς τρεις μήνες υποχρεώνονται να καλύψουν ένα τεράστιο όγκο εργασίας που περιλαμβάνει σχεδιασμούς εποπτείας, προγράμματα εσωτερικού ελέγχου, αναθεωρημένες στρατηγικές για διαχείριση των χρεών των προβληματικών μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων και πολλά άλλα.

Η μεγαλύτερη, ωστόσο, δοκιμασία είναι το στοίχημα που τέθηκε για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις του κάθε ιδρύματος μέχρι το 2015 ή του κεφαλαιακού ελλείμματός τους. Με την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) θα κριθεί κατά πόσον ο χρηματοπιστωτικός τομέας χρειάζεται πρόσθετα πρωτοβάθμια κεφάλαια για να καλύψει τον ελάχιστο δείκτη βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων.

Ο δείκτης αυτός κρίνει την οικονομική ευρωστία και τη φερεγγυότητα μιας τράπεζας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Οι τράπεζες, σύμφωνα με όλες τις ενέργειες και τα μέτρα που θα λάβουν τους προσεχείς μήνες, και μέχρι τον προσεχή Ιούνιο θα πρέπει να ολοκληρώσουν την άσκηση αυτή με την οποία θα καθοριστούν οι αναμενόμενες ζημίες από χορηγήσεις, η ικανότητα απορρόφησής τους και τα σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού που θα έχουν στις 30 Ιουνίου 2015.

Η άσκηση περιλαμβάνει τις επιχειρηματικές μονάδες των τραπεζών και τις διάφορες κατηγορίες λιανικών και εμπορικών στοιχείων ενεργητικού (στεγαστικής, καταναλωτικής πίστης, χορηγήσεων για μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χορηγήσεις σε εταιρείες ανάπτυξης γης και ακίνητης περιουσίας και ανάλυση σε περίπτωση πτώσης στις τιμές των χαρτοφυλακίων τίτλων).

Καθαρίζουν τα «σκουπίδια»

ΣΥΜΦΩΝΑ με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει ένα πολύ ισχυρό κίνητρο να διεξάγει αξιόπιστα stress tests στις τράπεζες της Ευρωζώνης, για να μη βρεθεί αντιμέτωπη με «σκουπίδια» όταν θα αναλάβει την εποπτεία τους.

Η λεπτομερής εξέταση των ισολογισμών μεγάλων τραπεζών της Ευρωζώνης με stress tests πραγματοποιείται, εκτός από την Κύπρο, και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα.

Στις ασκήσεις που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα υποβάλλεται το 85% του τραπεζικού συστήματος των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Οι τράπεζες του ευρωσυστήματος θα αξιολογηθούν για τα δάνειά τους και τις επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες τους ώστε να διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια 8% (9% για τις κυπριακές τράπεζες) για κάλυψη πιθανών ζημιών. Το «πείραμα» της Κύπρου, που δοκιμάστηκε με το «κούρεμα» του περασμένου Μαρτίου, αναμένεται να είναι η πυξίδα για όλες τις τράπεζες, καθώς επεκτείνεται τώρα και στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Η «πειραματική» άσκηση επιβλήθηκε, με βάση μεθοδολογία του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία «μη εξυπηρετούμενο θεωρείται το δάνειο που δεν εξυπηρετείται κανονικά για 90 ημέρες, ανεξάρτητα εάν η εμπράγματη εξασφάλιση καλύπτει το υπόλοιπο του δανείου».

Σε bail-in και η Ευρωζώνη

ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών αναφέρουν ότι σε περίπτωση που μετά την άσκηση μια τράπεζα χρειάζεται επιπρόσθετα κεφάλαια, για να πληροί τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8%, τότε τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να προέλθουν με bail-in, δηλαδή με τη συνεισφορά των μετόχων με την έκδοση νέων μετοχών, τη μετατροπή αξιογράφων ή μετατρέψιμων.

Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ήδη αποφασίσει ότι εάν μια τράπεζα δεν διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια και δεν μπορεί να τα εξασφαλίσει από μόνη της, θα εφαρμόζεται η bail-in.

Όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, που πρώτη εφάρμοσε τις αποφάσεις αυτές και που αποδείχτηκαν στην πορεία το «πείραμα» της Ευρωζώνης, οι τράπεζες θα χρησιμοποιούν τα χρήματα των μετόχων, των κατόχων τραπεζικών ομολόγων και των καταθετών πάνω από τις 100.000 ευρώ για να καλύψουν τις ανάγκες κεφαλαίου τους. Μετά το «κούρεμα» οι κρατικές Αρχές μπορούν να χορηγούν κεφάλαια ή οι τράπεζες να αποτείνονται απευθείας στο νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης (ESM). 

Πηγή: www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου