Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Έξι στα δέκα νοικοκυριά έχουν άνεργο στο σπίτι

Δραματική είναι η επιδείνωση της ανεργίας στη χώρα μας, με τον δείκτη να έχει αναρριχηθεί στο 17%, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2014 αναμένεται νέα αλματώδης απογείωσης στο δυσθεώρητο ποσοστό του 20%, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις. Το χειρότερο όμως είναι πως η εκτίναξη της ανεργίας στο 20% ενδεχομένως να μην είναι ο πάτος της οικονομικής κρίσης. Αλλά η ουρά της που θα οδηγήσει στο ακόμη πιο εφιαλτικό σενάριο, της ανεργίας πέραν του 20% με ολέθριες επιπτώσεις για την οικονομία και την κοινωνία.

Αν το περιλάλητο ενδιαφέρον των πολυαναμενόμενων επενδυτών με το ζεστό χρήμα δεν εκδηλωθεί το ταχύτερο με συγκεκριμένες επιχειρηματικές προτάσεις και αν η τουριστική βιομηχανία καταγράψει υποτονική κίνηση, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με καταστροφικές εξελίξεις.

Εν μέσω αυτού του ασταθούς τοπίου, χιλιάδες είναι τα νοικοκυριά που έχουν περιέλθει σε οικονομικά αδιέξοδα. Σήμερα το 57% των νοικοκυριών μετρούν έναν τουλάχιστον άνεργο, δηλαδή σχεδόν 6 στα 10 νοικοκυριά βιώνουν καθημερινά, ίσως και πέραν του ενός χρόνου, τις επιπτώσεις της ανεργίας με τις προοπτικές εξεύρεσης εργασίας να είναι μηδαμινές. Συνάμα, το 95% των νοικοκυριών δηλώνει ότι το εισόδημά του έχει μειωθεί δραστικά μέχρι και 27% και συνακόλουθα το 70% δυσκολεύεται να αποπληρώσει τα δάνειά του.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την παγκύπρια τηλεφωνική έρευνα, που διεξήγαγε το IMR-Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, την περασμένη εβδομάδα.

Εν μέσω αυτού του δυσχερούς οικονομικού περιβάλλοντος πληθαίνουν τα άτομα που δηλώνουν ότι ψάχνουν για εργασία εκτός Κύπρου. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Οικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, οι πιο πρόθυμοι για εργοδότηση σε χώρες της Ε.Ε. είναι τα άτομα ηλικίας 40-55 ετών. Είναι η ομάδα, που κατά κανόνα έχει πιεστικές τρέχουσες υποχρεώσεις (σπουδές δάνεια κ.λπ.). Ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των νέων ηλικίας 20-30 ετών (κατά κανόνα δεν έχουν δεσμεύσεις) και μετά η ομάδα των 55-65 ετών. Πιο απομακρυσμένο βλέπουν το ενδεχόμενο να μεταναστεύσουν, όπως προκύπτει από την έρευνα, οι νέοι ηλικίας 30-40 ετών, που κατά κανόνα έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις (ανήλικα εξαρτώμενα) και ίσως ακόμη να λειτουργεί υποστηρικτικά το «μαξιλάρι» της ευρύτερης οικογένειας.

Αναλυτικότερα, ο Μάριος Χρίστου, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας εκτιμά ότι με τον νέο χρόνο θα βρεθούμε αντιμέτωποι με δυσχερέστερες οικονομικο-κοινωνικές εξελίξεις.
«Αποτελεί βασική αρχή της οικονομίας ότι η αγορά εργασίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της οικονομίας που ανακάμπτει με χρονική υστέρηση», δηλώνει και εξηγεί πως «με δεδομένη την αρνητική ανάπτυξη της οικονομίας και με μείωση του ΑΕΠ κατά 8%, το 2014 θα ζήσουμε το πιο εφιαλτικό σενάριο της ανεργίας, που ίσως ξεπεράσει το 20%».

Οι τράπεζες διαμορφώνουν τις εξελίξεις
Ο κ. Χρίστου παρουσιάζεται επιφυλακτικός ως προς τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί σύντομης επανεκκίνησης της οικονομίας. «Παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό πώς θα εξελιχθούν τα δεδομένα, γι’ αυτό και είμαστε συντηρητικοί στις προβλέψεις μας, η κυπριακή οικονομία λόγω του μικρού μεγέθους θα μπορούσε να ανακάμψει με μερικά έργα ανάπτυξης, ωστόσο, η αβεβαιότητα και η ρευστή κατάσταση που χαρακτηρίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αποτελεί ισχυρό ανασταλτικό παράγοντα για τον Κύπριο επιχειρηματία και ιδιαίτερα τους ξένους επενδυτές, αφού γνωρίζει ότι τα κεφάλαιά του διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο». Συνεπώς, προσθέτει ο οικονομολόγος, το πρώτιστο που επείγει είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για να ενθαρρυνθούν οι επενδυτές.

Ο συνομιλητής μας εκτιμά ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα είναι καθοριστικής σημασίας για την οικονομία και συνακόλουθα για την αγορά εργασίας. «Αν μέχρι το καλοκαίρι του 2014 η κυπριακή οικονομία παραμένει σε υποτονική και ασθενική κατάσταση και αν η τουριστική βιομηχανία, η μόνη δραστηριότητα που εξακολουθεί να παράγει, καταγράψει κάμψη, συνακόλουθη θα είναι η μείωση των εσόδων της ευρύτερης συναφούς βιομηχανίας, και τότε το επόμενο ορόσημο προσδοκίας αναστροφής του κακού κλίματος θα είναι το 2015».

Παρά το δυσχερές οικονομικό κλίμα, ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία επιδεικνύει μεγάλη ανθεκτικότητα στις πιέσεις της οικονομικής κρίσης και της απόφασης για κούρεμα των καταθέσεων. «Παρά τον ‘’βίαιο’’ χαρακτήρα της απόφασης, που ίσως σε οικονομίες άλλων χωρών να αποτελούσε ολέθριο κτύπημα, η κυπριακή οικονομία παρουσιάζεται να έχει δυνατή ‘’κράση’’», δηλώνει «αφού μετά το αρχικό σοκ και την ανησυχία ότι ξένες εταιρείες θα την εγκαταλείψουν, τελικά, η απώλεια είναι πολύ περιορισμένη, εξέλιξη που δηλώνει ότι η Κύπρος προσφέρει ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων χωρών».

Κλειδί για την ανάπτυξη η καινοτομία
«Η ανάπτυξη της καινοτομίας είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες της οικονομικής ανάπτυξης και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, αφού συμβάλλει στην εξωστρέφεια των οικονομιών και των επιχειρήσεων και στη δημιουργία θέσεων εργασίας», εκτιμά ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Κύπρου, υποδεικνύοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εστιάσει η Κυβέρνηση τις προσπάθειές της για επανεκκίνηση της οικονομίας. «Η κυπριακή οικονομία στηρίζεται στις ΜμΕπιχειρήσεις και οι νέοι άνεργοι υποστηριζόμενοι από το κράτος θα μπορούσαν να εφαρμόσουν καινοτόμες βιώσιμες επενδυτικές προτάσεις, που θα δημιουργούν και θέσεις εργασίας», εκτιμά.

Όσον αφορά στα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας για αναχαίτιση της ανεργίας, ο συνομιλητής μας τα χαρακτηρίζει «μέτρα καταστολής που ανακουφίζουν προσωρινά και σε περιορισμένο βαθμό μια ομάδα ανέργων και σίγουρα δεν απαντούν στις μακροχρόνιες επιπτώσεις της ανεργίας».

Στο 44% έφτασε η ανεργία στους νέους μέχρι 24 ετών
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Γιούροστατ, η ανεργία στην Κύπρο, τον Σεπτέμβριο, ανήλθε στο 17,1% και παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα που ήταν 16,9%. Σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι η Κύπρος παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρώπης από 12,7% σε 17,1%. Ο ρυθμός της ταχύτητας αύξησης της ανεργίας προοϊδεάζει ότι τα χειρότερα έπονται.

Η δυσκολότερη πτυχή της ανεργίας είναι αυτή ανάμεσα στους νέους ηλικίας 15-24 ετών που κυμαίνεται στο 43,9% και δεν παρουσίασε καμία μεταβολή το τελευταία τρίμηνο (Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2013). Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβρη του 2012 η ανεργία αυτής της ηλικιακής ομάδας παρουσίασε αύξηση κατά 15,9 ποσοστιαίες μονάδες (από 28% σε 43,9%). Ανέκαθεν η ανεργία των νέων ήταν πιο υψηλή από τη γενική, ωστόσο η κρίση έπληξε δυσανάλογα τους νέους σε σχέση με άλλες ομάδες του πληθυσμού.

Η πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν για την Κύπρο που προβλέπει την αποδέσμευση ποσού της τάξης των €10,8 εκατ. για αντιμετώπιση της ανεργίας ανάμεσα στους νέους κάτω των 25 ετών, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει προοπτικές απασχόλησης.

Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Εργασίας καλείται να εξετάσει τρόπους υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Σύστασης, υπό την ονομασία «Εγγύηση για τη νεολαία», και επεξεργάζεται, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, Σχέδιο Δράσης για αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας. Βασική προσέγγιση της σύστασης «Εγγύηση για τη νεολαία» είναι η υποχρέωση του κράτους τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης του νέου (δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια εκπαίδευση) να τοποθετείται σε θέση εργασίας ή να του παρέχεται η δυνατότητα κατάρτισης.

- Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου