Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Κανονικά η επιβεβαιωτική, εκκρεμεί η συγχώνευση ΚΡΕΤΥΚ-ΔΕΦΑ.

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζουν οι εξελίξεις σε ότι αφορά τα ενεργειακά ζητήματα της Κύπρου, την ίδια ώρα που η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, πλησιάζει τα 4000 μέτρα.

Το έργο της Noble, καθίσταται από τώρα και στο εξής πιο δύσκολο, αφού τα πετρώματα είναι πιο σκληρά ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται και οι πιέσεις. Για αυτό η γεώτρηση στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να κινείται με βραδύτερους ρυθμούς.

Την ίδια ώρα μετά την Total, η οποία εγκαταστάθηκε με γραφεία στην Κύπρο, τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και η ΕΝΙ, η οποία μάλιστα την περασμένη βδομάδα είχε προκηρύξει και θέσεις εργασίας. Οι ιθύνοντες στα θέματα ενέργειας, βλέπουν με ικανοποίηση τις εξελίξεις να τρέχουν, αφού δεν προκύπτει καμία καθυστέρηση σε ότι αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς.

Οι εκκρεμότητες

Οι μοναδικές εκκρεμότητες που παραμένουν αυτή τη στιγμή, αφορούν το θέμα της ενδιάμεσης λύσης για έλευση φυσικού αερίου, αλλά και το θέμα της συγχώνευσης ΔΕΦΑ-ΚΡΕΤΥΚ.

Πηγές που εμπλέκονται στον τομέα της ενέργειας, ανέμεναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να προέβαινε την περασμένη βδομάδα σε ανακοινώσεις, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το μέλλον ΔΕΦΑ-ΚΡΕΤΥΚ.

Όμως σύμφωνα με πληροφορίες μας, τις όποιες ανακοινώσεις φαίνεται να καθυστερεί το γεγονός ότι ακόμα η ΔΕΦΑ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ΙTERA για το θέμα της ενδιάμεσης λύσης φυσικού αερίου.

Μέχρι την Παρασκευή τουλάχιστο, δεν υπήρχε κατάληξη στις διαπραγματεύσεις, γεγονός που ίσως να σημαίνει ότι υπάρχουν δυσκολίες. 

Υπενθυμίζουμε ότι στόχος της κυπριακής πλευράς είναι να επιτευχθεί η χαμηλότερη δυνατή τιμή. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κατάληξη, οι αρμόδιοι ήδη έχουν εναλλατικές λύσεις μεταξύ των οποίων και η πρόταση της εταιρείας Noble, για έλευση φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12 μέχρι το 2016.

Πηγή: http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου