Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Πιλοτικό Πρόγραμμα για ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών στην ηλεκτροδότηση της Κύπρου

Το Εργαστήριο Φωτοβολταϊκής (ΦΒ) Τεχνολογίας και η Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας του Πανεπιστήμιου Κύπρου ανακοινώνουν την έναρξη του έργου με τίτλο «Ευφυή συστήματα συμψηφισμού για προώθηση και βέλτιστη ενσωμάτωση Φωτοβολταϊκής Τεχνολογίας στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της Κύπρου» που συγχρηματοδοτείται κατά 50% από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

To έργο, του οποίου συντονιστής είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου, έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.219.838 ευρώ. Για την υλοποίησή του, συνεργάζονται σημαντικοί φορείς από την Κύπρο και συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, το Τμήμα Περιβάλλοντος (Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος) και η Deloitte.

Το έργο αφορά τον σχεδιασμό μιας βελτιωμένης ενεργειακής πολιτικής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) στην Κύπρο, η οποία θα βασίζεται στον «ευφυή συμψηφισμό» και στην «ιδιο-κατανάλωση». Στόχος είναι η καλύτερη -από άποψη κόστους και απόδοσης- αξιοποίηση της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας και η μεγαλύτερη διείσδυσή της στο εθνικό ηλεκτρικό δίκτυο. Το έργο εστιάζεται στη βελτιστοποίηση συστημάτων ευφυούς ενεργειακής διαχείρισης με σκοπό να δημιουργηθούν εναλλακτικά, οικονομικά, βιώσιμα μέτρα κατά την εναρμόνιση και επαναξιολόγηση υφιστάμενων κυβερνητικών επιδοτήσεων/επιχορηγήσεων. Τα «ευφυή συστήματα συμψηφισμού» μπορούν να αποτελέσουν καλή ενεργειακή πολιτική προώθησης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, καθώς προσφέρουν τη δυνατότητα υπολογισμού και διαχείρισης της καθαρής μέτρησης της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στα κτίρια, με αφαίρεση της παραγόμενης ενέργειας από εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, μία νέα κατηγορία καταναλωτών, οι «καταναλωτές-παραγωγοί», οι οποίοι προσφέρουν ενέργεια στο δίκτυο και συνάμα, ανάλογα με το ενεργειακό τους προφίλ, δύνανται ακόμη και να μηδενίσουν τη συνολική τους κατανάλωση σε ηλεκτρισμό στη βάση της ειδικής διατίμησης που εγκρίνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους ίδιους.

Το έργο προτείνει την εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων για φωτοβολταϊκά συστήματα συμψηφισμού και έξυπνους μετρητές στην Κύπρο, σε οικιακούς καταναλωτές διαφόρων χαρακτηριστικών. Συγκεκριμένα, το έργο προνοεί τη συμμετοχή 300 καταναλωτών-παραγωγών των οποίων τα προφίλ κατανάλωσης και παραγωγής θα μελετηθούν εκτενώς.

Επίσης, το πρόγραμμα επιδιώκει τη συμμετοχή 3.000 «έξυπνων καταναλωτών», δηλαδή καταναλωτών που χρησιμοποιούν έξυπνους δια-δραστικούς μετρητές στα υποστατικά τους, για τη μελέτη οποιονδήποτε μεταβολών στην καταναλωτική συμπεριφορά τους. Απώτερος σκοπός είναι να μελετηθεί η νέα ενεργειακή πολιτική στην Κύπρο από ένα ευρύ φάσμα καταναλωτών (καταναλωτές χωρίς ΦΒ και έξυπνους μετρητές, «έξυπνους» καταναλωτές χωρίς ΦΒ, και καταναλωτές με ΦΒ και έξυπνο σύστημα συμψηφισμού), να δημιουργηθεί ένα μοντέλο συμψηφισμού και να συλλεχθούν και να αναλυθούν δεδομένα κατανάλωσης και τιμολόγησης που θα προκύψουν από το έργο.

Τα πειραματικά δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτιστοποίηση του μοντέλου, το οποίο θα χαρακτηρίζει την περιοχή της Κύπρου. Έτσι, τα πιλοτικά συστήματα θα αξιοποιηθούν για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του σχεδίου συμψηφισμού, βελτιώνοντας και επικυρώνοντας τα διαφορετικά μοντέλα. Επίσης, θα διεξαχθούν μελέτες για τις περιβαλλοντικές καθώς και τις κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις εφαρμογής των υπό μελέτη σχεδίων συμψηφισμού στην Κύπρο.

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου