Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Πάνε την Τετάρτη με στόχο το Κοινό Ανακοινωθέν

Την Τετάρτη πρωί στο αεροδρόμιο Λευκωσίας θα συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ στην παρουσία του Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Οι εκπρόσωποι των δύο ηγετών θα συνεχίσουν τη συζήτηση για τη μεθοδολογία των συνομιλιών έτσι ώστε να υπάρξει και επίσημη έναρξη της διαδικασίας επίλυσης του κυπριακού, η οποία θα εκκινήσει με συνάντηση των δύο ηγετών.

Κατά τις προηγούμενες δύο συναντήσεις των εκπροσώπων καθώς και στο δείπνο εργασίας, δεν επιτεύχθηκε η αναζητούμενη γεφύρωση των διαφορών των δύο πλευρών, η οποία να επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία για κοινό ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η τουρκοκυπριακή πλευρά φέρεται να επιμένει σε διαδικασία εξπρές και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Παράλληλα η τ/κ πλευρά είχε αρχικά τη θέση ότι στο κοινό ανακοινωθέν θα πρέπει να ενσωματωθεί και το ενδεχόμενο τετραμερούς διάσκεψης, κάτι όμως που η ε/κ πλευρά κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί και ως εκ τούτου το πλέον πιθανό είναι να περιοριστεί η αναφορά στις συναντήσεις που θα έχουν οι δύο συνομιλητές με τους υπουργούς εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Κατά την συνάντηση της Τετάρτης δεν αναμένεται να υπάρξει κατάληξη «σε σημείο που να δικαιολογείται κοινό ανακοινωθέν, αλλά από την άλλη αυτό δεν αποκλείεται. Εάν η τ/κ πλευρά προσέλθει με καλή διάθεση, τίποτα δεν αποκλείεται», σημείωσε κυβερνητική πηγή.

Πάντως από πλευράς των Τουρκοκυπρίων, ο συνομιλητής Οσμάν Ερτούγ προέβη σε δηλώσεις μη αποκλείοντας το κοινό ανακοινωθέν. Οι δηλώσεις του Ο. Ερτούγ δημοσιεύτηκαν πρωτοσέλιδα στην «Κίπρις». «Συνεχίζονται οι εργασίες για την κοινή ανακοίνωση. Για να τις ολοκληρώσουμε θα συναντηθούμε την Τετάρτη. Όλες οι προσπάθειές μας αφορούν την συνάντηση των δύο ηγετών γιατί αυτή η διαδικασία είναι μια διαδικασία υπό την καθοδήγηση των δύο ηγετών», σημείωσε ο Ο. Ερτούγ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ενδεχομένως να ολοκληρωθεί την Τετάρτη η προετοιμασία.

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θεωρεί πως μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από το κυπριακό, και δη την ανακοίνωση από πλευράς ΗΠΑ για ειδικό απεσταλμένο στο κυπριακό (τον Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Eric Rubin), θα πρέπει να υπάρξει και κατάληξη στη μεθοδολογία της διαδικασίας, έτσι ώστε να μπορούν να καθοριστούν οι συναντήσεις των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα και παράλληλα να αρχίσει και επίσημα ο διάλογος

Source : http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου