Δεν πάει κυπριακή ομάδα στην Τραπεζούντα κι η αποστολή να μην επισκεφθεί την Παναγία Σουμελά. Παράδοση πάει να γίνει.
Κι όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν σ' αυτόν τον ιερό και μαγευτικό χώρο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, μιλούν με δέος κι η συγκίνηση τους συντροφεύει για χρόνια. Οι αποστολές και πολλοί οπαδοί της Ανόρθωσης, του ΑΠΟΕΛ και χθες του Απόλλωνα, ανεβαίνουν υπομονετικά τα σκαλοπάτια που οδηγούν στο μοναστήρι, προσκυνούν με ευλάβεια, ανάβουν ένα κεράκι και με... ποδοσφαιρικές ευχές. Το 2005 όταν η Ανόρθωση έφτασε σ' εκείνον τον άθλο αποκλείοντας την τουρκική ομάδα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που συνδύασαν την ιστορική πρόκριση της ομάδας του Κετσπάγια με την επίσκεψή τους στην Ιερά Μονή.
Γι' αυτό εξάλλου και κάποιοι παράγοντες και οπαδοί της «Κυρίας» υλοποίησαν το τάμα τους κι έφτιαξαν στις εγκαταστάσεις του Σταδίου «Αντώνης Παπαδόπουλος» το ξωκλήσι της Παναγίας του Σουμελά. Ιστορική έχει μείνει και η περιγραφή του αγώνα από τον συνάδελφο Πανίκο Κωνσταντίνου (για τον Sport-fm) όταν στην τελευταία φάση, ακυρώθηκε τέρμα των Τούρκων: «Οφσάιντ! Οφσάιντ! Είναι οφσάιντ! Δεν μετρά το γκολ, ευτυχώς! Είναι οφσάιντ, ευτυχώς! Η Παναγιά, η Παναγιά της Σουμελά, βοήθησε την ομάδα μας!
Ευτυχώς, ευτυχώς! Δεν μετράει το γκολ. Αν και έχει λήξει το παιχνίδι. Ο Λάμπερτ, ο δεύτερος βοηθός διαιτητής ακύρωσε το γκολ...». Όσοι επισκέφθηκαν -τότε- τη Μονή Σουμελά υποστηρίζουν ότι «η Παναγία ύψωσε το χέρι του βοηθού διαιτητή». Ίσως... Το σίγουρο είναι ότι βοήθησε κι ο παρατηρητής του αγώνα, ο οποίος πρωί – πρωί μάζεψε το διαιτητικό τρίο από την Αυστρία και τους ενημέρωσε για την καταγγελία εις βάρος τους (την έχει αποκαλύψει ο «Φιλελεύθερος») ότι δέχθηκαν τις... υπηρεσίες «κολ γκερλς», δώρο των Τούρκων.
Μην μπορώντας να κάνουν τίποτε άλλο, οι Αυστριακοί μπήκαν «χεσμένοι» στο γήπεδο και σφύριξαν 50-50. «Διπλό σε χώμα ελληνικό», ήταν το σύνθημα των οπαδών του Απόλλωνα, που επισκέφθηκαν χθες το θαυματουργό μοναστήρι με 16 αιώνες ιστορία.
Όπως αναφέρεται σε θρησκευτικά κείμενα η ανθρώπινη λογική αδυνατεί να απαντήσει στο θέαμα που βλέπουν και οι σημερινοί ακόμη προσκυνητές, να αναβλύζει αγιασματικό νερό μέσα από ένα γρανιτώδη βράχο. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες έκαναν πασίγνωστο το μοναστήρι όχι μόνο στους χριστιανούς, αλλά και στους μουσουλμάνους.
Από το 1986 Παναγία Σουμελά άρχισε να τραβάει επισκέπτες από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και η φήμη της άρχισε να φτάνει στα πέρατα της γης. Οι Τούρκοι έβαλαν εισιτήριο εισόδου κι έχουν είσπραξη. Για πρώτη φορά έπειτα από 88 χρόνια, στις 15 Αυγούστου 2010 τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο.
Από τότε κάθε χρόνο, τον Δεκαπενταύγουστο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τελεί τη Λειτουργία σε κλίμα συγκινησιακής κατάνυξης και στην παρουσία χιλιάδων προσκυνητών.
Source : http://www.philenews.com
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου