Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

H παράσταση άρχισε

Λαμπρή τελετή, μαγική βραδιά. Η Λεμεσός υποδέχθηκε την Κυριακή(14/7) το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας Νέων. Εκατοντάδες κόσμος μαζεύτηκε στο μόλο Λεμεσού για να παρακολουθήσει την τελετή έναρξης των αγώνων.

Οι αποστολές των 61 χωρών που συμμετέχουν, με τους σημαιοφόρους επί κεφαλής, παρέλασαν ξεκινώντας από το παλιό κάστρο της πόλης κατευθυνόμενες προς το μόλο Λεμεσού (έναντι της εκκλησίας Αγίας Νάπας)

όπου και κατέληξαν. Σημαιοφόρος της Κυπριακής αποστολής ήταν ο Ονησίφορος Νεοφύτου. Τη σημαία της ISAF κράτησε ο νεαρότερος ιστιοπλόος της φιλοξενούσας χώρας (όπως ορίζεται από τον κανονισμό) Ορέστης Γερμανός και την παρέδωσε στους ναύτες που την ανήρτησαν στον ιστό. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής οι αντιπροσωπείες των χωρών συνοδεύονταν από την ομάδα κρουστών «Πατουκίνιο».

Κατά την τελετή, αντιπρόσωποι των αποστολών μετέφεραν με ειδική κανάτα νερό από τη χώρα τους στον κεντρικό αμφορέα, που στη συνέχεια χύθηκε στη θάλασσα . Τον κυπριακό αμφορέα μετέφερε η Ιωάννα Αβρααμίδου.

Απηύθυναν χαιρετισμούς οι κκ Γιάννος Φωτίου (Πρόεδρος Κυπριακής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας), Πάμπος Στυλιανού (πρόεδρος ΚΟΑ), Κάρλο Κρότσε (πρόεδρος Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας) και ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χριστου.

Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της ΚΙΟ Γιάννος Φωτίου καλωσόρισε τους φιλοξενούμενους, εξήρε το έργο της οργανωτικής επιτροπής και των 250 εθελοντών, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Λεμεσού Ανδρέα Χρήστου που έθεσε το γεγονός υπό την αιγίδα του, χορηγούς, υποστηρικτές και κατασκευαστές και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στους αθλητές. Ειδική μνεία έγινε για την παρουσία της Μπελίντα Στόουελ, Ολυμπιονίκη στο Σύδνεϋ το 2000.

O πρόεδρος του ΚΟΑ Πάμπος Στυλιανού ανέφερε ότι: «Είναι τιμή για την Κύπρο που διοργανώνει αυτούς τους αγώνες, τους οποίους της ανέθεσε η ISAF. Ο ΚΟΑ νιώθει περήφανος που στηρίζει οικονομικά αυτούς τους αγώνες». Πρόσθεσε ότι «Ο αθλητισμός είναι όαση χαράς σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς». Συνεχάρη την ΚΙΟ για την επιτυχή διοργάνωση της εκδήλωσης και τους εθελοντές για την προσφορά τους.

Από μεριάς του ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρήστου, ανέφερε πως «Η Λεμεσός έχει ιστορία 4000 χρόνων. Έχει αθλητική, ναυτιλιακή και εμπορική παράδοση». Θύμισε ότι είναι η πόλη που γεννήθηκε ο Παύλος Κοντίδης. Συνεχάρη την ΚΙΟ για τη διοργάνωση, τους εθελοντές για την προσφορά τους και καλωσόρισε τους φιλοξενούμενους.

Με ένα «Καλησπέρα» στα ελληνικά άρχισε την ομιλία του ο πρόεδρος της ISAF Κάρλο Κρότσε και θύμισε πως είναι η 43η διοργάνωση ενώ από αυτήν άρχισαν την καριέρα τους αθλητές που καταξιώθηκαν στο χώρο. Καλωσόρισε τη Μοζαμβίκη η οποία συμμετέχει για πρώτη φορά και είπε ότι «Αυτοί οι αγώνες είναι η στιγμή να δημιουργηθούν φιλίες ανεξαρτήτως ποιος θα κερδίσει». Είπε ότι στην Κύπρο έρχεται για πρώτη φορά, τη θεωρεί φανταστικό νησί και νιώθει περήφανος που είναι εδώ. Εξέφρασε τις προσωπικές του ευχαριστίες στον Γιώργο Ανδρεάδη (μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ISAF) και στον Τοτό Θεοδοσίου (μέλος του συμβουλίου του ISAF και επίτιμο πρόεδρο της ΚΙΟ). Με το τέλος της ομιλίας του κήρυξε την έναρξη των αγώνων και ταυτόχρονα η σημαία της ISAF αναρτήθηκε στον ιστό. Μετά το νερό από το πιθάρι χύθηκε στη θάλασσα.

Το τελετουργικό πρόγραμμα περιλάμβανε:
*Χορευτικό- μουσική Βαγγέλης Παπαθανασίου
Χόρεψαν Λουΐζα Αβραάμ, Ελίζα Γενεθλίου, Ελένη O’Keefe, Αντρη Λιασή Petre
*Τρία τραγούδια από την Αλίκη Χρυσοχού
*Αστεράκι: χορευτικό, μουσική Μίκης Θεοδωράκης Χόρεψε η Ελένη O’Keefe
*«Ας κρατήσουν οι χοροί» τραγούδι χορός μουσική Δ. Σαββόπουλος
*«Ζορπάς» χορευτικό μουσική Μίκης Θεοδωράκης

Πηγή: http://www.24sports.com.cy/

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου