Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Λουτρό αίματος στην Αίγυπτο


120 οι νεκροί από τα επεισόδια σύμφωνα με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα Μουσουλμάνων


Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών από τα επεισόδια κατά τα οποία ο στρατός και η αστυνομία άνοιξαν πυρ εναντίον υποστηρικτών του ανατραπέντος ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι έφθασε τους 120.

Περίπου 4.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια βίας στο ανατολικό τμήμα του Καΐρου, ανέφερε εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Επίσημα, το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για 20 νεκρούς, οι οποίοι όπως ανέφερε έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις με αστυνομικούς. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα Αιγύπτου μετέδωσε επίσης πως 120 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 4.500 τραυματίστηκαν στα πρωινά βίαια επεισόδια.
Τριάντα επτά σοροί βρίσκονταν στοιχισμένες σήμερα το πρωΐ στο αυτοσχέδιο νεκροτομείο, που είχε στηθεί στο κινητό νοσοκομείο των ισλαμιστών οπαδών του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, διαπίστωσε ιδίοις όμμασιν δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Πρόκειται για διαδηλωτές που είχαν βρει τον θάνατο από πραγματικές σφαίρες στη διάρκεια τω συγκρούσεων με την αστυνομία κατά τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα, προσέθεσαν ιατρικές πηγές από το νοσοκομείο, προσδιορίζοντας πως άλλες σοροί έχουν μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία.
Αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες, περιλαμβανομένων της δολοφονίας στρατιωτών και της συνωμοσίας με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, είναι ο Μοχάμεντ Μόρσι όπως μετάδωσε την Παρασκευή το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου. Η απόφαση του δικαστηρίου του Καΐου εκτιμάται ότι έριξε «λάδι στη φωτιά» για τα μετέπειτα επεισόδια.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον «καταδίκασε σθεναρά» τους θανάτους και κάλεσε όλες τις πλευρές στη χώρα να απόσχουν από τη βία, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η σύγκρουση μεταξύ στην Αίγυπτο θα μπορούσε να ξεφύγει εκτός ελέγχου και να προκαλέσει χάος στη χώρα προειδοποίησε την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Η ΕΕ καταδικάζει τους θανάτους

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον "καταδίκασε σθεναρά" τους θανάτους οι οποίοι σημειώθηκαν κατά τις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο και κάλεσε όλες τις πλευρές στη χώρα να απόσχουν από τη βία, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Άστον "παρακολουθεί με ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο και καταδικάζει σθεναρά την απώλεια ζωών κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων. . . Επίσης καλεί όλους τους παράγοντες να απόσχουν από τη βία και να σέβονται τις αρχές των ειρηνικών διαδηλώσεων και της μη-βίας", δήλωσε εκπρόσωπος της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).

Πηγή: kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου