Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Πώς θα αποφευχθούν οι κατασχέσεις πρώτων κατοικιών – Διαβάστε τα κριτήρια για τους ευάλωτους οικονομικά δανειολήπτες

- Ειδικό σχέδιο προς ψήφιση ετοιμάζει η κυβέρνηση για προστασία των ακινήτων
- Κρατικός φορέας θα αγοράζει την προς κατάσχεση κατοικία ή επαγγελματική στέγη
- Δικαίωμα επαναγοράς από τον ιδιοκτήτη στο ύψος του μη εξυπηρετούμενου δανείου



Mέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2014 θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή η νέα νομοθεσία για τις εκποιήσεις ακινήτων, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα της Τρόικας. Το θέμα βέβαια που καίει τους πολίτες είναι τι μέλλει γενέσθαι με το ενδεχόμενο να υπάρξουν μαζικές κατασχέσεις ακινήτων και πιο συγκεκριμένα αν θα «θυσιαστούν» πρώτες κατοικίες.

Επιδιώκοντας να αποφευχθεί κάτι τέτοιο η κυβέρνηση ετοιμάζει σχετικό σχέδιο το οποίο θα προωθηθεί προς ψήφιση αμέσως μετά την έγκριση του νομοσχεδίου για επίσπευση των διαδικασιών εκποίησης ακινήτων.

Έτσι, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός κρατικού φορέα, ο οποίος εφόσον εξαντλούνται τα περιθώρια για αναδιάρθρωση και αποπληρωμή των δανείων, θα αγοράζει την κατοικία ή την επαγγελματική στέγη προς κατάσχεση.

Στο μεταξύ, υπάρχει σχεδιασμός για καταβολή ενός μικρού ενοικίου, με τον εκάστοτε ιδιοκτήτη να διατηρεί το δικαίωμα επαναγοράς της κατοικίας του στο ύψος του δανείου που όφειλε κατά τον χρόνο που το δάνειο ήταν μη εξυπηρετούμενο ή όταν κάποιος φορέας την αγόρασε.

Στην όλη διαδικασία και μέχρι να εφαρμοστεί το νέο σχέδιο της κυβέρνησης, υποστηρικτικό ρόλο θα έχει ο «Κώδικας Συμπεριφοράς» που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα.

Όσον αφορά τα κριτήρια για εφαρμογή του σχεδίου, αυτά θα προστατεύουν τους πιο ευάλωτους οικονομικά δανειολήπτες και μεταξύ άλλων θα είναι:

α. Ο δανειολήπτης να είναι και νόμιμος ιδιοκτήτης της κατοικίας.

β. Η κατοικία να χρησιμοποιείται για ιδιοκατοίκηση.

γ. Τα περιθώρια αναδιάρθρωσης του χρέους να έχουν εξαντληθεί.

δ. Εισοδηματικά κριτήρια που θα καθοριστούν.

ε. Η αξία της οικίας να μην ξεπερνά συγκεκριμένο ποσό, με την οροφή να «παίζει» στις 200-300.000.

στ. Ειδική ρύθμιση θα υπάρχει για μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, ή οικογένειες που μέλη τους πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας ή υπάρχουν άτομα με ειδικές ανάγκες σε αυτές.

Πηγή: newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου