Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Εντός των επόμενων ωρών ξεκαθαρίζει το ύψος του κουρέματος

Ξεκαθαρίζει εντός των επόμενων ωρών, το ύψος του "κουρέματος" των καταθέσεων, στην τράπεζα Κύπρου.  Στην τελική ευθεία, βρίσκεται η επεξεργασία των στοιχείων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας, υπουργείου Οικονομικών και Τρόικας, σε ανώτατο επίπεδο. 


Tο κλιμάκιο της Τρόικας, υπέβαλε χθες στο υπουργείο Οικονομικών, επικαιροποιημένο μνημόνιο και αναμένει τις απόψεις της πλευράς μας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την έκβαση της διαβούλευσης και συστήνει υπομονή.
 
Πληροφορίες κάνουν λόγο για σοβαρή διαφωνία που προέκυψε μεταξύ της κεντρικής τράπεζας και της κυβέρνησης στο θέμα του ύψους του κουρέματος των ανασφάλιστων καταθέσεων που ήταν και η αιτία να μην κλείσει χθες το θέμα. Η Κεντρική Τράπεζα αξιώνει το κούρεμα να ανέλθει στο 47,5%, εξασφαλίζοντας για την τράπεζα ένα δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων 12,4% λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών. Η κυβέρνηση φέρεται να επιμένει σε δείκτη 9,1%, δηλαδή οριακά πάνω από το ποσοστό που ορίζει το μνημόνιο διασφαλίζοντας προς τους καταθέτες χαμηλότερο κούρεμα κατά 700 εκατομμύρια ευρώ και συνολικό κούρεμα 38.9%.
 
Δεν είναι θέμα αριθμών δήλωσε στο Ράδιο Πρώτο ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία, για τα κεφάλαια που θα χρειαστεί η τράπεζα για να είναι οχυρωμένη έναντι των εξελίξεων. Η επιμονή ανέφερε της τρόικας και την κεντρικής τράπεζας να ανεβάσουν τις ανάγκες δεν είναι κατανοητή.

Πηγή: Sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου