Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

ΓΙΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΖΑΝΝΕΤΟΥ, ΑΛΕΚΟΥ ΚΑΙ ΙΩΑΚΕΙΜ Επεφύλαξε την απόφασή του το Ανώτατο

Επιφυλάχθηκε για αύριο η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην έφεση που ασκήθηκε από τους δικηγόρους των δύο στελεχών του ΑΚΕΛ Βενιζέλου Ζανέττου και Χρίστου Αλέκου καθώς και του επιχειρηματία, Αντώνη Ιωακείμ.

Οι τρεις τελούν υπό κράτηση μετά την έκδοση επταήμερης κράτησης από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας σε σχέση με την υπόθεση της αγοράς του τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά και την επένδυση από το Ταμείο Συντάξεων των εργαζομένων της CYTA.

Στο μεταξύ, ο ανακριτής της υπόθεσης δήλωσε ενώπιον του Δικαστηρίου ότι δεν θα ζητηθεί η ανανέωση της κράτησης των τριών υπόπτων.

Το εφετείο απάρτιζαν οι δικαστές Γιώργος Ερωτοκρίτου, Μιχαλάκης Χριστοδούλου και Ανδρέας Πασχαλίδης.

Και οι τρεις δικηγόροι των υπόπτων παρέθεσαν σειρά νομικών και νομοτεχνικών σημείων για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους.

Στην αγόρευσή του, ο δικηγόρος Μάριος Ηλία εκ μέρους του κ. Ζαννέττου, είπε ότι η απόφαση του Πρωτόδικου Δικαστηρίου στις 3 Οκτωβρίου είναι «παράνομη, αυθαίρετη και αδικαιολόγητη» και θα πρέπει να παραμεριστεί.

Όπως είπε, ο ανακριτής της υπόθεσης, κατά τη διάρκεια της ακρόασης, δεν παρουσίασε στοιχεία που να δημιουργούν εύλογες υποψίες ή να υπάρχει ουσιαστική εμπλοκή των τριών υπόπτων στα αδικήματα τα οποία τους απαγγέλθηκαν.

Ανέφερε ότι δεν παρουσιάστηκε ενώπιον του δικαστηρίου οποιαδήποτε μαρτυρία που να συγκεκριμενοποιεί το αδίκημα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, ούτε και στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι είναι ύποπτος για το αδίκημα της κλοπής.

Είπε ότι κατατέθηκε μια γενική και αόριστη μαρτυρία η οποία δεν είναι αρκετή ούτε και έχει μια λέξη για το θέμα κλοπής. Σημείωσε επίσης ότι αν και ο ανακριτής της υπόθεσης δήλωσε ότι οι τρεις ύποπτοι φέρονται ότι εκβίασαν, εντούτοις δεν υπάρχει καταγγελία από κανένα πρόσωπο για κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, είπε, δεν προσκομίστηκε μαρτυρία για αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο κ. Ηλία είπε επίσης στο Εφετείο ότι θα έπρεπε να υπάρξει συγκεκριμένη διασύνδεση των υπόπτων ενώ η περίοδος για επταήμερη κράτηση ήταν υπερβολική.

Ο δικηγόρος υπεράσπισης του Αντώνη Ιωακείμ, Χρίστος Πουσιουρής, ανέφερε στο Δικαστήριο ότι ο πελάτης του κακώς έχει στερηθεί την ελευθερία του. Σημείωσε ότι πρέπει να θεωρείται «ιερά στιγμή» η ώρα όταν έρχεται ένας ύποπτος ενώπιον του δικαστηρίου για έκδοση διατάγματος κράτησης. Ο πελάτης του, είπε, κρατείται στα Κρατητήρια Λακατάμιας και «έχει να δει τον ήλιο από την ημέρα της σύλληψής του».

Κατά τον κ. Πουσιουρή, ο πυρήνας της απόφασης του Πρωτόδικου Δικαστηρίου βασιζόταν στο αδίκημα της διαφθοράς.

Είπε ότι δεν έχει προσδιοριστεί ο χρόνος που έγιναν τα αδικήματα και ήγειρε θέμα για την αξιοπιστία του κατηγορούμενου Νίκου Λίλλη, 42 χρόνων, επιχειρηματία και προέδρου του σωματείου ΑΛΚΗ Λάρνακας στην υπόθεση της αγοράς από το Ταμείο Συντάξεως της CYTA τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά.

Είπε ότι δεν ρωτήθηκε αν ο ύποπτος είναι μέλος ή όχι του ΑΚΕΛ, αναφέροντας ότι «είναι φανερό ότι η υπόθεση αφορά συγκεκριμένο κόμμα». Υποστήριξε επίσης ότι το δικαστήριο έσφαλε όταν διέταξε την κράτηση του πελάτη του γιατί έπρεπε να υπάρχουν εύλογα στοιχεία για το ποια αδικήματα διεπράχθησαν και όχι γενικά και αόριστα και να «μπαίνουν όλοι στο ίδιο καλάθι».

Επίσης, είπε, ότι ο ανακριτής δεν έχει αιτιολογήσει αν ο Ιωακείμ ήταν ή όχι μέτοχος της Wadnic. Χαρακτήρισε δε υπερβολικό το χρόνο κράτησής του.

Για τον Χρίστο Αλέκου, ο συνήγορος υπεράσπισης Γιαννάκης Θωμά είπε ότι το θέμα της διαφθοράς ήταν «στο μυαλό της δικαστού» όταν ελάμβανε την απόφαση για προσωποκράτηση του πελάτη του. Είπε ότι σε σημεία της απόφασης του Πρωτόδικου Δικαστηρίου γίνεται σαφής λόγος για αδίκημα διαφθοράς και όχι μόνο και ότι το δικαστήριο «έπεσε σε σφάλμα» αφού, όπως υποστήριξε, ίσως έμπλεξε την υπόθεση αυτή με την υπόθεση των αδελφών Σουρουλά και Βασιλείου.

Το δικαστήριο, είπε, παρασύρθηκε ως προς τα αδικήματα που ήταν προς διερεύνηση εναντίον των υπόπτων και για το λόγο αυτό θα έπρεπε να διατάξει όπως αφεθούν ελεύθεροι οι τρεις ύποπτοι χωρίς καθυστέρηση.

Ωστόσο, είπε, δύο πολιτικοί που έχουν έντιμο βίο και πολύχρονη δράση στα κοινά και ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας με πάρα πολύ καλό όνομα βρίσκονται ενώπιον του δικαστηρίου λόγω των μαρτυριών του Νίκου Λίλλη και Μίμη Φαντούση. Ανέφερε ότι ο τελευταίος είχε καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα ενώ εκκρεμούν σωρεία ενταλμάτων εναντίον του. «Για τον Νίκο Λίλλη δεν θα πω», πρόσθεσε.

Κατά τον κ. Θωμά, μπορεί κάποιος να υποπτευθεί ότι ήταν αντάλλαγμα προς τον Λίλλη να πάνε οι υποθέσεις του στο Επαρχιακό Δικαστήριο μετά που ενέπλεξε τους ύποπτους.

Ανέφερε ότι από τις 17 Ιουλίου μέχρι σήμερα λήφθηκαν 190 καταθέσεις και κανείς δεν ενέπλεξε τους υπόπτους. Τους ενέπλεξε ο Λίλλης όταν πλέον δεν απειλείτο, είπε. Διερωτήθηκε επίσης για τις προθέσεις του Μ. Φαντούση ο οποίος, όπως είπε ο κ. Θωμά, πήγε στο Αρχηγείο Αστυνομίας και έδωσε κατάθεση χωρίς να συλληφθεί ενώ εκκρεμούσαν εντάλματα εναντίον του.
Ο κ. Θωμά αναφέρθηκε επίσης σε δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου σε τηλεοπτικό σταθμό ότι επίκειται καταιγισμός συλλήψεων μελών κόμματος.

Κατά τον κ. Θωμά, το δικαστήριο υπέπεσε σε σοβαρά λάθη και ζήτησε όπως αφεθούν ελεύθεροι οι ύποπτοι.

Στην αγόρευσή της, η δικηγόρος της Δημοκρατίας Πωλίνα Ευθυβούλου είπε ότι η Αστυνομία βλέπει τα συστατικά στοιχεία στην όψη της και μετά ξεκινά η διερεύνηση μιας υπόθεσης και αυτό είναι δουλειά του δικαστηρίου. Οι ανακριτές, είπε, δεν μπορούν να αξιολογήσουν τους μάρτυρες.

Επίσης, για το εύλογο των υπονοιών θα αποφασίσει το Πρωτόδικο Δικαστήριο ενώ σημείωσε ότι εξετάζεται το αδίκημα της διαφθοράς.

Παρέθεσε σειρά νομοτεχνικών σημείων για να υποστηρίξει τις θέσεις της.

Ο Δικαστής του Εφετείου, Γιώργος Ερωτοκρίτου είπε ότι η απόφαση επιφυλάσσεται μέχρι αύριο ενώ απαντώντας σε ερώτηση, ο ανακριτής της υπόθεσης είπε ότι οι έρευνες είναι στο τέλος και δεν θα ζητηθεί ανανέωση κράτησης αύριο για τους τρεις υπόπτους.

Source : http://www.politis-news.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου