Αποφασισμένος να κινήσει όλες τις διαδικασίες, μετερχόμενος όσα μέσα έχει στη διάθεση του, προκειμένου να εντοπίσει τους υπεύθυνους για την οικονομική και όχι μόνο τραγωδία της Κύπρου, με τη διεξαγωγή ερευνών και την ταυτόχρονη ενίσχυση της ομάδας εμπειρογνωμόνων, εμφανίστηκε ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, σε συνέντευξη στο Sigmalive, διαμηνύοντας με έμφαση ότι "υπάρχει ακόμη ελπίδα" για απόδοση ευθυνών.
Θα ζητήσει χρηματοδότηση για διορισμό οίκου...
Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, η Νομική Υπηρεσία προτίθεται να ζητήσει χρηματοδότηση για διορισμό οίκου και εμπειρογνωμόνων, προς εξέταση των θεμάτων της οικονομίας. «Είναι κάτι το οποίο θα στοιχήσει, όμως θα το απαιτήσουμε και ελπίζω να το πετύχουμε», είπε. Χαρακτήρισε δε σημαντικό εργαλείο το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, είτε κριθεί παράνομη είτε όχι.
Ενοχλημένος από τις αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ...
Επιπλέον, ο Γενικός Εισαγγελέας φέρεται ενοχλημένος από τις αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ περί «στημένης υπόθεσης» και «πολιτικής σκευωρίας» σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Δρομολαξιάς, εκφράζοντας την ελπίδα ο κ. Κυπριανού να μην υπονοεί τη Νομική Υπηρεσία.
Επέστρεψε παράλληλα το «μπαλάκι» στην Ερευνητική Επιτροπή σε σχέση με την απόδοση ευθυνών στον Δημήτρη Χριστόφια για την αποχώρηση του την ημέρα της κατάθεσης.
Προς άνοιγμα φακέλου ευθυνών για Μαρί...
Ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε, εξάλλου, ότι σύντομα θα έχει συνάντηση με τους συγγενείς των θυμάτων της έκρηξης στο Μαρί. Βεβαίωσε, ταυτόχρονα, ότι στην περίπτωση, που κριθεί ότι θα πρέπει να ληφθούν ποινικά μέτρα εναντίον προσώπων, τα οποία καλύπτονται από ασυλία, η Νομική Υπηρεσία δε θα διστάσει να εξετάσει θέμα αιτήματος για άρση ασυλίας.
Υπάρχει ήδη νόμος για δημεύσεις...
Σε σχέση με την πρόθεση κατάθεσης νομοσχεδίου για δήμευση περιουσίας προσώπων, εφόσον κριθεί ότι έχουν διαπράξει οικονομικό έγκλημα, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι σχετικός νόμος υπάρχει ήδη και μάλιστα έχουν δημευτεί στο παρελθόν περιουσίες
Aυτούσια η συνέντευξη
Εκτιμάτε ότι στοιχειοθετείται υπόθεση εναντίον του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, σε σχέση με τη συνέχιση παροχής ELA στη Λαϊκή Τράπεζα;
Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να παυθούν όταν, σύμφωνα με την σχετική τροποποίηση του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραπέμψει ζήτημα προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με την τροποποίηση του Συντάγματος που έγινε το 2002 απαιτείται όπως ικανοποιηθούν μια από δύο προϋποθέσεις. Η μια αφορά στην διάπραξη ενός βαρύτατου παραπτώματος, η άλλη είναι εάν εξέλειπαν οι προϋποθέσεις οι οποίες καθιστούσαν τον Διοικητή ικανό και σε θέση να επιτελεί τα καθήκοντα του. Θα εξετάσω με σοβαρότητα όλο το υλικό που θα παρατεθεί προς τη Νομική Υπηρεσία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα το αξιολογήσω ανάλογα και θα κρίνω εν ευθέτω χρόνω.
Υπάρχει σχετική πρόθεση του Προέδρου να προχωρήσει και θα μου παράσχει λεπτομερές υλικό.
Κρίνετε το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία ως «παράνομο»; Ισχύουν οι ισχυρισμοί του ΑΚΕΛ;
Δεν επαφίεται στον Γενικό Εισαγγελέα να γνωματεύσει επί ενός τέτοιου θέματος, τουλάχιστον στο στάδιο τούτο. Είχε γίνει προσπάθεια, έμμεσα, στην διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε από την Ερευνητική Επιτροπή, η οποία απέστειλε προς τον ΓΕ έκθεση γεγονότων σχετικά με τα σύμβαντα κατά την ημερομηνία που παρέστη ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώπιον της επιτροπής για να μαρτυρήσει και καλούσε το ΓΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης ποινικών μέτρων εναντίον του κ. Χριστόφια για την άρνηση του να απαντήσει σε ερωτήσεις της Επιτροπής. Σε εκείνη τη διαδικασία, είχαν απευθυνθεί προς τον τέως Γ.Ε οι δικηγόροι του κ. Χριστόφια οι οποίοι έθεσαν διάφορα θέματα, που κατά τον ισχυρισμό τους συνηγορούσαν υπέρ του ότι η Επιτροπή παράνομα είχε συσταθεί, λόγω του ότι είχε διοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και όχι από τον ΓΕ. Εγώ περιορίστηκα στο να εξετάσω την καταγγελία της Επιτροπής για τη στάση που είχε τηρήσει ο τέως πρόεδρος ενώπιον της και έκρινα πως δεν προσφερόταν η διαδικασία αυτή στο πλαίσιο της οποία να εξεταστεί θέμα παρανομίας της ίδια της Επιτροπής. Πιστεύω ότι το θέμα της παρανομίας ή μη, της Επιτροπής, θα πρέπει να κριθεί από οποιονδήποτε θέλει να βάλει σε δοκιμασία τη νομιμότητα αυτή, ενώπιον δικαστηρίου.
Ωστόσο ο Περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμος είναι ξεκάθαρος. Σύμφωνα με το άρθρο 2-α του Συντάγματος, "το Υπουργικό Συμβούλιο έχει την εξουσία να διορίσει Ερευνητική Επιτροπή, εκτός εάν εμπλέκονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή υπουργός ή αξιωματούχος που διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή το Υπουργικό Συμβούλιο, τότε την εξουσία για το διορισμό φέρει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας". Ως εκ τούτου, εκείνο που πρέπει να εξακριβωθεί είναι αν ο Νίκος Αναστασιάδης θεωρείται εμπλεκόμενος από τη στιγμή που θα παρουσιαστεί για κατάθεση ενώπιον της επιτροπής ή αν απλά θεωρείται μάρτυρας. Εκτιμάτε ότι το "κλειδί" για τη νομιμότητα της Επιτροπής στην εμπλοκή Αναστασιάδη ;
Οποιαδήποτε απάντηση μου δεν θα ήταν τίποτε άλλο παρά ένας έμμεσος τρόπος να απαντήσω ως προς το κατά πόσο, παράνομα ή όχι, έγινε η σύσταση της Επιτροπής αυτής. Ο νόμος είναι εκεί. Είναι ξεκάθαρος ως προς το ποιος διορίζει και πότε, αλλά οι οποιοιδήποτε σχετικοί ισχυρισμοί θα πρέπει να τεθούνε ενώπιον δικαστηρίου το οποίο θα αποφασίσει.
Δεν μου απαντήσατε αν ο κ. Αναστασιάδης είναι το «κλειδί»
Θα προτιμήσω να μην υπεισέλθω.
Η προχθεσινή σας τοποθέτηση στο θέμα Χριστόφια ενώπιον της Ερευνητικής, δημιουργεί στην κοινή γνώμη την εντύπωση ότι προσπαθήσατε να υπεκφύγετε. Είπατε, ρίχνοντας το «μπαλάκι» πίσω στην Επιτροπή, ότι η ίδια η Επιτροπή έπρεπε να αποφασίσει για αν θα επιβληθεί στον Δ. Χριστόφια ποινή για την άρνηση του να καταθέσει και για την αποχώρηση του. Πώς τοποθετείστε επ΄ αυτού;
Έχω την εντύπωση ότι η απόφαση μου ήταν ξεκάθαρη και δεν ξέρω ποιος έριξε το μπαλάκι σε ποιον. Κατά τη δική μου κρίση, σύμφωνα με τον Περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμο, και αυτό το αναγνωρίζει και η ίδια η Επιτροπή, υπήρχε στα χέρια της επιτροπής η εξουσία να μεταχειριστεί κάποιον ο οποίος καλείται ως μάρτυρας και ο οποίος, κατά τη γνώμη της Επιτροπής, αρνείται να απαντήσει στις ερωτήσεις που του υποβάλλονται. Υπάρχει ρητή πρόνοια μέσα στο νόμο, υπάρχει και κύρωση συμφωνά με την οποία για να διασφαλίσει η Επιτροπή ότι ένας μάρτυρας θα ακολουθήσει τη δέουσα διαδικασία και θα απαντά στις ερωτήσεις, να επιβάλλει κυρώσεις υπό μορφή προστίμων. Αυτό δεν το έπραξε η Επιτροπή επικαλούμενη το γεγονός ότι, σύμφωνα με προηγουμένη απόφαση της, δεν θα ασχολείτο με τη διάγνωση οποιωνδήποτε ευθυνών και συνακόλουθα, όπως ανέφερε κατά την κρίση της, δεν μπορούσε να επιβάλει ούτε και καμιά ποινή, όπως είναι η ποινή του προστίμου. Προσωπικά διαφωνώ με αυτή την άποψη και έχοντας κρίνει ότι ήταν η Επιτροπή αρμόδια να μεταχειριστεί τον μάρτυρα και να επιληφθεί του θέματος το οποίο ηγέρθη ενώπιον της, πιστεύω ότι θα ήταν απρόσφορο για τον Γ.Ε να εφαρμόσει τον ποινικό κώδικα με αυστηρότερες ποινές υπό αυτές τις περιστάσεις.
Στοιχειοθετείται υπόθεση εναντίον του Προέδρου Αναστασιάδη για τις αποφάσεις στο Eurogroup;
Η ίδια η Ερευνητική Επιτροπή απέφευγε να αποδώσει ποινικές ευθύνες σε οποιονδήποτε και ούτε και αστικές ευθύνες αλλά περιορίστηκε στην διάγνωση ή ύπαρξη πολιτικών ευθυνών. Το θέμα των οποιωνδήποτε ποινικών ευθυνών, σε σχέση με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία μας, τυγχάνει διερεύνησης από ομάδα ποινικών ερευνητών, η οποία είχε διοριστεί επί του προκατόχου μου και συνεχίζει το έργο της. Θα αξιολογηθεί όλη η μαρτυρία η οποία θα έχει συλλεγεί με τη συμπλήρωση των ανακρίσεων. Το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής θα είναι ένα από τα στοιχεία τα οποία θα ληφθούν υπόψιν.
Ακόμη και αν κριθεί παράνομη η Ερευνητική;
Δεν παύει να αποτελεί εργαλείο, παράνομη ή μη.
Τελικά ποιος ήταν ο ρόλος της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία; Ακόυγονται «φωνές» ότι η Ερευνητική έγραψε μια «καλή έκθεση ιδεών».
Η Ερευνητική Επιτροπή διορίστηκε και άρχισε να επιτελεί το έργο της σύμφωνα με συγκεκριμένους όρους εντολής οι οποίοι ήσαν ευρύς και κάλυπταν όλο το φάσμα των συμβάντων τα οποία οδήγησαν την οικονομία μας στη σημερινή κατάσταση. Στην πορεία είχαν μεσολαβήσει κάποια γεγονότα και η Επιτροπή έκρινε ότι είτε δεν μπορούσε είτε δεν έπρεπε να επιληφθεί κάποιων θεμάτων, όπως για παράδειγμα θέματα τα οποία ήσαν αντικείμενο δικαστικών διαδικασιών που βρίσκονταν σε εξέλιξη. Όπως για παράδειγμα αγωγές από τη διαχειρίστρια της Λαϊκής Τράπεζας εναντίον κάποιων προσώπων σε σχέση με την πτυχή εκείνη που αφορούσε την τράπεζα, κάποιες άλλες πτυχές της οικονομίας όπως η εξαγορά από την Τράπεζα Κύπρου της Γιουνιάστουμ κλπ.
Μπορεί να χαρακτηριστεί ως αδυναμία της Επιτροπής; Στην περίπτωση της Ισλανδίας, η Ερευνητική Επιτροπή καταρτιζόταν μεταξύ άλλων από εμπειρογνώμονες, γνώστες και της οικονομίας.
Δεν είμαι αυτής της άποψης. Παρόμοια φαινόμενα έχουμε συχνά και στα δικαστήρια όπου ένας ή περισσότεροι δικαστές, στο πλαίσιο εκδίκασης μιας πολύ σοβαρής υπόθεσης, καλούνται να αποφασίσουν θέματα τα οποία δεν είναι εντός της εμπειρογνωμοσύνης νομικά καταρτισμένων προσώπων όπως είναι οι δικαστές. Έχουμε πολύ συχνά θέματα χρηματοοικονομικά, θέματα χρηματιστηρίου και πολλές φορές ιατρικά θέματα, όπως σοβαρές αγωγές για αποζημιώσεις λόγω σωματικών βλαβών κλπ. Ο Δικαστής δεν είναι εμπειρογνώμονας. Είναι όμως ο άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση για να ακούσει και να αξιολογήσει και να κρίνει ποιος έχει δίκαιο, ποιος έχει άδικο και ποιος έχει ευθύνες. Σε αυτή του την προσπάθεια, ακούει μαρτυρία από εμπειρογνώμονες και είναι σε θέση να αξιολογήσει και να κρίνει χωρίς να καθίσταται ο ίδιος εμπειρογνώμονας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα τρία μέλη της επιτροπής, παρόλο που ήσαν μόνο νομικά καταρτισμένα, εντούτοις είχαν την συνδρομή εμπειρογνωμόνων οι οποίοι τους συμβούλευαν επί χρηματοοικονομικών και άλλων συναφών θεμάτων. Με αυτή την έννοια δεν νομίζω να ήταν πρόβλημα η σύσταση της επιτροπής.
Παρόλα αυτά θεωρείτε ότι ήταν τεκμηριωμένο το πόρισμα;
Η Επιτροπή είτε απόφυγε είτε παρέλειψε να ασχοληθεί με κάποια θέματα, τα οποία είναι πράγματι σοβαρά. Εκείνα τα θέματα αναγκαστικά πρέπει να τύχουν διερεύνησης με άλλους τρόπους και ασφαλώς ο πιο καλά προσφερόμενος τρόπος είναι η υπό εξέλιξη ποινική έρευνα. Κατά τα άλλα, στο βαθμό που η Επιτροπή προέβηκε στην εξέταση των θεμάτων που έκρινε ότι ήταν επιτρεπτό και θεμιτό για την ίδια να εξετάσει, επιτέλεσε ένα καλό έργο στο οποίο και θα εγκύψουμε με όλη τη σοβαρότητα για να δούμε πώς μπορεί να αξιοποιηθεί.
Διακρίνετε κάποιο σφάλμα επί της διαδικασίας;
Δεν διακρίνω συγκεκριμένο σφάλμα. Η ίδια η επιτροπή είτε απόφυγε είτε έκρινε ότι δεν νομιμοποιείται να εξετάσει κάποια πράγματα. Εξέτασε τα υπόλοιπα με τη δέουσα επιμέλεια. Ότι αξίζει θα χρησιμοποιηθεί.
Με βάση ποιες διαδικασίες θα αποδοθούν τελικά ευθύνες και θα εντοπιστούν οι ένοχοι για την οικονομία;
Όλα επαφίενται στις βρισκόμενες υπό εξέλιξη ποινικές ανακρίσεις.
Άρα υπάρχει ελπίδα….
Βεβαίως υπάρχει ελπίδα. Εκεί είναι που γίνεται η σοβαρή δουλειά η οποία αφορά στη διάγνωση οποιωνδήποτε ποινικών ευθυνών και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ολόκληρη ομάδα ανακριτών ασχολείται νυχθημερόν με τη συλλογή μαρτυριών. Γίνονται συνεχώς διερευνήσεις και συλλογή στοιχείων από το εξωτερικό. Υποβάλλονται συνεχώς αιτήματα για δικαστική συνδρομή σε άλλες χώρες όπως είναι η Ελλάδα, η Ρουμανία. Για παράδειγμα η περίπτωση της εξαγοράς της BANK TRANSYLVANIA από την Τράπεζα Κύπρου, για τις υποθέσεις της Λαϊκής και των εμπλεκόμενων προσώπων στην Ελλάδα. Όλα αυτά γίνονται υπό την καθοδήγηση κλιμακίου της Νομικής Υπηρεσίας και υπό την επίβλεψη του Γενικού Εισαγγελέα. Συνεχίζονται εντατικά ανακρίσεις και θα ζητηθεί και η συνδρομή εμπειρογνωμόνων ώστε να γίνει η καλύτερη δυνατή δουλειά διότι οι υποθέσεις αυτές δεν είναι εύκολες και είναι και πολύπτυχες. Αφορούν θέματα πρωτόγνωρα για την οικονομία μας και σίγουρα χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση και λεπτοί χειρισμοί.
Πού αποταθήκατε;
Μόλις διαφάνηκε η ανάγκη για παροχή αυτής της βοήθειας στους ανακριτές, μπήκαμε στη διαδικασία εξεύρεσης κατάλληλων προσώπων ή οίκων που είναι σε θέση να παράσχουν την απαιτούμενη βοήθεια. Είναι κάτι το οποίο θα στοιχήσει αλλά εάν θέλουμε να έχουμε σωστή δουλειά χωρίς κενά και παραλήψεις, είναι κάτι που θα το απαιτήσουμε και ελπίζω να το πετύχουμε.
Εκτιμάτε ότι θα μπορούσαν να αποδοθούν, τώρα πια, ευθύνες για την οικονομία στον Δημήτρη Χριστόφια;
Οι ποινικές ανακρίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και βρίσκονται σε ένα πολύ ευαίσθητο σημείο κατά το οποίο προσπαθούμε να δούμε με πιο τρόπο θα μπορούσαν οι ανακριτές να τύχουν συνδρομής από εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα ήταν πολύ βοηθητικοί στην καλύτερη διεκπεραίωση του όλου έργου τους. Με τη συμπλήρωση των ανακρίσεων και την εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων, θα εξετάσουμε εάν μπορούν να αποδοθούν οποιεσδήποτε ποινικές ευθύνες εναντίον ποίων. Στην περίπτωση κατά την οποία κριθεί ότι θα πρέπει να ληφθούν ποινικά μέτρα εναντίον προσώπων τα οποία καλύπτονται από ασυλία, θα εξετάσουμε θέμα αιτήματος για άρσης ασυλίας
Εκτιμάτε ότι θα μπορούσαν να αποδοθούν πλέον ευθύνες στον Δημήτρη Χριστόφια για την έκρηξη στο Μαρί;
Έχουμε προγραμματίσει σύντομα συνάντηση με τους δικηγόρους κάποιων εκ των συγγενών θυμάτων της έκρηξης στο Μαρί οι οποίοι, όπως αντιλαμβάνομαι, θα ζητήσουν από τη Νομική Υπηρεσία να επανεξετάσει θέμα ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών κατά του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με εκείνο το συμβάν. Οπότε και θα τεθεί ξανά θέμα ως προς το κατά πόσο μια τέτοια διαδικασία θα ήταν δυνατό να αναληφθεί τώρα ή κατά πόσο κάτι τέτοιο προσφέρεται για να προωθηθεί. Είναι ένα θέμα το οποίο θα εξετάσουμε με προσοχή.
Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός από πλευράς σας;
Όχι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός επί του παρόντος.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι κατέχει στοιχεία που αποδεικνύουν πολιτική σκευωρία στο θέμα της Δρομολαξιάς. Δεν θα έπρεπε να δράσετε αυτεπάγγελτα και να απαιτήσετε να σας παραδώσει τα εν λόγω στοιχεία;
Εκείνο το οποίο ελπίζω είναι ότι σε αυτούς τους ισχυρισμούς για πολιτική σκευωρία ή στημένες καταθέσεις, δεν περιλαμβάνεται και η Νομική Υπηρεσία. Ελπίζω, τουλάχιστον ο δικός μας θεσμός να τυγχάνει κάποιου σεβασμού διότι είναι με πλήρη ανεξαρτησία που πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη να επιτελεί το έργο της. Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι με ανεξαρτησία και αμεροληψία που λειτουργούμε και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε.
Εάν οποιοσδήποτε πολιτικός Αρχηγός ή πρόσωπο κατέχει οποιαδήποτε στοιχεία τα οποία κατά τη γνώμη του συνιστούν είναι ποινικό αδίκημα ή στοιχειοθετούν μια ανεπίτρεπτη διαδικασία ή τρόπο επιτέλεσης καθηκόντων από πλευράς ανακριτικών αρχών, έχει καθήκον να τα θέσει ενώπιον των αρμοδίων αστυνομικών αρχών προς διερεύνηση ή ακόμα και προς τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα.
Εσείς δεν έχετε καθήκον να τα ζητήσετε;
Εγώ δεν νομίζω ότι όποιος προβαίνει σε δηλώσεις να ανατρέχω για να συλλέξω πληροφορίες.
Ναι, δεν είναι όμως ο οποιοσδήποτε. Είναι η παράταξη του που κατηγορείται και είναι ο ηγέτης του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στην Κύπρο.
Άκουσα διάφορα σχόλια και διαλόγους οι οποίοι είχαν γίνει δημόσια σχετικά με τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση αυτή πρόσωπα και πόσοι έχουν συλληφθεί από πλευράς της παράταξης του ΑΚΕΛ κλπ. Αυτή η λογική δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο. Εγώ προσωπικά δεν μετρώ πρόσωπα ή αριθμό προσώπων που ανήκουν στο ένα ή στο άλλο κόμμα. Εγώ ξέρω ότι υπάρχουν ύποπτοι, πιθανώς κατηγορούμενοι, πρόσωπα τα οποία πρέπει να τύχουν διερεύνησης. Δεν γνωρίζω, ούτε θέλω να γνωρίζω εάν ανήκουν στην Α ή στη Β παράταξη. Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι από τη στιγμή που υπάρχει μαρτυρικό υλικό εναντίον κάποιου προσώπου, είτε αυτός είναι απλός πολίτης είτε είναι κομματικό στέλεχος είτε ανήκει στη μια ή την άλλη παράταξη, καμιά διάκριση δεν θα γίνεται και θα ακολουθηθούν οι ίδιες διαδικασίες στην περίπτωση των πάντων.
Σχετικά με το νομοσχέδιο για τη δήμευση περιουσιών…
Έχω δει τη προτεινόμενη νομοθεσία αλλά θα πρέπει να σας πω ότι στην ισχύουσα νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με σχετικά πρόσφατες τροποποιήσεις, έχει δοθεί η δυνατότητα για δημεύσεις και τελευταίως αξιοποιήθηκε σε πολλές περιπτώσεις η νομοθεσία και έχει δημευτεί η περιουσία προσώπων που έχουν εγκληματήσει σε αρκετές περιπτώσεις. Δεν είναι κάτι το άγνωστο στη νομοθεσία. Νομίζω συνειδητοποίησαν και οι ίδιοι οι βουλευτές ότι ήταν αχρείαστο το προτεινόμενο νομοσχέδιο.
Σε σχέση με το Δικαστήριο Επιδιαιτησία. Προϋπόθεση είναι να συμφωνήσουν και τα δύο μέρη, τράπεζα και κάτοχοι αξιογράφων. Επιπλέον, τα δύο μέρη είναι υποχρεωμένα να δεχτούν την όποια απόφαση. Στην περίπτωση που η τράπεζα δεν δεχτεί την παραπομπή της υπόθεση σε δικαστήριο επιδιαιτησίας, ποιο θα είναι από πλευράς σας το επόμενο βήμα;
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχα, είχε υποβληθεί σχετικό νομοσχέδιο από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας και αυτό το νομοσχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της διαμόρφωσης των τελικών του προνοιών και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από πλευράς νομικής υπηρεσίας και υπουργείου δικαιοσύνης έτσι ώστε να μην αφεθούν κενά στη νέα νομοθεσία και οι πρόνοιες της να μην είναι τρωτές από νομικής και συνταγματικής πλευράς. Το θέμα της συναίνεσης και των δυο εμπλεκομένων είναι ένα σοβαρότατο θέμα το οποίο μας απασχολεί, κατά ποσό είναι απολύτως αναγκαία η εξασφάλιση της συναίνεσης ή κατά ποσό θα μπορούσε με κάποιες σχετικές πρόνοιες να καταστεί μη αναγκαία και σε περίπτωση που η συνέναιση είναι αναγκαία να εξευρεθούν τρόποι για την εξασφάλιση των κατόχων.
- Source : http://www.sigmalive.com/
Θα ζητήσει χρηματοδότηση για διορισμό οίκου...
Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, η Νομική Υπηρεσία προτίθεται να ζητήσει χρηματοδότηση για διορισμό οίκου και εμπειρογνωμόνων, προς εξέταση των θεμάτων της οικονομίας. «Είναι κάτι το οποίο θα στοιχήσει, όμως θα το απαιτήσουμε και ελπίζω να το πετύχουμε», είπε. Χαρακτήρισε δε σημαντικό εργαλείο το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, είτε κριθεί παράνομη είτε όχι.
Ενοχλημένος από τις αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ...
Επιπλέον, ο Γενικός Εισαγγελέας φέρεται ενοχλημένος από τις αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ περί «στημένης υπόθεσης» και «πολιτικής σκευωρίας» σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Δρομολαξιάς, εκφράζοντας την ελπίδα ο κ. Κυπριανού να μην υπονοεί τη Νομική Υπηρεσία.
Επέστρεψε παράλληλα το «μπαλάκι» στην Ερευνητική Επιτροπή σε σχέση με την απόδοση ευθυνών στον Δημήτρη Χριστόφια για την αποχώρηση του την ημέρα της κατάθεσης.
Προς άνοιγμα φακέλου ευθυνών για Μαρί...
Ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε, εξάλλου, ότι σύντομα θα έχει συνάντηση με τους συγγενείς των θυμάτων της έκρηξης στο Μαρί. Βεβαίωσε, ταυτόχρονα, ότι στην περίπτωση, που κριθεί ότι θα πρέπει να ληφθούν ποινικά μέτρα εναντίον προσώπων, τα οποία καλύπτονται από ασυλία, η Νομική Υπηρεσία δε θα διστάσει να εξετάσει θέμα αιτήματος για άρση ασυλίας.
Υπάρχει ήδη νόμος για δημεύσεις...
Σε σχέση με την πρόθεση κατάθεσης νομοσχεδίου για δήμευση περιουσίας προσώπων, εφόσον κριθεί ότι έχουν διαπράξει οικονομικό έγκλημα, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι σχετικός νόμος υπάρχει ήδη και μάλιστα έχουν δημευτεί στο παρελθόν περιουσίες
Aυτούσια η συνέντευξη
Εκτιμάτε ότι στοιχειοθετείται υπόθεση εναντίον του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, σε σχέση με τη συνέχιση παροχής ELA στη Λαϊκή Τράπεζα;
Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να παυθούν όταν, σύμφωνα με την σχετική τροποποίηση του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραπέμψει ζήτημα προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με την τροποποίηση του Συντάγματος που έγινε το 2002 απαιτείται όπως ικανοποιηθούν μια από δύο προϋποθέσεις. Η μια αφορά στην διάπραξη ενός βαρύτατου παραπτώματος, η άλλη είναι εάν εξέλειπαν οι προϋποθέσεις οι οποίες καθιστούσαν τον Διοικητή ικανό και σε θέση να επιτελεί τα καθήκοντα του. Θα εξετάσω με σοβαρότητα όλο το υλικό που θα παρατεθεί προς τη Νομική Υπηρεσία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα το αξιολογήσω ανάλογα και θα κρίνω εν ευθέτω χρόνω.
Υπάρχει σχετική πρόθεση του Προέδρου να προχωρήσει και θα μου παράσχει λεπτομερές υλικό.
Κρίνετε το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία ως «παράνομο»; Ισχύουν οι ισχυρισμοί του ΑΚΕΛ;
Δεν επαφίεται στον Γενικό Εισαγγελέα να γνωματεύσει επί ενός τέτοιου θέματος, τουλάχιστον στο στάδιο τούτο. Είχε γίνει προσπάθεια, έμμεσα, στην διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε από την Ερευνητική Επιτροπή, η οποία απέστειλε προς τον ΓΕ έκθεση γεγονότων σχετικά με τα σύμβαντα κατά την ημερομηνία που παρέστη ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώπιον της επιτροπής για να μαρτυρήσει και καλούσε το ΓΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης ποινικών μέτρων εναντίον του κ. Χριστόφια για την άρνηση του να απαντήσει σε ερωτήσεις της Επιτροπής. Σε εκείνη τη διαδικασία, είχαν απευθυνθεί προς τον τέως Γ.Ε οι δικηγόροι του κ. Χριστόφια οι οποίοι έθεσαν διάφορα θέματα, που κατά τον ισχυρισμό τους συνηγορούσαν υπέρ του ότι η Επιτροπή παράνομα είχε συσταθεί, λόγω του ότι είχε διοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και όχι από τον ΓΕ. Εγώ περιορίστηκα στο να εξετάσω την καταγγελία της Επιτροπής για τη στάση που είχε τηρήσει ο τέως πρόεδρος ενώπιον της και έκρινα πως δεν προσφερόταν η διαδικασία αυτή στο πλαίσιο της οποία να εξεταστεί θέμα παρανομίας της ίδια της Επιτροπής. Πιστεύω ότι το θέμα της παρανομίας ή μη, της Επιτροπής, θα πρέπει να κριθεί από οποιονδήποτε θέλει να βάλει σε δοκιμασία τη νομιμότητα αυτή, ενώπιον δικαστηρίου.
Ωστόσο ο Περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμος είναι ξεκάθαρος. Σύμφωνα με το άρθρο 2-α του Συντάγματος, "το Υπουργικό Συμβούλιο έχει την εξουσία να διορίσει Ερευνητική Επιτροπή, εκτός εάν εμπλέκονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή υπουργός ή αξιωματούχος που διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή το Υπουργικό Συμβούλιο, τότε την εξουσία για το διορισμό φέρει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας". Ως εκ τούτου, εκείνο που πρέπει να εξακριβωθεί είναι αν ο Νίκος Αναστασιάδης θεωρείται εμπλεκόμενος από τη στιγμή που θα παρουσιαστεί για κατάθεση ενώπιον της επιτροπής ή αν απλά θεωρείται μάρτυρας. Εκτιμάτε ότι το "κλειδί" για τη νομιμότητα της Επιτροπής στην εμπλοκή Αναστασιάδη ;
Οποιαδήποτε απάντηση μου δεν θα ήταν τίποτε άλλο παρά ένας έμμεσος τρόπος να απαντήσω ως προς το κατά πόσο, παράνομα ή όχι, έγινε η σύσταση της Επιτροπής αυτής. Ο νόμος είναι εκεί. Είναι ξεκάθαρος ως προς το ποιος διορίζει και πότε, αλλά οι οποιοιδήποτε σχετικοί ισχυρισμοί θα πρέπει να τεθούνε ενώπιον δικαστηρίου το οποίο θα αποφασίσει.
Δεν μου απαντήσατε αν ο κ. Αναστασιάδης είναι το «κλειδί»
Θα προτιμήσω να μην υπεισέλθω.
Η προχθεσινή σας τοποθέτηση στο θέμα Χριστόφια ενώπιον της Ερευνητικής, δημιουργεί στην κοινή γνώμη την εντύπωση ότι προσπαθήσατε να υπεκφύγετε. Είπατε, ρίχνοντας το «μπαλάκι» πίσω στην Επιτροπή, ότι η ίδια η Επιτροπή έπρεπε να αποφασίσει για αν θα επιβληθεί στον Δ. Χριστόφια ποινή για την άρνηση του να καταθέσει και για την αποχώρηση του. Πώς τοποθετείστε επ΄ αυτού;
Έχω την εντύπωση ότι η απόφαση μου ήταν ξεκάθαρη και δεν ξέρω ποιος έριξε το μπαλάκι σε ποιον. Κατά τη δική μου κρίση, σύμφωνα με τον Περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμο, και αυτό το αναγνωρίζει και η ίδια η Επιτροπή, υπήρχε στα χέρια της επιτροπής η εξουσία να μεταχειριστεί κάποιον ο οποίος καλείται ως μάρτυρας και ο οποίος, κατά τη γνώμη της Επιτροπής, αρνείται να απαντήσει στις ερωτήσεις που του υποβάλλονται. Υπάρχει ρητή πρόνοια μέσα στο νόμο, υπάρχει και κύρωση συμφωνά με την οποία για να διασφαλίσει η Επιτροπή ότι ένας μάρτυρας θα ακολουθήσει τη δέουσα διαδικασία και θα απαντά στις ερωτήσεις, να επιβάλλει κυρώσεις υπό μορφή προστίμων. Αυτό δεν το έπραξε η Επιτροπή επικαλούμενη το γεγονός ότι, σύμφωνα με προηγουμένη απόφαση της, δεν θα ασχολείτο με τη διάγνωση οποιωνδήποτε ευθυνών και συνακόλουθα, όπως ανέφερε κατά την κρίση της, δεν μπορούσε να επιβάλει ούτε και καμιά ποινή, όπως είναι η ποινή του προστίμου. Προσωπικά διαφωνώ με αυτή την άποψη και έχοντας κρίνει ότι ήταν η Επιτροπή αρμόδια να μεταχειριστεί τον μάρτυρα και να επιληφθεί του θέματος το οποίο ηγέρθη ενώπιον της, πιστεύω ότι θα ήταν απρόσφορο για τον Γ.Ε να εφαρμόσει τον ποινικό κώδικα με αυστηρότερες ποινές υπό αυτές τις περιστάσεις.
Στοιχειοθετείται υπόθεση εναντίον του Προέδρου Αναστασιάδη για τις αποφάσεις στο Eurogroup;
Η ίδια η Ερευνητική Επιτροπή απέφευγε να αποδώσει ποινικές ευθύνες σε οποιονδήποτε και ούτε και αστικές ευθύνες αλλά περιορίστηκε στην διάγνωση ή ύπαρξη πολιτικών ευθυνών. Το θέμα των οποιωνδήποτε ποινικών ευθυνών, σε σχέση με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία μας, τυγχάνει διερεύνησης από ομάδα ποινικών ερευνητών, η οποία είχε διοριστεί επί του προκατόχου μου και συνεχίζει το έργο της. Θα αξιολογηθεί όλη η μαρτυρία η οποία θα έχει συλλεγεί με τη συμπλήρωση των ανακρίσεων. Το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής θα είναι ένα από τα στοιχεία τα οποία θα ληφθούν υπόψιν.
Ακόμη και αν κριθεί παράνομη η Ερευνητική;
Δεν παύει να αποτελεί εργαλείο, παράνομη ή μη.
Τελικά ποιος ήταν ο ρόλος της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία; Ακόυγονται «φωνές» ότι η Ερευνητική έγραψε μια «καλή έκθεση ιδεών».
Η Ερευνητική Επιτροπή διορίστηκε και άρχισε να επιτελεί το έργο της σύμφωνα με συγκεκριμένους όρους εντολής οι οποίοι ήσαν ευρύς και κάλυπταν όλο το φάσμα των συμβάντων τα οποία οδήγησαν την οικονομία μας στη σημερινή κατάσταση. Στην πορεία είχαν μεσολαβήσει κάποια γεγονότα και η Επιτροπή έκρινε ότι είτε δεν μπορούσε είτε δεν έπρεπε να επιληφθεί κάποιων θεμάτων, όπως για παράδειγμα θέματα τα οποία ήσαν αντικείμενο δικαστικών διαδικασιών που βρίσκονταν σε εξέλιξη. Όπως για παράδειγμα αγωγές από τη διαχειρίστρια της Λαϊκής Τράπεζας εναντίον κάποιων προσώπων σε σχέση με την πτυχή εκείνη που αφορούσε την τράπεζα, κάποιες άλλες πτυχές της οικονομίας όπως η εξαγορά από την Τράπεζα Κύπρου της Γιουνιάστουμ κλπ.
Μπορεί να χαρακτηριστεί ως αδυναμία της Επιτροπής; Στην περίπτωση της Ισλανδίας, η Ερευνητική Επιτροπή καταρτιζόταν μεταξύ άλλων από εμπειρογνώμονες, γνώστες και της οικονομίας.
Δεν είμαι αυτής της άποψης. Παρόμοια φαινόμενα έχουμε συχνά και στα δικαστήρια όπου ένας ή περισσότεροι δικαστές, στο πλαίσιο εκδίκασης μιας πολύ σοβαρής υπόθεσης, καλούνται να αποφασίσουν θέματα τα οποία δεν είναι εντός της εμπειρογνωμοσύνης νομικά καταρτισμένων προσώπων όπως είναι οι δικαστές. Έχουμε πολύ συχνά θέματα χρηματοοικονομικά, θέματα χρηματιστηρίου και πολλές φορές ιατρικά θέματα, όπως σοβαρές αγωγές για αποζημιώσεις λόγω σωματικών βλαβών κλπ. Ο Δικαστής δεν είναι εμπειρογνώμονας. Είναι όμως ο άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση για να ακούσει και να αξιολογήσει και να κρίνει ποιος έχει δίκαιο, ποιος έχει άδικο και ποιος έχει ευθύνες. Σε αυτή του την προσπάθεια, ακούει μαρτυρία από εμπειρογνώμονες και είναι σε θέση να αξιολογήσει και να κρίνει χωρίς να καθίσταται ο ίδιος εμπειρογνώμονας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα τρία μέλη της επιτροπής, παρόλο που ήσαν μόνο νομικά καταρτισμένα, εντούτοις είχαν την συνδρομή εμπειρογνωμόνων οι οποίοι τους συμβούλευαν επί χρηματοοικονομικών και άλλων συναφών θεμάτων. Με αυτή την έννοια δεν νομίζω να ήταν πρόβλημα η σύσταση της επιτροπής.
Παρόλα αυτά θεωρείτε ότι ήταν τεκμηριωμένο το πόρισμα;
Η Επιτροπή είτε απόφυγε είτε παρέλειψε να ασχοληθεί με κάποια θέματα, τα οποία είναι πράγματι σοβαρά. Εκείνα τα θέματα αναγκαστικά πρέπει να τύχουν διερεύνησης με άλλους τρόπους και ασφαλώς ο πιο καλά προσφερόμενος τρόπος είναι η υπό εξέλιξη ποινική έρευνα. Κατά τα άλλα, στο βαθμό που η Επιτροπή προέβηκε στην εξέταση των θεμάτων που έκρινε ότι ήταν επιτρεπτό και θεμιτό για την ίδια να εξετάσει, επιτέλεσε ένα καλό έργο στο οποίο και θα εγκύψουμε με όλη τη σοβαρότητα για να δούμε πώς μπορεί να αξιοποιηθεί.
Διακρίνετε κάποιο σφάλμα επί της διαδικασίας;
Δεν διακρίνω συγκεκριμένο σφάλμα. Η ίδια η επιτροπή είτε απόφυγε είτε έκρινε ότι δεν νομιμοποιείται να εξετάσει κάποια πράγματα. Εξέτασε τα υπόλοιπα με τη δέουσα επιμέλεια. Ότι αξίζει θα χρησιμοποιηθεί.
Με βάση ποιες διαδικασίες θα αποδοθούν τελικά ευθύνες και θα εντοπιστούν οι ένοχοι για την οικονομία;
Όλα επαφίενται στις βρισκόμενες υπό εξέλιξη ποινικές ανακρίσεις.
Άρα υπάρχει ελπίδα….
Βεβαίως υπάρχει ελπίδα. Εκεί είναι που γίνεται η σοβαρή δουλειά η οποία αφορά στη διάγνωση οποιωνδήποτε ποινικών ευθυνών και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ολόκληρη ομάδα ανακριτών ασχολείται νυχθημερόν με τη συλλογή μαρτυριών. Γίνονται συνεχώς διερευνήσεις και συλλογή στοιχείων από το εξωτερικό. Υποβάλλονται συνεχώς αιτήματα για δικαστική συνδρομή σε άλλες χώρες όπως είναι η Ελλάδα, η Ρουμανία. Για παράδειγμα η περίπτωση της εξαγοράς της BANK TRANSYLVANIA από την Τράπεζα Κύπρου, για τις υποθέσεις της Λαϊκής και των εμπλεκόμενων προσώπων στην Ελλάδα. Όλα αυτά γίνονται υπό την καθοδήγηση κλιμακίου της Νομικής Υπηρεσίας και υπό την επίβλεψη του Γενικού Εισαγγελέα. Συνεχίζονται εντατικά ανακρίσεις και θα ζητηθεί και η συνδρομή εμπειρογνωμόνων ώστε να γίνει η καλύτερη δυνατή δουλειά διότι οι υποθέσεις αυτές δεν είναι εύκολες και είναι και πολύπτυχες. Αφορούν θέματα πρωτόγνωρα για την οικονομία μας και σίγουρα χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση και λεπτοί χειρισμοί.
Πού αποταθήκατε;
Μόλις διαφάνηκε η ανάγκη για παροχή αυτής της βοήθειας στους ανακριτές, μπήκαμε στη διαδικασία εξεύρεσης κατάλληλων προσώπων ή οίκων που είναι σε θέση να παράσχουν την απαιτούμενη βοήθεια. Είναι κάτι το οποίο θα στοιχήσει αλλά εάν θέλουμε να έχουμε σωστή δουλειά χωρίς κενά και παραλήψεις, είναι κάτι που θα το απαιτήσουμε και ελπίζω να το πετύχουμε.
Εκτιμάτε ότι θα μπορούσαν να αποδοθούν, τώρα πια, ευθύνες για την οικονομία στον Δημήτρη Χριστόφια;
Οι ποινικές ανακρίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και βρίσκονται σε ένα πολύ ευαίσθητο σημείο κατά το οποίο προσπαθούμε να δούμε με πιο τρόπο θα μπορούσαν οι ανακριτές να τύχουν συνδρομής από εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα ήταν πολύ βοηθητικοί στην καλύτερη διεκπεραίωση του όλου έργου τους. Με τη συμπλήρωση των ανακρίσεων και την εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων, θα εξετάσουμε εάν μπορούν να αποδοθούν οποιεσδήποτε ποινικές ευθύνες εναντίον ποίων. Στην περίπτωση κατά την οποία κριθεί ότι θα πρέπει να ληφθούν ποινικά μέτρα εναντίον προσώπων τα οποία καλύπτονται από ασυλία, θα εξετάσουμε θέμα αιτήματος για άρσης ασυλίας
Εκτιμάτε ότι θα μπορούσαν να αποδοθούν πλέον ευθύνες στον Δημήτρη Χριστόφια για την έκρηξη στο Μαρί;
Έχουμε προγραμματίσει σύντομα συνάντηση με τους δικηγόρους κάποιων εκ των συγγενών θυμάτων της έκρηξης στο Μαρί οι οποίοι, όπως αντιλαμβάνομαι, θα ζητήσουν από τη Νομική Υπηρεσία να επανεξετάσει θέμα ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών κατά του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με εκείνο το συμβάν. Οπότε και θα τεθεί ξανά θέμα ως προς το κατά πόσο μια τέτοια διαδικασία θα ήταν δυνατό να αναληφθεί τώρα ή κατά πόσο κάτι τέτοιο προσφέρεται για να προωθηθεί. Είναι ένα θέμα το οποίο θα εξετάσουμε με προσοχή.
Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός από πλευράς σας;
Όχι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός επί του παρόντος.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι κατέχει στοιχεία που αποδεικνύουν πολιτική σκευωρία στο θέμα της Δρομολαξιάς. Δεν θα έπρεπε να δράσετε αυτεπάγγελτα και να απαιτήσετε να σας παραδώσει τα εν λόγω στοιχεία;
Εκείνο το οποίο ελπίζω είναι ότι σε αυτούς τους ισχυρισμούς για πολιτική σκευωρία ή στημένες καταθέσεις, δεν περιλαμβάνεται και η Νομική Υπηρεσία. Ελπίζω, τουλάχιστον ο δικός μας θεσμός να τυγχάνει κάποιου σεβασμού διότι είναι με πλήρη ανεξαρτησία που πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη να επιτελεί το έργο της. Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι με ανεξαρτησία και αμεροληψία που λειτουργούμε και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε.
Εάν οποιοσδήποτε πολιτικός Αρχηγός ή πρόσωπο κατέχει οποιαδήποτε στοιχεία τα οποία κατά τη γνώμη του συνιστούν είναι ποινικό αδίκημα ή στοιχειοθετούν μια ανεπίτρεπτη διαδικασία ή τρόπο επιτέλεσης καθηκόντων από πλευράς ανακριτικών αρχών, έχει καθήκον να τα θέσει ενώπιον των αρμοδίων αστυνομικών αρχών προς διερεύνηση ή ακόμα και προς τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα.
Εσείς δεν έχετε καθήκον να τα ζητήσετε;
Εγώ δεν νομίζω ότι όποιος προβαίνει σε δηλώσεις να ανατρέχω για να συλλέξω πληροφορίες.
Ναι, δεν είναι όμως ο οποιοσδήποτε. Είναι η παράταξη του που κατηγορείται και είναι ο ηγέτης του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στην Κύπρο.
Άκουσα διάφορα σχόλια και διαλόγους οι οποίοι είχαν γίνει δημόσια σχετικά με τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση αυτή πρόσωπα και πόσοι έχουν συλληφθεί από πλευράς της παράταξης του ΑΚΕΛ κλπ. Αυτή η λογική δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο. Εγώ προσωπικά δεν μετρώ πρόσωπα ή αριθμό προσώπων που ανήκουν στο ένα ή στο άλλο κόμμα. Εγώ ξέρω ότι υπάρχουν ύποπτοι, πιθανώς κατηγορούμενοι, πρόσωπα τα οποία πρέπει να τύχουν διερεύνησης. Δεν γνωρίζω, ούτε θέλω να γνωρίζω εάν ανήκουν στην Α ή στη Β παράταξη. Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι από τη στιγμή που υπάρχει μαρτυρικό υλικό εναντίον κάποιου προσώπου, είτε αυτός είναι απλός πολίτης είτε είναι κομματικό στέλεχος είτε ανήκει στη μια ή την άλλη παράταξη, καμιά διάκριση δεν θα γίνεται και θα ακολουθηθούν οι ίδιες διαδικασίες στην περίπτωση των πάντων.
Σχετικά με το νομοσχέδιο για τη δήμευση περιουσιών…
Έχω δει τη προτεινόμενη νομοθεσία αλλά θα πρέπει να σας πω ότι στην ισχύουσα νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με σχετικά πρόσφατες τροποποιήσεις, έχει δοθεί η δυνατότητα για δημεύσεις και τελευταίως αξιοποιήθηκε σε πολλές περιπτώσεις η νομοθεσία και έχει δημευτεί η περιουσία προσώπων που έχουν εγκληματήσει σε αρκετές περιπτώσεις. Δεν είναι κάτι το άγνωστο στη νομοθεσία. Νομίζω συνειδητοποίησαν και οι ίδιοι οι βουλευτές ότι ήταν αχρείαστο το προτεινόμενο νομοσχέδιο.
Σε σχέση με το Δικαστήριο Επιδιαιτησία. Προϋπόθεση είναι να συμφωνήσουν και τα δύο μέρη, τράπεζα και κάτοχοι αξιογράφων. Επιπλέον, τα δύο μέρη είναι υποχρεωμένα να δεχτούν την όποια απόφαση. Στην περίπτωση που η τράπεζα δεν δεχτεί την παραπομπή της υπόθεση σε δικαστήριο επιδιαιτησίας, ποιο θα είναι από πλευράς σας το επόμενο βήμα;
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχα, είχε υποβληθεί σχετικό νομοσχέδιο από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας και αυτό το νομοσχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της διαμόρφωσης των τελικών του προνοιών και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από πλευράς νομικής υπηρεσίας και υπουργείου δικαιοσύνης έτσι ώστε να μην αφεθούν κενά στη νέα νομοθεσία και οι πρόνοιες της να μην είναι τρωτές από νομικής και συνταγματικής πλευράς. Το θέμα της συναίνεσης και των δυο εμπλεκομένων είναι ένα σοβαρότατο θέμα το οποίο μας απασχολεί, κατά ποσό είναι απολύτως αναγκαία η εξασφάλιση της συναίνεσης ή κατά ποσό θα μπορούσε με κάποιες σχετικές πρόνοιες να καταστεί μη αναγκαία και σε περίπτωση που η συνέναιση είναι αναγκαία να εξευρεθούν τρόποι για την εξασφάλιση των κατόχων.
- Source : http://www.sigmalive.com/
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου