Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Τα γεγονότα μέχρι τώρα σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος  Αναστασιάδης δήλωσε χθες βράδυ ότι «σε εθνικό επίπεδο η Κυβέρνηση βρίσκεται στο στάδιο του επανακαθορισμού της συνολικής της στρατηγικής και των πολιτικών της στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας».
Σε ομιλία του στην τελετή Βράβευσης Ερευνητών με Έργα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC Grantees), ο Πρόεδρος είπε ότι «μέσα από την ετοιμασία της Εθνικής Στρατηγικής για την Έξυπνη Εξειδίκευση (που είναι και προαπαιτούμενο για την απορρόφηση οικονομικών πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020), έχουμε ισχυρή πρόθεση να επανασχεδιάσουμε τη γενικότερη μας στρατηγική για τον τομέα της επιστημονικής έρευνας».



2.  Χρειάζεται να διαμορφώσουμε μια πιο ενεργή και ειδικά σχεδιασμένη πολιτική της ΕΕ προς τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, με περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας, χρήση της βοήθειας προς αυτές αποτελεσματικά και, με έναν στοχευμένο τρόπο, προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου, αλλά και αναζήτηση μιας πιο αυστηρής εκπλήρωσης συγκεκριμένων όρων και προϋποθέσεων από τις χώρες αυτές, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, προτείνοντας μια σειρά μέτρων προς το σκοπό αυτό.



3. Επιστολή στην Τράπεζα Κύπρου απέστειλε την Παρασκευή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ), σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ζητώντας να ενημερωθεί μεταξύ άλλων για την αναμενόμενη ημερομηνία δημοσιοποίησης των οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας για το πρώτο εξάμηνο του 2013, ενόψει της λήξης στις 30 Οκτωβρίου, της δεύτερης αναστολής διαπραγμάτευσης των τίτλων της τράπεζας στο ΧΑΚ, απόφαση που έλαβε η ΕΚ στις 22 του περασμένου Ιουλίου. Τα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2013 θα έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του περασμένου Αυγούστου.



4.  Πραγματοποιείται στις 24 Οκτωβρίου 2013 στο Ισραήλ, τετραμερής συνάντηση των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας για συζήτηση του θέματος του Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου εντός του Ευρωπαϊκού Ρυθμιστικού Πλαισίου. Ανακοίνωση από την ΡΑΕΚ αναφέρει ότι «η τετραμερής συνάντηση αναμένεται να συμβάλει στον προγραμματισμό, για έγκαιρη λήψη καθοριστικών ρυθμιστικών αποφάσεων, που θα στοχεύουν στη διευκόλυνση της δημιουργίας ενεργειακών υποδομών για ανάπτυξη των διαδρόμων μεταφοράς ενέργειας στην ενιαία και ανταγωνιστική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».



5. Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Άμυνας, ανέφερε χθες κατά τον απολογισμό του έργου του Υπουργείου του στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης, ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου. Ολοκληρώνεται σύντομα και παρουσιάζεται μέχρι το τέλος του έτους ενώπιον του Προέδρου και του Υπουργικού Συμβουλίου, μελέτη για τη μετεξέλιξη της Εθνικής Φρουράς, που περιλαμβάνει ριζική μείωση στρατιωτικών μονάδων και της εφεδρείας, αλλά και μείωση της στρατιωτικής θητείας.



6. Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση της ΠΑΣΥΔΥ με την οποία ζητούσε την έκδοση εντάλματος με το οποίο να ακυρώνεται ο διορισμός της Εμανουέλλας Μουσιούττα Λαμπριανίδη στη θέση της Επιτρόπου Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της ΠΑΣΥΔΥ Λουκή Λουκαϊδη, το δικαστήριο έκρινε ότι η θέση είναι συμβουλευτική και όχι πολιτική και για αυτό απέρριψε την αίτηση. Μετά την εξέλιξη αυτή, οι δικηγόροι της ΠΑΣΥΔΥ θα προχωρήσουν στην καταχώρηση έφεσης εναντίον της απόφασης του Ανωτάτου.



7. Η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας στην Κύπρο τα τελευταία έξι χρόνια, έπληξε κυρίως τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα όπως οι νέοι, οι εργάτες, οι πωλητές και οι τεχνίτες, με αποτέλεσμα να ανοίγει η κοινωνική ψαλίδα στο νησί, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου. Επίσης, το β’ τρίμηνο του 2013 το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των Κυπρίων ήταν για πρώτη φορά μεγαλύτερο από αυτό των αλλοδαπών. Το ανησυχητικό προφίλ της ανεργίας στην Κύπρο παρουσιάστηκε στο 2ο Ετήσιο Συνέδριο του Εθνικού Δικτύου Ενάντια στην Φτώχεια (ΕΔΕΦ).



8. Η απόφαση της Κυβέρνησης να δώσει τη μάχη προκειμένου να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι για πρώτη φορά εφαρμόζεται ένα σοβαρό και ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ), επιβεβαιώθηκε κατά τη προχθεσινή υπουργική σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος. Ο κ. Μητσόπουλος συμμετείχε στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν εντολής του Προέδρου της Δημοκρατίας, μαζί με τους Υπουργούς Οικονομικών, Εμπορίου και Εργασίας και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου των ΚΑ.



9. Τριάντα δύο νέα κρούσματα του ιού HIV/AIDS καταγράφηκαν από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι σήμερα στην Κύπρο, αριθμός που σύμφωνα με ειδικούς είναι πολύ μεγάλος, σε σχέση με την αναλογία του πληθυσμού της χώρας, ενώ από το 1986 μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί με τον ιό HIV/AIDS 825 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 423 είναι Κύπριοι και οι 370 ξένοι. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για αύξηση των νέων περιστατικών, με το πιο πρόσφατο να καταγράφεται μόλις προχθές.



10. Τρεις αγώνες θα διεξαχθούν σήμερα και τέσσερις αύριο, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής του παγκυπρίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου α` κατηγορίας.   Σύμφωνα με την ΚΟΠ, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τους αγώνες:   Σάββατο, 19 Οκτωβρίου:   18:00 Αλκή - Δόξα   19:00 Απόλλων - ΑΕΚ Κουκλιών   19:00 Ερμής - ΑΠΟΕΛ και Κυριακή, 20 Οκτωβρίου: 17:00 Άρης - ΕΝΠ   18:00 Ανόρθωση - Εθνικός Άχνας   19:00 Νέα Σαλαμίνα - ΑΕΛ    19:00 Ομόνοια - ΑΕΚ Λάρνακας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου