Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα

Ξεκαθαρίζει το ύψος του κουρέματος τις επόμενες ώρες
Συνεχίζονται παράλληλα οι διαβουλεύσεις και για το θέμα που προέκυψε για το ύψος του επιτοκίου δανεισμού στο Συνεργατισμό

Συνεχίζονται χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Υπουργείο Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα και την Τρόικα για τον καθορισμό του ύψους του κουρέματος στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου.
Γύρω στις 11 το πρωί το κλιμάκιο της Τρόικας αναχώρησε από το Υπουργείο Οικονομικών, όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, και η συζήτηση συνεχίστηκε μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας.
Η συνάντηση διεκόπη και θα επαναρχίσει το απόγευμα με στόχο  να υπάρξει κατάληξη στο θέμα εντός της ημέρας.
Υψηλό το επιτόκιο δανεισμού στο Συνεργατισμό
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και για το θέμα που προέκυψε με το Συνεργατισμό και συγκεκριμένα με το ύψος του επιτοκίου δανεισμού για το 1,5 δις που χρειάζεται ο Συνεργατισμός για κάλυψη των κεφαλαιακών του ελλειμμάτων.
Στόχος είναι να εξευρεθεί μια φόρμουλα έτσι ώστε τα χρήματα που θα δανείσει το κράτος προς το Συνεργατισμό για την ανακεφαλαιοποίηση του, μέσω του προγράμματος βοήθειας, να μην θεωρηθούν ως κρατική ενίσχυση προκειμένου να μην παραβιάζονται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί περί κρατικών ενισχύσεων.
Μέσα στο σαββατοκύριακο το νούμερο
Σήμερα ή αύριο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το ύψος του κουρέματος στην Τράπεζα Κύπρου. Οπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο πρόεδρος του μεταβατικού Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Σοφοκλής Μιχαηλίδης γίνονται συνεχείς διαβουλεύσεις και εξετάζονται όλες οι πτυχές προκειμένου να ληφθεί μια ισορροπημένη απόφαση.
Πρόσθεσε ότι μια βασική πτυχή είναι η θέση των μή ανασφάλιστων καταθετών, οι οποίοι επιθυμούν το χαμηλότερο δυνατό ποσοστό.
Ταυτόχρονα, ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, η Τρόϊκα και η Κεντρική Τράπεζα επιθυμούν να υπάρξει κάποιο μαξιλαράκι, κατά την έκφρασή του, ώστε να μπορούν να αντιμετωπισθούν οποιαδήποτε προβλήματα.
Είπε επίσης ότι βασικός παράγοντας είναι το ποσοστό των ίδιων κεφαλαίων τα οποία πρέπει να διαθέτει η τράπεζα, και το οποίο καθορίζεται στο 9%
Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε νομικό πρόβλημα στην αυξηση του δείκτη αυτού, με αποτέλεσμα το ύψος του κουρέματος να αυξηθεί. Ολα, είπε ο κύριος Μιχαηλίδης, εξετάζονται ενδελεχώς και στη διάρκεια του Σαββατοκυρίακου θα υπάρξει κατάληξη.
Αισιοδοξία Μιχαηλίδη για το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης
Για το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου ο κύριος Μιχαηλίδης εξέφρασε αισιοδοξία ότι έως την Παρασκευή, οπότε λήγει η προθεσμία, θα υποβληθεί σημαντικός αριθμός αιτήσεων.
Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής υποβλήθηκαν μερικές εκατοντάδες αιτήσεις και πρόσθεσε ότι με την ενθάρρυσνη που δίνει η ΕΤΥΚ, θα αυξηθούν αισθητά.
Θα είμαστε ικανοποιημένοι, είπε, εάν ο αριθμός των αιτήσεων ανέλθει στις 1000 και πολύ πιό ικανοποιημένοι αν τις ξεπεράσει.
Για το ενδεχόμενο άλλων απολύσεων ο κύριος Μιχαηλίδης είπε ότι την απόφαση θα πάρει το νέο διοικητικό συμβούλιο αφού εξετάσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Διευκρίνισε επίσης ότι ενδεχόμενες απολύσεις θα γίνουν σε βάθος χρόνου.
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι συνεχίζεται η μείωση των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου, με στόχο έως το τέλος του χρόνου να κλείσουν περίπου εκατό. Κάθε μήνα, είπε, κλείουν περίπου είκοσι.
Δίνει τα συμπεράσματά της η Τρόικα σήμερα
Τα συμπεράσματά της για τον χρηματοπιστωτικό τομέα αναμένεται να δώσει σήμερα η Τρόϊκα, η οποία ολοκλήρωσε τη διαδικασία αξιολόγησης της εφαρμογής του μνημονίου.
Από το επικαιροποιημένο μνημόνιο που δόθηκε χθες απουσίαζαν τα θέματα που αφορούν την Τράπεζα Κύπρου και το Συνεργατισμό, αφού υπήρχαν ακόμα ορισμένα ανοικτά ζητήματα.
Στο συνεργατισμό αναμένουν πρόσκληση από την Τρόικα για διάλογο, αφού αν και κατέληξαν, όπως φαίνεται, στη διατήρηση 18 Συνεργατικών από τα 93 που λειτουργούν σήμερα, ανοικτό παραμένει το θέμα του επιτοκίου για το δάνειο που θα παραχωρηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση προβληματικών Ιδρυμάτων.
Οσον αφορά την Τράπεζα Κύπρου, χθες δόθηκε η έκθεση της KPMG Λονδίνου με την αποτίμηση των περιουσιακών της στοιχείων αλλά στις διαβουλεύσεις δεν υπήρξε κατάληξη για το ύψος του κουρέματος των ανασφάλιστων καταθέσεων.
ΑΗΚ και Cyta δεν αποδέχονται πλήρη ιδιωτικοποίηση
Τα κλιμάκια της Τρόϊκας ολοκλήρωσαν και τη συλλογή στοιχείων για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Χθές είχαν συναντήσεις με τις ηγεσίες της Αρχής Ηλεκτρισμού και της Cyta, οι οποίες διεμήνυσαν ότι δεν αποδέχονται σενάρια πλήρους ιδιωτικοποίησης.
Ο Γενικός Διευθυντής της Αρχής Ηλεκτρισμού Στέλιος Στυλιανού δήλωσε ότι με τις θεσμικές και οργανωτικές αλλαγές, η ΑΗΚ μπορεί να παραμείνει ένας δημόσιος οργανισμός χωρίς να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση.
Στη συνάντηση του κλιμακίου της Τρόικας με την ηγετική ομάδα της cyta υπό τον πρόεδρό της Στάθη Κιττή, έγινε συζήτηση για τις θεσμικές αλλαγές και τις συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα που ήδη υλοποιούνται.
Η συζήτηση θα συνεχισθεί τον Οκτώβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ελληνική: Αργήσαμε πάρα πολύ

Πηγή: kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου