Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Καρογιάν: Υπάρχει ανάγκη για εθνική συμφωνία

Την ανάγκη ύπαρξης μιας εθνικής συμφωνίας επισήμανε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, λέγοντας ότι ούτε οι ώμοι του ενός ούτε οι ώμοι των ολίγων είναι τόσο δυνατοί για να σηκώσουν το τεράστιο βάρος της ευθύνης της διαχείρισης των μεγάλων και κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος.

Σε ομιλία του κατά την ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις μαύρες επετείους του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Καρογιάν είπε ότι η πολιτική ηγεσία και οι πολιτικές δυνάμεις καλούνται να αποδείξουν ότι μπορούν να ηγηθούν.

«Αν σήμερα αποδειχθούμε κατώτεροι των περιστάσεων, αν αποποιηθούμε τις ευθύνες μας και οδηγήσουμε στον πολυκερματισμό και τον κατατεμαχισμό το λαό μας, και μετατρέψουμε σε αρένα το διάλογο των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, μύρια κακά μάς αναμένουν», είπε ο κ. Καρογιάν, σύμφωνα με ανακοίνωση, και απευθυνόμενος στους παρόντες βουλευτές είπε «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να συνέλθουμε. Πρέπει να βρούμε το δρόμο της εθνικής συνεννόησης, της συναντίληψης, της συναίνεσης. Είναι η ώρα που πρέπει να δώσουμε όλοι τα χέρια, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ πρόσθεσε ότι η πολιτική, οικονομική και θεσμική κρίση δυσχεραίνει και τον αγώνα για διεκδίκηση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Τόσο η Τουρκία, είπε, όσο και κάποιοι ισχυροί παράγοντες της διεθνούς κοινότητας «μάς θεωρούν πιο ευάλωτους, λόγω κυρίως της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε. Γι’ αυτό και επιχείρησαν να δημιουργήσουν συνθήκες για εσπευσμένη επανέναρξη των συνομιλιών, θεωρώντας τις παρούσες δύσκολες συνθήκες για την Κύπρο ως μια ευκαιρία για τελική ρύθμιση του κυπριακού προβλήματος».

Ωστόσο, ανέφερε ότι η «έντονη αντίδραση της κυβέρνησης και όλων των πολιτικών κομμάτων μετέθεσε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό το Φθινόπωρο», για να προσθέσει ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε αποτρέψει τα σχέδια και τις μεθοδεύσεις τους. Πρέπει λοιπόν να βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση».

Αναφερόμενος στο διάλογο που έχει αρχίσει στο Εθνικό Συμβούλιο και στις άτυπες συσκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς, και που αποσκοπούν στην καλύτερη προετοιμασία της ε/κ πλευράς ενόψει της επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό, «έχει δώσει κάποια πρώτα δείγματα εθνικής συνεννόησης και συναντίληψης», είπε ο κ. Καρογιάν.

Αναφερόμενος στις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής, είπε ότι τριάντα εννιά χρόνια μετά η μνήμη παραμένει βαριά φορτισμένη και φορτωμένη γιατί εκείνη η μεγάλη τραγωδία του Ιούλη του 1974 σκόρπισε αίμα, πόνο, πίκρα, δυστυχία και σφράγισε ανεξίτηλα τη ζωή μας, το παρόν και το μέλλον μας.

«Θυμόμαστε εκείνες τις μαύρες, τις τραγικές μέρες του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, τον όλεθρο, τη βία, το απέραντο πένθος. Θυμόμαστε και τιμούμε τους ήρωες και τους μάρτυρες μας. Τους ήρωες, τους μαχητές και τους αγωνιστές της Δημοκρατίας και της Αντίστασης και τους υπερασπιστές της ελευθερίας και της πατρώας γης», είπε.

Αποτίουμε, συνέχισε, «φόρο τιμής στον αείμνηστο Εθνάρχη Μακάριο, που ήταν ο στόχος του προδοτικού πραξικοπήματος, και εμπνεόμαστε από τους αγώνες και τα οράματά του για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία της πατρίδας μας. Τιμούμε σήμερα επίσης τους αγνοούμενούς μας, τους παθόντες, τους εγκλωβισμένους, τους εκτοπισθέντες και όλους όσους βίωσαν και συνεχίζουν να βιώνουν τις συνέπειες του δίδυμου εγκλήματος».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, είπε ότι οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση «αντί αλληλεγγύης μάς πρόσφεραν χολή και όξος».

«Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Κύπρος και οι δραματικές συνέπειές της έχουν κάνει το λαό μας να περιέλθει σε κατάσταση απογοήτευσης, οργής και αγανάκτησης. Το κυπριακό κράτος και οι θεσμοί του καθώς και το πολιτικό σύστημα στερούνται αξιοπιστίας στα μάτια του λαού. Ο κυπριακός λαός αναγκαστικά έχει σήμερα ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων που η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Πρόσθεσε ότι οι συνθήκες αυτές έχουν κάνει πολλούς, δυστυχώς, να χάσουν την πίστη τους στο δίκαιο του αγώνα μας για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας.

«Έχουμε την άποψη ωστόσο ότι μπορούμε να βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον φτάνει όλοι να συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες μας προς τον τόπο και τον λαό και να ανταποκριθούμε στα σημερινά μας καθήκοντα» κατέληξε.

Πηγή: http://www.ikypros.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου