Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Το σκάνδαλο της Λίμνης: Το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών

Η Limni Resorts, τα εκατομμύρια και η καταστροφή του περιβάλλοντος.

Η εισαγωγή
Σύμφωνα με τα παραπάνω, τα όσα έχουν συμβεί στη Λίμνη της πόλης της Χρυσοχούς και το έργο της δημιουργίας των γηπέδων γκολφ ιδιοκτησίας κ. Σιακόλα είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο, αφού αντιβαίνει στις καθιερωμένες αντιλήψεις περί ηθικής, θίγει το κοινό αίσθημα και προκαλεί αγανάκτηση με όσα θα διαβάσετε από σήμερα και τις επόμενες ημέρες στο 24H.

Οσο για το δημόσιο συμφέρον; Το πραγματικό δημόσιο συμφέρον, κάποιοι το ξέχασαν.

Το 24H σας παρουσιάζει το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει γίνει ποτέ στην Κύπρο.

Ένα τεράστιο θέμα που μέχρι σήμερα δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας, δεν το έχει ακουμπήσει κανείς και δεν του έχει δοθεί ποτέ η δέουσα προσοχή. Τους λόγους δεν τους γνωρίζουμε, αλλά μπορούμε να τους φανταστούμε.

Επιχειρούμε να ρίξουμε φως σε όλες τις πτυχές της ιστορίας με αποδείξεις και ονόματα. Φέρνουμε στο φως ένα σήριαλ 20 χρόνων, μια υπόθεση καλοστημένη και πολύ καλά σχεδιασμένη έτσι ώστε τα σχέδια του μεγαλοεπιχειρηματία της Κύπρου κ. Σιακόλα να υλοποιούνται χωρίς να φέρνει κανείς αντιρρήσεις.

Τα γήπεδα γκολφ του κ. Σιακόλα στην Λίμνη Χρυσοχούς, τα σχέδια του και οι πλάτες των κυβερνώντων

Ένα σκάνδαλο οικονομικό, πολιτικό και περιβαλλοντικό με ματωμένα χέρια! Τελικά γιατί κανείς δεν μιλάει για αυτό το θέμα;

Μήπως ορισμένοι φοβούνται;

Η έρευνα του 24H είναι άκρως αποκαλυπτική και κατατοπιστική. Πολιτικές αποφάσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των μεγαλοκαρχαριών της Κύπρου.

Πολιτικές αποφάσεις που πάρθηκαν εδώ και χρόνια, δίνουν στα χέρια των μεγάλο επενδυτών αφορολόγητα εκατομμύρια με τα... παραθυράκια των νομοθεσιών να βρίσκονται στην διάθεση τους. Τρύπιες νομοθεσίες.

Η «Λίμνη» της περιοχής Πόλης Χρυσοχούς είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Κύπρου

Μερικά από τα βασικά στοιχεία του σκανδάλου είναι:
1. Η παραδοχή του κ. Σιακόλα ότι το κόλπο γκρόσο στήθηκε εδώ και χρόνια

2. Η παραδοχή Χριστόφια ότι έκανε σκόντο

3. Πως παρέσυραν τους μικροιδιοκτήτες γης της περιοχής να ξεπουλήσουν την περιουσία τους επί πινακίου φακής στον κ. Σιακόλα

4. Πως μέσα σε μια νύχτα με αλλαγή στην χρήση που δόθηκε , πολλαπλασιάστηκε σε εκατοντάδες εκατομμύρια η αξία της γης που αγόρασε

5. Πως κατάφερε να δανειστεί όλα τα λεφτά από τις τράπεζες χωρίς ο ίδιος να βάλει σημαντικά χρήματα

6. Πως κατάφερε να αγνοήσουν άπαντες τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου στην περιοχή



Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και εμείς θα τα απαντήσουμε από σήμερα και καθημερινά με τα άρθρα που δημοσιεύουμε
Ποσά αξίζει σήμερα αυτή η γη;

Ποιοι έβαλαν τα λεφτά;

Ποιες οι συμφωνίες με τις Τράπεζες, και ποσά θα κερδίσει ο κ. Σιακόλας σε βάρος όλων των ανυποψίαστων ιδιοκτητών γης;

Για ποιους είναι οι νόμοι σε αυτή την χώρα και ποσό «σκόντο» κάναμε τελικά στον κ.Σιακόλα;

Από ποιους και προς ποιους υπήρξαν πιέσεις, και ποιοι «έσπρωξαν» αυτό το έργο;

Πως οι μεγαλοκαρχαρίες εκμεταλλεύονται την «ανάπτυξη» για να τσεπώσουν εκατομμύρια;

Πως γίνεται να δίνετε «κύριοι» άδεια δημιουργίας γκολφ σε περιοχές προστασίας «Natura 2000»;

Γιατί υπήρξε καθυστέρηση στη ψήφισης της νομοθεσίας των ΜΕΕΠ, ποιους εξυπηρετούσε η καθυστέρηση και πως την εκμεταλλεύτηκαν ;

Επιτρέπεται να γίνουν ανταλλαγές Τουρκοκυπριακών τεμαχίων; Ποιοι προώθησαν το θέμα αυτό και γιατί; Πως έγιναν οι ανταλλαγές και ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές;

Τελικά ποιος θα πληρώσει το πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν γίνουν αποδεκτές οι καταγγελίες για τις παρεμβάσεις στην περιοχή προστασίας «NATURA 2000»;

Τι απαντούν οι Επίτροποι Περιβάλλοντος για το θέμα αυτό;
Πως καταστρέφεται το περιβάλλον και τι λένε οι δύο Ευρωπαίοι Επίτροποι Περιβάλλοντος, νυν και τέως;

Πως χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή;

Πως παρακάμφθηκαν οι νόμοι;

Το έργο θα τελειώσει ή θα έχει το τέλος της περίφημης αεροπορικής εταιρείας;

Μία έρευνα μηνών που θα διαβάζετε καθημερινά στο 24Η.

Στο site των αυθεντικών αποκαλύψεων

Ερευνα: Ιωάννα Μάντζιηπα

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή



Από Λατομείο... σε γήπεδα γκολφ
Επί Αγγλοκρατίας και συγκεκριμένα την δεκαετία του 1940 στην περιοχή λειτουργούσε το μεταλλείο "ΛΙΜΝΗ" με δραστηριότητα την παραγωγή χαλκού και θείου. Το μεταλλείο λειτουργούσε μέχρι και την δεκαετία του '70, με την γη τότε να ανήκει σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους της περιοχής. Την εκμετάλλευση της όμως την είχε αποκλειστικά το μεταλλείο βάση της νομοθεσίας (1958).

Η υπάρχουσα νομοθεσία των Λατομείων της Κύπρου είναι αυτή επί Αγγλοκρατίας, και επάνω στην υφιστάμενη νομοθεσία έχουν γίνει μέχρι σήμερα μερικές τροποποιήσεις. Στην νομοθεσία αυτή προβλέπεται πως ο ιδιοκτήτης του Λατομείου μπορεί να εκμεταλλεύεται την γύρω περιοχή χωρίς όμως να είναι στην κατοχή του. Με τις πρόνοιες της νομοθεσίας ο ιδιοκτήτης του Λατομείου μπορούσε να κάνει εξορύξεις οπουδήποτε, ενώ οι ιδιόκτητες της γης δεν μπορούσαν να εκμεταλλευτούν το τεμάχιο τους. Επίσης άξιο αναφοράς είναι πως δεν υπήρχαν προστατευτικές πρόνοιες για τους ιδιοκτήτες της γης, και για οποιοδήποτε παράπονο είχαν θα έπρεπε να αποταθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Αξίζει να αναφέρουμε πως με την παύση των δραστηριοτήτων του Λατομείου, η γη η οποία δεν έχει αγοραστεί από τους ιδιοκτήτες του μεταλλείου θα έπρεπε να επιστραφεί πίσω στους αρχικούς ιδιοκτήτες βάση και της νομοθεσίας του 1958.



Το 1983 ο Νίκος Σιακόλας αγόρασε το μεταλλείο "Λίμνη" λέγοντας σε όλους ότι θα συνέχιζε την λειτουργιά του. Έτσι παίρνοντας την ιδιοκτησία της εταιρείας απέκτησε και την γη αφού δεσμεύτηκε ότι θα συνέχιζε τις εξορύξεις! Μέσα στις επόμενες δεκαετίες ο κ.Σιακόλας ξεκίνησε να αγοράζει τα γύρω τεμάχια της περιοχής Λίμνης λέγοντας μάλιστα τον καιρό εκείνο, πως θα συνέχιζε την δραστηριότητα του μεταλλείου, και πως θα χρειαζόταν και τη γειτονική γη για να τοποθετεί τα μπάζα του μεταλλείου.

Η χρήση της συγκεκριμένη περιοχής ήταν καθαρά γεωργική
Οι ιδιοκτήτες της περιοχής Λίμνης αφού πιάστηκαν στον ύπνο, πωλούσαν την περιουσία τους επί πινακίου φακής, με τα επιχειρήματα του κ. Σιακόλα να είναι πως η ιδιοκτησία τους θα ήτανε «άχρηστη» προς οποιαδήποτε άλλη χρήση. Ετσι μη γνωρίζοντας τα πραγματικά του σχέδια προχώρησαν σε πώληση των ακινήτων τους.

Μια πολύ καλοστημένη ενέργεια ώστε τεράστιες εκστάσεις γης περάσουν στα χέρια του συγκεκριμένου μεγάλο-επενδυτή, με το ελάχιστο κόστος...



Μετά από αρκετά χρόνια, και ενώ είχε ήδη στην κατοχή του ο κ.Σιακόλας τεράστιες εκτάσεις γης, ήρθε και η πρώτη βλέψη από το Κράτος για την δημιουργία γηπέδων γκολφ και μαρίνων στην Κύπρο, συγκεκριμένα ξεκίνησε το 1992. Η συζήτηση του θέματος όμως κολλούσε διαρκώς χωρίς να παρθεί κάποια απόφαση.

Επί Κυβέρνησης Γλ.Κληρίδη ψηφίσθηκε η νομοθεσία για τη μεμονωμένη κατοικία. Πράγμα που σήμαινε πως και στην μέση του πουθενά θα μπορούσε κάποιος να κτίσει, φτάνει μόνο να υπήρχε οδική πρόσβαση στο τεμάχιο του!(Αυτό να το θυμάστε, θα σας πούμε τον λόγο)

Το θέμα της δημιουργίας Γκολφ όμως ήταν μια μεγάλη ιστορία και έμενε συνεχώς στα Υπουργικά συρτάρια...μέχρι και το 2003.



Η Κυβέρνηση Τάσου Παπαδόπουλου ξεκίνησε να προωθεί το θέμα δημιουργίας γηπέδων Γκολφ στην Κύπρο. Η πολιτική για τα γήπεδα γκολφ λήφθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου το 2004. Ο τότε Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Λιλλήκας ξεκίνησε την δημοσιά συζήτηση για τα γήπεδα Γκολφ και τις Μαρίνες. Το 2005 υιοθετήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η «Νέα Πολιτική για την ανάπτυξη γηπέδων γκολφ στην Κύπρο», σύμφωνα με την οποία προβλεπόταν η δημιουργία 14 γηπέδων γκολφ παγκύπρια.

Ο νόμος για τα γκολφ ψηφίστηκε και ο κ.Σιακόλας είχε τα ευνοϊκά προνόμια της Κυβέρνησης!

Ο κ. Σιακόλας που όλα τα προηγμένα χρόνια «μάζευε» εκτάσεις γης από τα ανυποψίαστα "θύματα" του, κατάφερε να έχει στην κατοχή του σήμερα 3,1 εκατοµµύρια τετραγωνικά μέτρα εμβαδόν γης στην περιοχή Λιμνη. Μια μεγάλη έκταση που του άνοιξε τις πόρτες για τα γήπεδα γκολφ. Ξεκίνησε να «υπόσχεται» σε όλους τους εμπλεκόμενους της περιοχής Λίμνης, αλλά και στους τοπικούς παράγοντες της περιοχής πως θα έφερνε τουριστική ανάπτυξη και η περιοχή θα είναι ένα υπερπολυτελή τουριστικό θέρετρο της Μεσόγειου.

Η μετονομασία σε Limni Resorts
Τον Σεπτέμβριο του 2006, το μεταλλείο «ΛΙΜΝΗ» έλαβε το όνομα Cyprus Limni Resorts & Golfcourses PLC, αφότου εξασφάλισε τις σχετικές εγκρίσεις του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως για τη δημιουργία «δύο λεσχών γκολφ, διεθνές ξενοδοχείου 5 αστέρων, spa, και οικιστικών μονάδων για 200,000 τμ" .

Αμέσως η περιοχή του κ. Σιακόλα από γεωργική μετατράπηκε μέσα σε μια νύκτα σε τουριστική και οικιστική. Αξίζει να αναφερθεί πως με βάση της νομοθεσίας της μεμονωμένης κατοικίας, αυτός που θα πωλούσε το τεμάχιο γης του σε οποιοδήποτε θα έπρεπε να γνώριζε ότι η γη του θα προοριζόταν για γήπεδο γκολφ.

Πράγμα όμως που ποτέ δεν έγινε. Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή, πως η δημιουργία γκολφ ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα εκείνων των «μεγάλο επενδυτών» που φρόντισαν να αποκτήσουν τεράστιες εκτάσεις γεωργικής γης γνωρίζοντας τις εξελίξεις .



Οι ευνοϊκοί οροί των γηπέδων γκολφ, έκαναν τους μεγάλοεπενδυτές να τρίβουν τα χέρια τους. Η πρόνοια για δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και κατοικιών ήταν δώρο εξ ουρανού. Ένα από τα μεγάλα θέματα συζήτησης των γηπέδων γκολφ ήταν και η δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης, το θέμα πηγαινοέρχονταν συνεχώς από τα διάφορα Υπουργεία στην Βουλή και πάλι πίσω.

Οι μελέτες σε ό,τι άφορα το θέμα του περιβάλλοντος δεν ήταν σαφείς. Έτσι το θέμα των αφαλατώσεων απορρίπτεται και οι ιδιοκτήτες γκολφ θα παίρνουν νερό από τα φράγματα. Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι που είχε καθυστερήσει κατά πολύ να ψηφιστεί ήταν οι μελέτες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των γηπέδων γκολφ, δεν είχαν ψηφιστεί από το 2004 σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αφού έδωσαν τις άδειες των γηπέδων γκολφ, μετά από ένα χρόνο αποφασίστηκε και η ψήφιση του νόμου για Μελέτες Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ ένα ακόμα τεράστιο λάθος (;) από πλευράς του Κράτους είναι πως μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει καμία Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα γήπεδα γκολφ, μια εκκρεμότητα από το 2004!



Επί Κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια 2008-2013 ξεκίνησαν και οι χαλαρώσεις στο θέμα των γηπέδων Γκολφ.

Όταν η Εταιρεία Limni Resorts έπρεπε να υποβάλει μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η μελέτη είχε συνεχώς ελλείψεις και κολλούσε συνεχώς στο Τμήμα Περιβάλλοντος. Το συγκεκριμένο τμήμα έδωσε μέχρι σήμερα 3 διαφορετικές γνωματεύσεις, με πολλές χαλαρώσεις για το θέμα της περιοχής Natura 2000. Οι πιέσεις από το τμήμα Πολεοδομίας και οι προφάσεις ήταν πολύ καλά μελετημένες.

Μέχρι και στο Υπουργικό συμβούλιο έφτασε το θέμα των γηπέδων γκολφ του κ. Σιακόλα. Καθόλου τυχαίο δεν είναι πως η απόφαση πάρθηκε 10 μέρες πριν από τις Προεδρικές Εκλογές.

Μέρος της συγκεκριμένης περιοχής ανήκει στην περιοχής προστασίας «Natura 2000» ένας μεγάλος αριθμός χελωνών καρέτα – καρέτα αφήνει τα αυγά του στην παραθαλάσσια περιοχή της Λίμνης. Τόσο το Κίνημα Οικολόγων όσο και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν προβεί σε καταγγελίες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει εξηγήσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία και το θέμα ερευνάται.



Ο κ. Σιακόλας δεν έμεινε μόνο στην αγορά των Ελληνοκυπριακών τεμαχίων γης, αφού στην συγκεκριμένη περιοχή υπήρχαν και τεμάχια Τουρκοκύπριων. Έτσι μετά απο αφόρητες πιέσεις προς το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και των διαφόρων τμημάτων, κατάφερε να ανταλλάξει τα τεμάχια αυτά με κάποια τεμάχια που είχε στην κατοχή του. Με άπλα λόγια, εξαγόρασε τεμάχια γης από Τουρκοκύπριους ώστε να μην έχει κανένα πρόβλημα στην δημιουργία των γηπέδων γκολφ.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός που για τα συγκεκριμένα τεμάχια έδωσε την διπλάσια τιμή από ότι αυτά των Ελληνοκύπριων, συγκεκριμένα €50/τετραγωνικό μέτρο! Για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει και σχετική ερώτηση του κ.Περδίκη προς τον τότε Υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Σιλικιώτη, ο οποίος επισημαίνει πως η ανταλλαγή αυτή ήταν επωφελή προς το κ.Σιακόλα και το Δημόσιο Συμφέρον!!

Source : http://www.24h.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου