Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Επικίνδυνη ταλαιπωρία για χιλιάδες διαβητικούς - Πρόβλημα με τις μηχανές μέτρησης

Λευκωσία: Σε νέα ταλαιπωρία υποβάλλονται χιλιάδες διαβητικοί. Πριν από μερικούς μήνες παρατηρήθηκε έλλειψη σε ταινίες μέτρησης του διαβήτη, με αποτέλεσμα οι διαβητικοί να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν σωστά από τα κρατικά φαρμακεία.

Εδώ και μερικές ημέρες, στα κρατικά φαρμακεία ενώ υπάρχουν ταινίες μέτρησης του διαβήτη, λόγω αλλαγής του προμηθευτή (μετά από προσφορές) κανένας δεν έχει τη μηχανή που χρειάζεται και είναι συμβατή με τα νέα αναλώσιμα που το κράτος τους προσφέρει. Συγκεκριμένα, κάθε τριετία το κράτος προκηρύσσει προσφορά για αγορά αναλωσίμων μέτρησης του διαβήτη (ταινιών δηλαδή).

Ο προμηθευτής που θα κερδίσει την προσφορά, κατόπιν συνεννόησης με το κράτος προχωρεί σε διαβουλεύσεις με τους συνδέσμους των διαβητικών οι οποίοι αγοράζουν τις μηχανές μέτρησης του διαβήτη και τις διαθέτουν στους διαβητικούς σε τιμή που καθορίζεται από τον διάλογο. Αυτή τη φορά αν και η προσφορά κατακυρώθηκε και οι πρώτες ποσότητες διατίθενται από το κράτος, ο προμηθευτής και οι Σύνδεσμοι δεν άρχισαν τη μεταξύ τους διαβούλευση.

Η κάθε μηχανή όμως έχει τις δικές της ξεχωριστές ταινίες και ως εκ τούτου σε κάθε είδος ταινίας ταιριάζει μόνο ένας τύπος μηχανής. Άρα αυτή τη στιγμή οι ταινίες που τα κρατικά φαρμακεία διαθέτουν δεν είναι συμβατές με το μηχάνημα που έχουν στη κατοχή τους οι διαβητικοί και ως εκ τούτου δεν μπορούν να μετρούν σωστά και με ασφάλεια τον διαβήτη τους.

Ερωτηθείς σχετικά από τον «Φ» ο κ. Μιχάλης Μέζος του Συνδέσμου Διαβητικών, ανέφερε ότι «ο σύνδεσμος είχε μια πρώτη επικοινωνία με τον προμηθευτή και αναμένεται ότι θα ακολουθήσει συνάντηση για να διευθετηθεί το ζήτημα».

Υπήρξε, παραδέχθηκε, «καθυστέρηση διότι δεν έγιναν οι διαδικασίες που γίνονται κάθε φορά μέσω των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών αλλά αν και αντιλαμβανόμαστε την τεράστια ταλαιπωρία των διαβητικών η οποία ενδεχομένως να είναι και επικίνδυνη για κάποιους, ζητάμε λίγη πίστωση χρόνου για να μπορέσουμε να έχουμε στη διάθεση μας τις νέες μηχανές μέτρησης».

Δυστυχώς, κατέληξε, «κάθε φορά που θα αλλάξει ο προμηθευτής έχουμε προβλήματα και την πληρώνουν οι χιλιάδες διαβητικοί που βρίσκονται ξεκρέμαστοι, αφού είτε οι μηχανές δεν υπάρχουν είτε οι ταινίες, στα κρατικά φαρμακεία».

Γράφει: Μαριλένα Παναγή για το philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου