Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Επιστολή τ/κ πρωτοβουλίας Αμμοχώστου στον Φούλε για επιστροφή των Βαρωσίων

Με επιστολή της στον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε η πρωτοβουλία Αμμόχωστος στα κατεχόμενα, ζητεί την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της, με βάση το άρθρο 550 του ΣΑ του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι η εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου είναι ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά και πρέπει να γίνουν εκεί εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης από ξένους οργανισμούς.

«Αυτό πρόκειται να ανοίξει το δρόμο για την UNESCO να θέσει την πόλη στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Θα προωθήσει επίσης το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου στη διεθνή θαλάσσια αεροπλοΐα υπό την εποπτεία της ΕΕ, που θα πολλαπλασιάσει τις επιδόσεις στη μεταφορά φορτίων και θα επιτρέψει απεριόριστες επισκέψεις ξένων κρουαζιερόπλοιων και επιβατικών πλοίων στο λιμάνι της Αμμοχώστου. Ονομάζουμε αυτό το σύνολο των ιδεών, πρόταση Βαρωσίων, λιμανιού της Αμμοχώστου και της εντός των τειχών πόλης».

Στην επιστολή, που φέρει την υπογραφή του εκπροσώπου Τύπου της πρωτοβουλίας, Μουσταφά Ονγκιούν, σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία Αμμόχωστος δημιουργήθηκε το 2010 στοχεύοντας στο να συμβάλλει στην διαδικασία ειρήνευσης στην Κύπρο και είναι πρωτοβουλία των πολιτών που πιστεύει έντονα ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι θεμελιώδη σε οποιαδήποτε περιεκτική λύση στην Κύπρο. Αναφέρει δε ότι οι ιδέες και δράσεις της πρωτοβουλίας τυγχάνουν πλατιάς στήριξης στην τ/κ κοινότητα, όπως και η συγκεκριμένη πρόταση.

Υπογραμμίζεται επίσης η σημασία της οικοδόμησης ουσιαστικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και τοπικών πρωτοβουλιών ως προς την διαδικασία οικοδόμησης της ειρήνης στην

Κύπρο. Παρατήρησε δε ότι σήμερα και οι δύο κοινότητες αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση και η περιοχή της Αμμοχώστου έχει τρία συγκριτικά οικονομικά πλεονεκτήματα ως προς τον τουρισμό που είναι τα Βαρώσια, το λιμάνι και η εντός των τειχών πόλη. Στην απουσία μιας συμφωνία αυτές οι τρεις ευκαιρίες είναι κλειστές για όλους τους Κύπριους και ειδικά τους τ/κ που ζουν στην περιοχή, σημειώνεται.

«Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, με στόχο την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, η ανοικοδόμηση της περιοχής θα είναι δυνατή. Αυτό θα βοηθήσει με τη σειρά του στο να αποκατασταθεί η αμοιβαία επιχειρηματικότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων και θα δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης για όλες τις κοινότητες του νησιού. Αυτό θα βοηθήσει τις κοινότητες να χειριστούν την οικονομική κρίση με πιο ασφαλή τρόπο και να σταματήσει η ταλαιπωρία των Τ/κ που ζουν στην Αμμόχωστο. Είμαστε βέβαιοι ότι η υλοποίηση οποιασδήποτε από αυτές τις θετικές προτάσεις θα ανοίξει το δρόμο για τις κοινότητες να έχουν θετική στάση ως προς μια διευθέτηση σε ένα μελλοντικό δημοψήφισμα για μια ολοκληρωμένη λύση».

Γι αυτούς τους λόγους, γράφει, η πρωτοβουλία Αμμόχωστος προτίθεται να συμβάλει σε οποιαδήποτε προσπάθεια της ΕΕ να ανοίξει τα Βαρώσια ή να κατανοήσει οποιαδήποτε από τις προαναφερόμενες προτάσεις. Σημειώνει στην επιστολή επίσης ότι παρακολουθούν στενά την πρόταση του κ. Φούλε για άνοιγμα των Βαρωσίων σε αντάλλαγμα της πραγματοποίησης διεθνών πτήσεων από και προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, που τη βρίσκουν κοντά στις αρχές που οι ίδιοι υποστηρίζουν και δηλώνουν πρόθυμοι να τη στηρίξουν όπως μπορούν.

Χαρακτηρίζει την συνάντηση που γράφει ότι θα έχει σύντομα ο Ευρωπαίος Επίτροπος με την επιτροπή διεθνών σχέσεων του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος πολύ σημαντική και καλεί τον Στέφαν Φούλε να εντείνει τις προσπάθειές του προς την ενθάρρυνση όλων των παραγόντων που είναι υπέρ της λύσης στην Κύπρο να συμβάλλουν στην οικοδόμηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου