Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Κυνηγούν μεγαλοοφειλέτες στην Τράπεζα Κύπρου

Προτεραιότητα η ρύθμιση προβληματικών δανείων

Λευκωσία: Στενός κορσές για τους μεγαλο-οφειλέτες και ειδικά για τα προβληματικά δάνεια έχει γίνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου που πιέζει τις τραπεζικές μονάδες να ανακτηθεί μέρος των προβληματικών δανείων.
Ήδη οι πελάτες βρίσκονται ενώπιον νέων δεδομένων. Υπάρχουν οι περιπτώσεις επιχειρηματιών, που οι λογαριασμοί τους εμφανίζουν καθυστερήσεις, οι οποίοι φέρνουν καταθέσεις που έχουν στο εξωτερικό ή και στο εσωτερικό για να πληρώσουν μέρος της οφειλής που μπορεί να είναι και οι τόκοι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το στοίχημα είναι τα μεγάλα δάνεια. Οι λύσεις που προτείνονται στις αναδιαρθρώσεις είναι ανάλογα με τον πελάτη και σε ορισμένες περιπτώσεις δραστικές. Στις περιπτώσεις δανείων λιανικής τραπεζικής και των μικρών επιχειρήσεων ο δρόμος που ακολουθείται είναι των τυποποιημένων λύσεων χωρίς να υπάρχουν ιδιαιτερότητες. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο και ειδικά η ομάδα των Ρώσων συμβούλων φαίνεται ότι πιέζει για τα προβληματικά δάνεια των μεγάλων πελατών και ειδικά του κατασκευαστικού και ξενοδοχειακού τομέα να υπάρξει άμεση διαχείριση ακόμα και δραστικές λύσεις. 

Υπάρχουν οι περιπτώσεις για τα πολύ προβληματικά χαρτοφυλάκια που οι λύσεις που έχουν ενώπιόν τους οι πελάτες είναι πιο σκληρές. Πέρα από τις αυξήσεις στο επιτόκιο, η αναδιάρθρωση των δανείων συνοδεύεται από έξτρα εμπράγματες προσωπικές εξασφαλίσεις που παίρνει από τον πελάτη η Τράπεζα και επί της ουσίας δεσμεύει πληθώρα περιουσιακών στοιχείων. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η Τράπεζα παίρνει μεταξύ άλλων και ως εξασφάλιση μετοχές της εταιρείας από τον κύριο ή τους κύριους μετόχους και μπαίνουν πιο αυστηροί όροι για τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης.

 Η ρύθμιση των προβληματικών δανείων έχει γίνει από τις βασικές τραπεζικές εργασίες. Το μήνυμα που δίνει το Διοικητικό Συμβούλιο προς τις διευθυντικές ομάδες της Τράπεζας Κύπρου είναι ότι η ενδυνάμωση του συγκροτήματος είναι μια από τις βασικές στρατηγικές, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνονται τα δάνεια. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανησυχίες του Δ.Σ είναι να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στον χειρισμό των προβληματικών δανείων και να εξετάζονται όλες οι λύσεις για την ανάκτηση των χρημάτων. 

Το πλάνο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου που ετοιμάζει ο οίκος McKinsey δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες ως προς το κομμάτι των «κακών δανείων». Δηλαδή αν θα γίνει εμπορική ή κτηματική τράπεζα όπου θα μεταφερθεί πληθώρα μεγάλων ακινήτων που έχει εξασφάλιση η Τράπεζα Κύπρου. Αυτό που είναι δεδομένο, είναι ότι η πολιτική διαχείριση του προβληματικού χαρτοφυλακίου γίνεται από ανεξάρτητη υπηρεσία που δεν έχει σχέση με την ομάδα που έδωσε και ενέκρινε τις χορηγήσεις.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2012 στην Κύπρο, σημειώθηκε σημαντική αύξηση στις προβλέψεις για απομείωση δανείων, καθώς έφτασαν τα €1,19 δισ. περίπου έναντι €132 εκατ. το 2011 με αποτέλεσμα την καταγραφή ζημιών €832 εκατ. έναντι κερδών €320 εκατ. το 2011. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (δάνεια των πελατών με καθυστερήσεις πέραν των τριών μηνών τα οποία δεν είναι πλήρως εξασφαλισμένα) αυξήθηκαν κατά €1.842 εκατ. το τέταρτο τρίμηνο 2012 και ανήλθαν σε €6.660 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2012. 

Γράφει: Θεανώ Θειοπούλου

Πηγή: www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου